Alla nyheter

2024-10-17

Neuroförbundets stora forskningsbidrag 2024

På Polyneuropatidagen den 16 oktober, hade vi det stora nöjet att dela ut årets stora forskningsbidrag till tre olika forskningsprojekt runt om i landet. Fokus var att öka kunskaperna inom Polyneuropati.

Läs mer
2024-10-10

Neuroförbundet ser fram emot en skärpt vårdgaranti

Nu har utredningen Behovsstyrd vård på allvar startat sitt viktiga arbete. ”Vi är förväntansfulla inför den här utredningen”, säger Johanna Andersson, vice ordförande i Neuroförbundets styrelse. ”Utredningens kärnuppdrag är att hitta former för en stärkt vårdgaranti inom specialistsjukvården och det är en mycket central fråga för förbundets medlemmar.”

Läs mer
2024-10-02

Nu startar en diagnosgrupp för Hereditär Spastisk Parapares

Under hösten 2024 startar en diagnosspecifik grupp för Hereditär Spastisk Parapares (HSP). Tanken är att utforma ett digitalt nätverk som kan bli värdefullt för Neuroförbundets medlemmar.

Läs mer
2024-09-25

Vi vill se en ökad nationell styrning av neurosjukvården

Neuroförbundets senaste rapport visar att vården är ojämlik över landet. Nu vill vi se en tydligare nationell styrning av neurosjukvården, skriver förbundsordförande Lise Lidbäck.

Läs mer
2024-09-19
2024-09-19

Stor förväntan inför Neurodagen

Hos Neuro Blekinge pågår planeringen för Neurodagen för fullt. Föreningen har lyckats locka både Jenny Ljungberg, ”Cykel-Jenny”, och artisten Louise Hoffsten att medverka.

Läs mer
2024-09-19

Neuroförbundet ger både ris och ros till regeringens budget

En av Neuroförbundets två viktigaste önskningar inför budgeten uppfylldes när regeringen igår meddelade att statsbidraget till funktionshinderorganisationerna höjs. ”Det känns fantastiskt att regeringen äntligen lyssnat”, säger Lise Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet. En annan positiv nyhet är den föreslagna indexeringen av assistansersättningen, som skulle skapa en större förutsägbarhet för de av Neuroförbundets medlemmar som har personlig assistans. Mindre positivt är de begränsade generella satsningarna på sjukvård, som dock innehåller några välkomna delar.

Läs mer
2024-09-19

Fysioterapeutens tips till dig som lever med smärta

Sara Östhols, smärtspecialist, ger sina bästa tips till dig som lever med smärta.

Läs mer
2024-09-18

Vardagsaktivitet skyddar inte mot stroke

Fysisk aktivitet som vi utför i vardagen, under arbete eller hushållssysslor, räcker inte för att skydda mot stroke. Däremot ger motion under fritiden och aktiv transport positiv effekt, enligt forskning från Göteborgs universitet.

Läs mer
2024-09-17

Biomarkörer i ryggvätska kan indikera snabb försämring hos ALS-patienter

Patienter med höga nivåer av två biomarkörer i ryggvätska har ökad risk för ett aggressivt sjukdomsförlopp vid ALS, enligt en nyligen publicerad studie i tidskriften Journal of the Neurological Sciences.

Läs mer
2024-09-17

Hjärnmarkör i blodprov förutspår stroke

Med ett enkelt blodprov som återspeglar hjärnhälsa går det att förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke, enligt en ny studie.

Läs mer
2024-09-17

Region Skåne kräver högre antal körtimmar på scootrar

Patienter i Region Skåne som behöver eldrivna rullstolar med manuell körning (scootrar) måste numera hålla ordentlig koll på hur mycket de kör för att inte bli av med sitt hjälpmedel.

Läs mer
2024-09-11

Vi vill ha en neuromiljard

Inför att regeringen presenterar sin budget för 2025 den 19 september så har vi tillsammans med resten av Vårdsverige lämnat in en lista på förväntningar.

Läs mer
2024-09-10

Varningssignalen som löper amok

Smärta är en livsviktig varningssignal. Men när nervsystemet skadas kan kroppen fortsätta att göra ont – trots att varningen inte längre behövs.

Läs mer
2024-09-10

Svenskt neuroregister ska förbättra vården

Läs intervjun med Jan Hillert, läkare och professor i neurologi vid Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet, som varit med och grundat Svenska neuroregister.

Läs mer
2024-09-05

Har du FSHD och vill komma i kontakt med andra?

Vad sägs om att skapa ett nätverk för oss som lever med någon typ av FSHD eller våra närstående. Ett bättre kontaktnät mellan oss underlättar informationsspridning av forskningsnyheter.

Läs mer