Migrän

Migrän är en kronisk neurologisk sjukdom med återkommande attacker av intensiv huvudvärk. Det finns flera olika former av migrän och svårighetsgraden kan variera mellan olika personer. Omkring 15 procent av den vuxna svenska befolkningen har migrän.

Huvudvärken kan hålla i sig mellan 4-72 timmar varje gång. Värken blir värre när du anstränger dig fysiskt och när du rör på huvudet. Det är vanligt att samtidigt må illa och att bli extra känslig för ljud och ljus.

En del får så kallad aura i samband med migrän. Den vanligaste typen av aura är att du upplever synfenomen. Det kan till exempel vara ett växande tomt hål i synfältet, suddiga dallrande synintryck, sicksackmönster, blixtar, flimmer eller dubbelseende.

Migrän debuterar framförallt under tonåren. Anfallsfrekvensen är vanligen högst i medelåldern, varefter den minskar.

Det finns flera typer av svår huvudvärk. Det kan också bero på andra sjukdomar som exempelvis stroke. Du behöver få en bedömning av en läkare för att kunna veta om det är migrän du har. Det är viktigt för att du ska få rätt behandling.

 

 

Relaterade nyheter

2023-05-08

Så funkar det med hundar som varnar för epilepsi eller migrän

Assistanshundar som är tränade att förvarna om deras förare är på väg att bli dålig eller få ett anfall, så kallade medicinskt alarmerande assistanshundar, ökar i antal i Sverige och finns i dag för ett flertal sjukdomar, enligt tidskriften Forskning & Framsteg.

Läs mer
2022-09-29

Läkare slår larm om brist på neurologer

Parkinsons sjukdom, epilepsi, migrän. Många patienter med sådana sjukdomar blir utan vård, enligt en nyhetsartikel i tidningen Mitt i Stockholm. De neurologiska mottagningarna i regionen kan helt enkelt inte ta emot fler.

Läs mer
2022-04-27

När det onda aldrig släpper

Envis värk behandlas ofta nonchalant. Neuroforskning visar att smärtan blir en sjukdom i sig. Hjärnan blir överöst av smärtsignaler och klarar inte längre att filtrera och dämpa. Nya rön tyder även på en inflammation i själva nervsystemet.

Läs mer
2022-04-20

Nostalgiska föremål kan lindra smärta

Nostalgiska föremål och händelser kan lindra smärta genom distraktion, enligt en artikel i Dagens Nyheter som publicerades i påskhelgen. Forskningen om hur hjärnan reagerar på smärta kan ge nya metoder för att förebygga och lindra akut eller långvarig smärta, skriver tidningen.

Läs mer
2022-03-01

Viktigt att ingå i det nationella kvalitetsregistret

I Sverige finns ett nationellt kvalitetsregister, Svenska neuroregister, där det ingår flera delregister för neurologiska diagnoser. Vet du om du ingår i ett delregister för din diagnos?

Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet