Nyheter
Neuro stödjer stimulerande neurorehab med Ronnie Gardiner Method
Den rytm- och musikbaserade rehabiliteringsmetoden ”Ronnie Gardiner Method” är så pass intressant, att Neuro och Neurofonden 2018 gick in med ett forskningsbidrag till Linköpingsforskaren Petra Pohl för detta. Tidigare har en Göteborgsstudie med strokepatienter gett positiva resultat för bättre livskvalitet och nu har Parkinsonpatienter studerats av Pohls forskarteam.
Corona gör att Christina i Neuro tvingas vänta på rehab och operation
Christina Brännström är ordförande i föreningen Neuro rehab C-län och idag den 12 maj 2020 är hon på omslaget av Svenska Dagbladet. Hon behöver både rehab och en hjärtoperation, men får som många andra nu vänta på obestämd tid, på grund av coronapandemin. "Viktigt att politiken förstår oss"
Fejkad MS gav fängelse och skadestånd på 16 miljoner
I drygt åtta års tid simulerade den 49-årige mannen att han var svårt sjuk i MS och mjölkade Försäkringskassan på över 16 miljoner kronor. Ändå hjälpte han gärna till med flytthjälp och tunga lyft. Grannarnas vittnesmål blev hans fall.
Mycket vi inte vet än om stroke och covid-19
Covid-19 är en utmaning för vården och rehabiliteringen på många olika sätt. Hur påverkas strokevården och vad gäller för risken att drabbas av svår covid för den som haft en stroke? Och hur påverkas den livsviktiga rehabiliteringen efter en stroke av att vården fokuserar på coronaviruset. Vi ställ
Anna Norlander forskar om fatigue efter stroke
Anna Norlander är fysioterapeut och forskar på fatigue, hjärntrötthet, efter stroke vid Skånes Universitetssjukhus och Lunds Universitet. Under 2019 fick hennes team stöd från Neuro för sin viktiga forskning.
Journalisten Thomas överlevde två stroke och är åter på gång tillbaka
Strokedagen 14 maj:Thomas Ejderhov var redaktör för Neuros medlemstidning Reflex Magasin under tio år. Livstempot var högt med många järn i elden, tills det plötsligt blev tvärstopp. Två stroke inom ett dygn förlamade honom men han är nu på väg tillbaka, besviken över den erbjudna rehabilitering.
Parkinsons sjukdom kan starta i tarmen
Forskare vid bland annat Karolinska Institutet har kartlagt vilka celltyper som ligger bakom olika sjukdomar i hjärnan. Resultaten visar bland annat att celler från tarmens nervsystem är inblandade i Parkinsons sjukdom, vilket betyder att sjukdomen kan starta i tarmarna.
Neuro håller med - kommunerna får inte abdikera från samhällsansvaret
Sveriges kommuner och regioner vill införa en tillfällig lag om kommunernas prioriteringar under coronapandemin. "Men kommunerna får inte abdikera från sitt samhällsansvar. Det är nu extra viktigt att värna om rättigheterna för de som lever med olika funktionsnedsättningar", säger Lise Lidbäck Neuro
Risker vid SMA och covid-19
Vilka försiktighetsåtgärder bör personer med spinal muskelatrofi (SMA) vidta kring covid-19 och hur ser riskerna ut? Thomas Sejersen, professor och överläkare Karolinska universitetssjukhuset, tydliggör hur man bör tänka kring smittspridning och skyddsbehov under rådande epidemi.
MS-skov och infektionsutlösta MS-pseudoskov
Oluf Andersen, professor emeritus på instutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs Universitet har skrivit en artikel om risken för pseudoskov i samband med covid-19-infektion hos personer som lever med multipel skleros, MS.
Neuro kräver regeringsbesked om smittskyddspenning till riskgrupper
Nu kräver Neuros ordförande Lise Lidbäck snabbt svar från regeringen genom socialminister Lena Hallengren. Det handlar om när särskild smittskyddspenning kan sökas för utbetalning till personerna i de av Socialstyrelsen identifierade riskgrupperna, som skulle drabbas extra hårt av coronavirussmitta.
Neuroordförande välkomnar Socialstyrelsens riskgrupps-identifiering
Nu har Socialstyrelsen identifierat vilka grupper som kan klassas som riskgrupper och som behöver ett särskilt skydd mot att smittas mot virussjukdomen covid 19. För Neuros medlemmar handlar det bland annat om; neuromuskulära diagnoser som ALS plus MS och Parkinson. 23 april kom även ett förtydligan
Epstein-Barr virus i vuxen ålder kan öka risken för MS
– MS orsakas sannolikt av ett komplext samspel mellan både ärftliga faktorer och miljöfaktorer. Mycket talar för att det är främst under tonåren eller det tidiga vuxenlivet som det går att påverka många av miljöfaktorerna, säger Martin Biström, doktorand i neurologi vid Umeå universitet.
Anfall med epilepsi och gåshud visade sig vara anti-LGI-1-encefalit
Snabb diagnos och terapi kan bota och minska risken för funktionshinder. Fallbeskrivning.
Covid-19 och individer med neuromuskulära sjukdomar:
Neuromuskulära sjukdomar omfattar många olika diagnoser med starkt varierande funktionshinder även hos individer med samma diagnos. Det är därför svårt att ge specifika rekommendationer som är generaliserbara men följande rekommendationer är tillämpliga på många neuromuskulära sjukdomar.