Nyheter
Vår nya Neurorapport 2023 bör läsas av många
Neuroförbundet är nu i Göteborg och ska delta i Hjälpmedelsriksdagen samt Vitalis. Hjälpmedelsriksdagen är ett nationellt möte för att synliggöra vikten av en välfungerande hjälpmedelsförsörjning. Vitalis är Nordens ledande e-hälsomöte med mängder av föreläsningar och möten.
Forskare tror sig ha lösning mot kronisk smärta
Forskare i USA har upptäckt hjärnsignaler som avslöjar hur mycket en person lider av kronisk smärta. Upptäckten är ett viktigt steg i att kunna behandla miljontals människor som drabbas av vad som även kallas en ”tyst epidemi”.
Så kan antikroppar mot Epstein-Barr-virus orsaka MS
Forskare vid Karolinska Institutet har funnit ytterligare bevis för hur Epstein-Barr-virus kan utlösa multipel skleros eller driva på sjukdomsutvecklingen. En studie publicerad i Science Advances visar att vissa individer har antikroppar mot viruset som av misstag attackerar ett protein i hjärnan och ryggmärgen.
Vill du bli diagnosstödjare inom polyneuropati?
Vi söker dig som vill bli diagnosstödjare inom polyneuropati och som gärna är insatt i idiopatisk variant (där orsaken är oklar eller åldersrelaterad), men det är inget krav. Uppdraget som diagnosstödjare är ett fint sätt att engagera sig ideellt och ge stöd till andra med samma diagnos.
Lise Lidbäck invald i Funktionsrätts styrelse
Vid Funktionsrätt Sveriges kongress den 11 maj blev Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuroförbundet, invald som ny ledamot i styrelsen.
Material för anhöriggrupper - från NKA
Nationellt kompetenscentrum för anhöriga (NKA) har tagit fram stödmaterial för den som vill starta en egen anhöriggrupp.
Mer arbete krävs om Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa
Sverige har som mål att bli världsbäst i e-hälsa år 2025. I Neuroförbundets nya rapport om e-hälsa konstateras att mer måste göras om målet ska uppnås. Det skriver Lisa Lidbäck och Fanette Caudron, förbundsordförande respektive utredare på Neuroförbundet i en debattartikel på Altinget.
Vikten av att dela erfarenheter
Mikael Fognäs är en av dem som är med i Neuroförbundets medlemsvärvarkampanj. Han lever med diagnosen CIDP, en form av polyneuropati som slår ut känselfunktionerna i nerverna. - Om vi blir fler och kan träffa varandra så blir det lättare att förstå och att leva med sin sjukdom, säger Mikael Fognäs.
Anders Svenningsson utsedd till Årets Neuroprofil
Anders Svenningsson, neurolog, professor vid KI och överläkare vid Danderyds sjukhus har idag den 10 maj tilldelats utmärkelsen Årets Neuroprofil 2023.
Mattias medverkar i medlemsvärvarkampanjen
År 2017 diagnostiserades Mattias Lärk med MS. Något som kom som en chock för honom. I dag är han aktiv i Neuroförbundets Göteborgsstyrelse. - Jag har fått så mycket från Neuroförbundet. Nu känns det fint att kunna ge tillbaka, säger Mattias Lärk.
Hon cyklar Sverige runt för att uppmärksamma Neuroförbundet
År 2011 diagnostiserades Jenny Ljungberg med MS, något som vände upp och ned på tillvaron. I dag är livet betydligt stabilare och i sommar/höst kommer hon att cykla i hela landet för att samla in pengar till verksamhet och forskning som ger svar om neurologiska sjukdomar. Dessutom är hon med i en kampanj för att värva fler medlemmar till Neuroförbundet.
Så funkar det med hundar som varnar för epilepsi eller migrän
Assistanshundar som är tränade att förvarna om deras förare är på väg att bli dålig eller få ett anfall, så kallade medicinskt alarmerande assistanshundar, ökar i antal i Sverige och finns i dag för ett flertal sjukdomar, enligt tidskriften Forskning & Framsteg.
Forskare har upptäckt en möjlig orsak till Parkinsons sjukdom
Forskare vid Helsingfors universitet har visat att vissa stammar av Desulfovibrio-bakterier i de flesta fall är den troliga orsaken till Parkinsons sjukdom.
Ett av ansiktena för Neuroförbundets medlemsvärvarkampanj
Anna Larsson har IBM, en neuromuskulär sjukdom. Hon är också en av dem som är med i Neuroförbundets medlemsvärvarkampanj. - Jag vill bidra till att fler ska lära sig mer om neurologiska diagnoser, säger Anna Larsson.
Kan fibromyalgi vara en autoimmun sjukdom?
Fibromyalgi är ett av våra vanligaste smärtsyndrom och orsakas av en störd smärtreglering. Forskare vid bland annat smärtcentrum på Akademiska sjukhuset har nyligen upptäckt att hälften av patienterna har antikroppar som i djurmodeller kan framkalla ett fibromyalgiliknande tillstånd. Nu ska man kartlägga vilka sjukdomsmekanismer som kan kopplas till förekomsten av dessa autoreaktiva antikroppar vilket kan bana väg för nya behandlingar riktade mot immunförsvaret.