Alla nyheter

2020-01-31

Så bidrar Neuro till Parkinsonforskning

Neurostödd försking Parkinson ger karaktäristiska motoriska symptom som långsamma rörelser, muskelstelhet, skakningar och nedsatt balans.

Läs mer
2020-01-31

MS-forskningen som får stöd av Neuro

Neurostödd försking Tack vare gåvor kan Neuro stödja MS-forskning - för att den som drabbas av MS ska få bästa möjliga förutsättningar och för att det i framtiden ska vara lättare att tidigt förebygga och behandla.

Läs mer
2020-01-31

Läs mer om hur Neuro bidrar till strokeforskning

Neurostödd försking Stroke eller slaganfall är olika namn på hjärnblödning eller blodpropp i hjärnan. Symtom som plötsligt uppstår i samband med en stroke kan vara förlamning, synstörningar, talsvårigheter, yrsel eller balansproblem. Orsaken till symtomen är att blodet inte når hjärncellerna, det är viktigt att snabbt

Läs mer
2020-01-31

Läs mer om hur Neuro bidrar till forskning om polyneuropati

Neurostödd försking "Poly" betyder flera, "neuro" betyder nerv, "pati" betyder lidande/sjukdom. Det finns akuta polyneuropatier där man inom loppet av några veckor får ett snabbt tilltagande funktionsbortfall, med försämrad muskelkraft eller känseln.

Läs mer
2020-01-31

Läs mer om projekt inom epilepsiforskning som får stöd av Neuro

Neurostödd försking Neuro stöttar flera forskningsprojekt inom epilepsi.

Läs mer
2020-01-31

Region Östergötland ansöker om riksuppdrag för ryggmärgsskador

Region Östergötland ansöker om att få bedriva nationell högspecialiserad vård vid ryggmärgsskador. ”Vi är mycket bra på att behandla ryggmärgsskador och har kapaciteten att ta ett nationellt ansvar i frågan”, säger regionrådet Kaisa Karro (S) enligt regionens egen sajt.

Läs mer
2020-01-24

Framgångsrika travkusken drabbades av MG

I podcasten ”Hovavtryck” berättar den tidigare stjärntränaren Stefan Hultman, numera expert i trav-tv, om sina travframgångar. Men han berättar också om de tuffa åren innan sin sjukdom, och hur han trodde att livet var över när han drabbades av myastenia gravis, MG.

Läs mer
2020-01-24

Protein i jäst ger ledtråd om Parkinson?

När våra celler bygger proteiner kan mycket gå fel. En avhandling vid Umeå universitet har upptäckt att en viss liten molekyl hos jäst påverkar hur DNA-koden läses av när nya proteiner ska tillverkas. Felaktigheter i processen har förknippats med Parkinson och andra neurologiska sjukdomar.

Läs mer
2020-01-22

Tre kvalitetsmått för MS nytt i kriterierna för Sveriges bästa sjukhus

​Tidningen Dagens Medicin har för åttonde året i rad rankat Sveriges bästa akutsjukhus i tre olika kategorier. Nytt för i år är bland annat att tre kvalitetsmått för multipel skleros införts som en ny delkategori inom medicinsk kvalitet.

Läs mer
2020-01-22

Rättens expert kritisk: Inte lätt simulera svår MS

Sjukvården borde tidigare ha upptäckt att den 48-årige man som misstänks för grovt bidragsbrott fejkade sin sjukdom, det menar den pensionerade överläkaren i neurologi Jan Fagius.

Läs mer
Inte MS
2020-01-21

Läkare kritiseras för felaktig MS-diagnos

En läkare får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att felaktigt ha ställt diagnosen MS på bristfälligt underlag, skriver Läkartidningen.

Läs mer
2020-01-21

Birgitta nekas rätten till livet på sin balkong

Har du balkong eller uteplats ser du säkert fram emot att få skingra tankarna och få ny energi där. Även Neuros medlem Birgitta längtar efter detta, fast hon kan på grund av rörelsehinder inte komma ut på sin balkong längre. Trots det nekades hon bostadsanpassning av kommunen och Neuro hjälpte henne

Läs mer
2020-01-21

Yoga kan hjälpa mot smärta

Om jag inte hade haft yogan i mitt liv så vet jag ärligt talat inte om jag hade orkat fortsätta stå ut med mig själv? Och om jag inte hade haft yogan i mitt liv tror jag på fullt allvar att ingen annan hade orkat leva med mig heller…

Läs mer
P4 Halland
2020-01-16

MS-sjuka Sara drabbas när neurovården i Halland förändras

Halländska patienter påverkas när den neurologiska vården i länet förändras.

Läs mer
SOU 2019:42
2020-01-16

Digifysiskt vårdval – Tillgänglig primärvård baserad på behov och kontinuitet

Neuro välkomnar utredningens huvudsakliga förslag och anser att en vårdvalsreform är nödvändig för att uppnå en mer jämlik vård som i högre grad ges efter behov. Vi ser positivt på flera delar och kommenterar särskilt förslagen om listning på utförare, förstärkt informationsskyldighet, en nationell

Läs mer