Alla nyheter

2020-04-15

Epstein-Barr virus i vuxen ålder kan öka risken för MS

– MS orsakas sannolikt av ett komplext samspel mellan både ärftliga faktorer och miljöfaktorer. Mycket talar för att det är främst under tonåren eller det tidiga vuxenlivet som det går att påverka många av miljöfaktorerna, säger Martin Biström, doktorand i neurologi vid Umeå universitet.

Läs mer
2020-04-09

Anfall med epilepsi och gåshud visade sig vara anti-LGI-1-encefalit

Snabb diagnos och terapi kan bota och minska risken för funktionshinder. Fallbeskrivning.

Läs mer
2020-04-09

Covid-19 och individer med neuromuskulära sjukdomar:

Neuromuskulära sjukdomar omfattar många olika diagnoser med starkt varierande funktionshinder även hos individer med samma diagnos. Det är därför svårt att ge specifika rekommendationer som är generaliserbara men följande rekommendationer är tillämpliga på många neuromuskulära sjukdomar.

Läs mer
2020-04-08

Han forskar om ME/CFS: ”Jag är hoppfull”

Stora kunskapsluckor ökar lidandet hos personer med ME/CFS (Myalgisk encefalomyelit/Cronic fatigue syndrome). I Uppsala leder Jonas Bergquist ett unikt forskningscenter där studier både på cellnivå och patienter ger hopp inför framtiden.

Läs mer
2020-04-07

Förbättrad strokevård med nytt omhändertagande

Ett nytt sätt att utvärdera och prioritera vård för patienter som drabbas av akut stroke – som använts i Region Stockholm sedan 2017 – har lett till snabbare vårdinsatser och förbättrat omhändertagande, visar en ny studie från Karolinska Institutet. Resultaten publiceras i tidskriften JAMA Neurology

Läs mer
2020-04-07

Neurostödd forskning: balansträning bra för rörelser vid Parkinson

Neurostödd försking En forskningsstudie med stöd från Neurofonden 2018, visar nu att fokuserad ”högutmanande” balansträning för personer med mild till måttlig grad av Parkinsons sjukdom, ger en förbättring i balansförmåga och gångförmåga hos personer i träningsgruppen. Det kan göra evidensbaserad fysioterapi aktuell.

Läs mer
2020-04-07

Debatt: Neuro och Funktionsrätt kräver smittskyddspeng för riskgrupper

Det råder exceptionella tider och då krävs också regelverk därefter. Vi kommer att fortsätta arbeta för att regelverken för smittskyddspenning och närståendepenning ändras snarast. Smittskyddspenning krävs för riskgrupper. Det hävdar Funktionsrätt Sverige i debattartikel i SVD, där Neuro också ingår

Läs mer
2020-04-06

Charlotte lever med Parkinsons

Charlotte Elgh lever med Parkinsons sjukdom sedan flera år. Det här är hennes berättelse om hur livet förändrades, på gott och ont:

Läs mer
2020-04-06

”Cytokinstormar” är problemet

Immunförsvaret kan överreagera mot det nya coronaviruset och skapa cytokinstormar i kroppen, som angriper inre organ. Det finns redan befintliga mediciner som hjälper mot detta.

Läs mer
2020-04-03

Stomi problematisk för boende i glesbygd

Många patienter får gå onödigt länge med stomi, alltså en påse på magen för avföring, efter en tarmoperation. Särskilt stora besvär av sin stomi upplever personer som har långt till sjukhuset. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet.

Läs mer
2020-04-03

Neuroföreningar ställer om istället för ställa in under coronapandemin

Under den nuvarande coronaviruspandemin har flera av föreningarna i förbundet Neuro tänkt nytt. Ordinarie föreningsaktiviteter ställs inte in utan hålls online. - Det är viktigare än någonsin att träffas nu fast på ett annat sätt, säger Anette Strandberg Neuros föreningsutvecklare i södra Sverige.

Läs mer
2020-04-02

ERC Advanced Grant till design av hjärnceller mot Parkinsons sjukdom

ERC Advanced Grant är ett av Europas mest prestigefyllda program för forskningsfinansiering. Nu tilldelas Ernest Arenas anslaget för att skräddarsy dopaminproducerande hjärnceller hos Parkinsonpatienter.

Läs mer
2020-04-02

Covid-19 - globalt initiativ för att dela information

Nu när covid-19-pandemin sprider sig över hela världen ökar efterfråga på information om effekterna av viruset för personer med neurologiska sjukdomar. Inom Svenska Neuroregister pågår arbete för att snabbt kunna få en uppfattning om utvecklingen och eventuella risker för de olika patientgrupperna.

Läs mer
Neuro Malmö Corona-ställde om sin sittande Zumba till träning hemifrån
2020-04-01

Neuro Malmö Corona-ställde om sin sittande Zumba till träning hemifrån

I vanliga fall håller Neuro Malmö regelbundna träningspass med sittande Zumbadans i sin föreningslokal. Men nu under Coronapandemin ställde de om sin aktivitet, istället för att ställa in. De ordnade Zumbaträning som deltagarna kunde vara med i hemifrån via videokonferens. Se videoklippet!

Läs mer
2020-03-26

Så kan du få hjälp genom socialtjänstlagen

Socialtjänstlagen, ofta kallad SoL, gäller för alla som är bosatta i Sverige. Där anges bland annat att kommunerna ska ge service och omvårdnad åt personer som har fysiska eller psykiska funktionshinder. Detta betyder att du som har en neurologisk sjukdom, liksom din närstående (oavsett om hen själv är sjuk eller inte), kan få stöd av kommunen. Ett villkor för att få hjälp är att man inte kan till godose behovet på något annat sätt. Det beskriver Magnus Andersson som koordinerar Neuros rättsombud.

Läs mer