Alla nyheter

2020-08-19

Omställning till god och nära vård kräver omfattande förändringsarbete

Utredningen om en god och nära vård är väl genomförd och ger en rad kloka förslag. ”Det är goda ambitioner att skapa incitament för ett hälsofrämjande förhållningssätt i vården och att lyfta personcentrerad vård”, säger Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige (där Neuro ingår).

Läs mer
2020-08-18

”Sämre rehabilitering för sju av tio under pandemin”

Bakom varje prioritering finns patienter vars behov anses akuta men där bristen på rehabilitering får stora konsekvenser, skriver Fysioterapeuternas ordförande i debattartikel.

Läs mer
2020-08-18

För en välfungerande sjukskrivningsprocess

Vi delar många av utredningens bedömningar av identifierade brister inom socialförsäkringssystemet. Brister som påverkar sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocesser i Sverige negativt.

Läs mer
2020-08-14

Han undersöker MS via näthinnan

Med hjälp av OCT-analys går det att på ett enkelt och billigt sätt undersöka ögonen för att därigenom kunna följa sjukdomsutveckling och läkemedelseffekt i hjärnan hos människor med multipel skleros, MS.

Läs mer
2020-08-14

Hästunderstödda insatser bra vid neurologiska diagnoser

Neurologisk sjukdom eller skada medför ofta funktionsnedsättning, problem i vardagen och nedsatt livskvalitet och hälsa. I en kontrollerad vetenskaplig studie som genomförts vid Sveriges lantbruksuniversitet har forskare undersökt hur hästunderstödda aktiviteter kan påverka vardagen, livskvalitet oc

Läs mer
2020-08-13

Ny B-cellsterapi gav lovande resultat mot skovvis MS

I en ny studie gav den nya antikroppen ofatumumab bättre kontroll på skov vid multipel skleros, jämfört med ett redan godkänt tablettläkemedel mot sjukdomen. Om läkemedlet godkänns kan möjligheterna med olika behandlingar mot skovvis MS breddas.

Läs mer
2020-08-13

Ändrade datum för Neuros kongress 2021

På grund av rådande covid‐19‐pandemi har det uppkommit förändrade förutsättningar för att genomföra en kongress i juni 2021 med fysiskt deltagande.

Läs mer
2020-08-12

Christina i Neuro har väntat på viktig hjärtoperation sedan i februari

Nästan 3 000 operationer fick skjutas upp och ställas in, när sjukvården i Region Uppsala ställde om för att ta emot coronapatienter. En av dem som nu väntat ett halvår på en operation är Christina Brännström, som måste få en ny aortaklaff i hjärtat. "Det är en katastrof för mig", säger hon

Läs mer
2020-08-11

Remissvar: Hållbar terrängkörning

Neuro välkomnar den del av utredarens uppdrag som handlar om att lämna förslag som syftar till att underlätta för personer med bestående rörelsehinder att köra i terräng med motordrivet fordon för att jaga, fiska eller bedriva annat friluftsliv. Vi hade dock gärna sett att någon med expertis i funkt

Läs mer
2020-08-07

Uppsats om livskvaliteten hos barn med epilepsi

Epilepsi är en neurologisk diagnos där många insjuknar redan som barn. Livskvaliteten hos barn med epilepsi påverkas på olika sätt och det är viktigt för till exempel sjuksköterskor att förstå barnens perspektiv på sin sjukdom och vilka faktorer som har en inverkan på livskvaliteten.

Läs mer
2020-07-08

25 organisationer kräver svar om smittskyddshanteringen under coronapandemin

Varför försvann plötsligt Socialstyrelsens analys av smittrisken mellan närstående och personer i riskgrupp och vad hände med rekommendationen om att närstående borde avstå att förvärvsarbeta om det inte kunde ske utan risk för smitta?

Läs mer
2020-07-07

Hur kan vi utföra rätt rörelse i precis rätt ögonblick?

Alla som spelar ett instrument som till exempel piano vet att det krävs mycket för att i snabb följd få till en mängd väldigt fint avstämda rörelser i rätt sekvens. Man måste röra fingrarna till rätt tangent, lyssna för att ha koll på tempot och ljudstyrkan,

Läs mer
2020-07-06

​Längre expansioner i huntingtongenen vanligare än förväntat

Det är vanligare med en förlängd sekvensupprepning i HTT-genen, som ligger bakom Huntingtons sjukdom, än vad som tidigare varit känt. I en studie gjord på 7 000 personer i Norrbotten och Västerbotten, som nu publiceras i Scientific Reports, kan forskare vid Uppsala universitet och Umeå universitet visa att det är en oväntat stor grupp personer som har onormalt långa upprepningar, av intermediär storlek, vilket kan leda till en ökande förekomst av sjukdomen i befolkningen.

Läs mer
2020-07-06

Ny metod visar hur Parkinsonprotein skadar cellmembran

Vid Parkinsons sjukdom klumpar proteinet alfasynuklein ihop sig i hjärnan. Detta förstör cellernas membran och cellerna dör. Med hjälp av en ny metod har forskare vid Chalmers visat att membranets sammansättning verkar vara avgörande för hur lite alfasynuklein (α-synuklein) som behövs för en skada i

Läs mer
2020-06-30

Ny strategi för Parkinsonbehandling

I en artikel som nu publiceras i tidskriften Nature beskrivs en upptäckt som kan leda till bättre behandlingsmetoder mot Parkinsons sjukdom.

Läs mer