Nyheter
Ny forskning om läkemedel mot ALS
Ett genombrott för ALS-forskning kan vara på gång. En studie vid bland annat Norrlands universitetssjukhus och Umeå universitet har visat positiva resultat på ALS-patienter som fått testa ny genterapi.
Kampen om forskningens finansiering hårdnar
Med den ekonomiska krisen i coronans fotspår drabbas även viktiga delar av forskningsfinansieringen. Många fonder och stiftelser är till exempel beroende av att få bidrag via olika företags aktieutdelningar. Utan aktieutdelningar blir det mindre pengar att fördela.
Sjukintyg för deltidssjukskrivna får kritik: ”Fått låna pengar”
Det kommer kritik mot att informationen till deltidssjukskrivna har varit bristfällig efter att kravet på sjukintyg ändrades i våras. Den som redan är deltidssjukskriven behöver fortfarande visa ett sjukintyg redan från åttonde dagen för att få full ersättning från Försäkringskassan om den blir sjuk
Årets Givare: Stoppa ALS för Neuro
Årets givare Stoppa ALS driver tillsammans med Neuro en riktad insamling för ALS-forskning. En insamling med målet att finansiera uppstart samt drift av ALS Treatment Center Karolinska. Tack vare den framgångsrika insamlingen finns sedan år 2018 ALS Treatment Center Karolinska på plats i Huddinge. N
Digitala betaltjänster för alla!
Digitala betaltjänster har slagit igenom på bred front, både hos kommersiella och offentliga aktörer. Men samtidigt är det många som av olika skäl tycker att det är svårt att använda sig av tjänsterna.
God och nära vård - Neuros yttrande
Neuro är en oberoende organisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge våra cirka 13 000 medlemmar information, stöd och en framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.
Epilepsihundar har vi hört om - nu kommer coronahundarna
Snart får flygplatsen i Helsingfors sina första fyrbenta coronaportvakter. Arenan, Operan och olika teatrar är också intresserade av coronahundar. Från finska Social- och hälsovårdsministeriet hälsar man sakta i backarna och vill först utreda om hundar kan och får användas för att spåra det nya viru
Doktor Mikael: Då ska du ta din huvudvärk på allvar - kan vara stroke
De flesta har huvudvärk då och då – men uppemot fyra–fem procent av svenskarna har kronisk huvudvärk. Det berättade Doktor Mikael när han pratade om olika typer av huvudvärk i Nyhetsmorgon i TV4.
Ingen vill ta ansvar för uteblivet coronastöd för anhöriga
Tidningen Arbetet granskar: Rädslan för att smitta dottern gjorde att Anders Forsman sade upp sig. Han hade hoppats på att få ekonomiskt stöd från staten. Men regeringen begränsade kraftigt vilka anhöriga som får rätt till pengar. Nu vill ingen ta ansvar för hur beslutet gick till.
Programledaren Inger Ljung Olsson drabbad av stroke
Inger Ljung Olsson, programledare för ”Go’kväll” i SVT, har drabbats av en hjärnblödning, enligt Aftonbladet.
Omställning till god och nära vård kräver omfattande förändringsarbete
Utredningen om en god och nära vård är väl genomförd och ger en rad kloka förslag. ”Det är goda ambitioner att skapa incitament för ett hälsofrämjande förhållningssätt i vården och att lyfta personcentrerad vård”, säger Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige (där Neuro ingår).
”Sämre rehabilitering för sju av tio under pandemin”
Bakom varje prioritering finns patienter vars behov anses akuta men där bristen på rehabilitering får stora konsekvenser, skriver Fysioterapeuternas ordförande i debattartikel.
För en välfungerande sjukskrivningsprocess
Vi delar många av utredningens bedömningar av identifierade brister inom socialförsäkringssystemet. Brister som påverkar sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocesser i Sverige negativt.
Han undersöker MS via näthinnan
Med hjälp av OCT-analys går det att på ett enkelt och billigt sätt undersöka ögonen för att därigenom kunna följa sjukdomsutveckling och läkemedelseffekt i hjärnan hos människor med multipel skleros, MS.
Hästunderstödda insatser bra vid neurologiska diagnoser
Neurologisk sjukdom eller skada medför ofta funktionsnedsättning, problem i vardagen och nedsatt livskvalitet och hälsa. I en kontrollerad vetenskaplig studie som genomförts vid Sveriges lantbruksuniversitet har forskare undersökt hur hästunderstödda aktiviteter kan påverka vardagen, livskvalitet oc