Huvudvärk – Migrän och Hortons huvudvärk

Det finns olika typer av svår huvudvärk, som exempelvis migrän eller Hortons huvudvärk. Samlingsnamn för dessa är svår neurovaskulär huvudvärk.

Om du ofta har huvudvärk, som en gång i veckan, eller har smärta som inte går bort, ska du kontakta läkare för diagnos, råd och behandling. Får du plötslig och svår huvudvärk ska du kontakta akutavdelning på sjukhus.

Migrän

Migrän är attacker av intensiv huvudvärk som oftast pågår i ett halvt till ett dygn. Värken blir värre när du anstränger dig fysiskt och när du rör på huvudet. Det är vanligt att samtidigt må illa och att bli extra känslig för ljud och ljus.

En del får så kallad aura i samband med migrän. Den vanligaste typen av aura är att du upplever synfenomen. Det kan till exempel vara ett växande tomt hål i synfältet, suddiga dallrande synintryck, sicksackmönster, blixtar, flimmer eller dubbelseende.

Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärk, som även kallas klusterhuvudvärk ger mycket svåra smärtattacker på halva sidan av huvudet kring det ena ögat. Förloppet brukar återkomma hela livet med perioder av mycket svåra huvudvärksattacker. Det förekommer även symtom som ögonrodnad, tårbildning, nästäppa och ensidig snuva kopplat med rastlöshet.

Anfallen sitter i upp till tre timmar och uppträder gärna nattetid. Perioderna med återkommande anfall sitter i från några veckor till flera månader. Vid den kronisk formen återkommer anfallen minst två gånger per vecka i åratal.

Ytterligare former av svår neurovaskulär huvudvärk

  • Trigeminovaskulära huvudvärkssyndrom:
  • Paroxysmal hemikrani
  • SUNCT/SUNA
  • Hemicrania continua

Trigeminusneuralgi

Trigeminusneuralgi karaktäriseras av attacker med kortvarig extremt intensiv ansiktssmärta. Smärtan uppstår oftast på ena sidan av huvudet och kan ge smärta från panna, öga, kind och ner till käken.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet