Nyheter
Coronaviruset – det här gäller
Försäkringskassan har samlat frågor och svar om reglerna för smittbärarpenning, sjukpenning, ersättning för vab och ersättning för deltagande i program hos Arbetsförmedlingen med anledning av coronaviruset.
Poddtips: Sofia Norgren, MS-diagnosen fick henne att satsa på löpningen
Våren 2014 genomförde Sofia Norgren sin första halvmara och samtidigt som hon sprang i mål började hon se suddigt på ena ögat. Hon trodde då att det berodde på att hon hade tagit ut sig under loppet, men när det hade gått några dagar utan att suddigheten visade några tecken på att avta bestämde hon
Designpris till ergonomisk självkateterisering
Intermittent självkateterisering är en metod som används av personer som inte kan tömma urinblåsan helt på vanligt sätt. Sådana problem kan ha olika orsaker, såsom ryggmärgsskada, multipel skleros eller förträngningar i urinröret.
Prioritering och riktlinjer inom vården kräver patientmedverkan
- Med anledning av Socialstyrelsens kommande riktlinjer för hur patienter ska prioriteras i och med coronaviruset (convid-19)
Vi riskerar bortprioritering och vill bidra i Socialstyrelseprioarbete
Funktionsrätt Sverige, som samlar Neuro och ytterligare 43 patientförbund, har inte fått vara med i arbetet med att ta fram riktlinjer kring hur vården ska prioritera patienter vid brist på intensivvårdsplatser, när nu Coronaviruset tar allt större resurser: "Det här kan bli en svår etisk debatt!"
Neuro trotsar Coronaviruset med videokonferenser för att ändå mötas
Förbundskansliet Neuro håller videokonferensmöten via vanliga datorer och rekommenderar sitt föreningsliv detsamma för att mötas och trotsa Coronaviruset. Därför höll Neuro Östbo-Västbo sitt föreningsårsmöte med tekniken. - Jag kan verkligen rekommendera andra att också pröva, säger Emma Åverling.
När världen ställs på ända…
Sitter i mitt hemarbetsrum och tittar ut över de vajande tallkronorna. I normala fall brukar jag ha fullt i evenemangskalender vid den här tiden på året. Nu sitter jag vid min dator mest hela tiden och pratar i telefon.
Introduktion sällsynta diagnoser - webbkurs från Ågrenska
Webbkursen Introduktion sällsynta diagnoser är framtagen av Ågrenska och är en kostnadsfri baskurs för dig som möter personer med sällsynta diagnoser och deras närstående i ditt arbete. Kursen riktar sig i första hand till dig som arbetar inom habilitering, skola, LSS-verksamhet och på Försäkringska
Uje Brandelius i kulturprogrammet Sverige!
Musikern Uje Brandelius var bara 44 år när han drabbades av Parkinson. Nu har hans öde blivit både teater och film. I lördags var han gäst i kulturprogrammet Sverige!
Ny pandemi väcker minnen
Den nya, pågående pandemin med coronavirus väcker frågor och oro hos de flesta. Men kanske särskilt bland dem som drabbades av narkolepsi i samband med vaccination mot svininfluensan för drygt tio år sedan, 2009.
En hälsning från förbundsstyrelsen i Coronatider
Ibland är livet väldigt oförutsägbart. Vi lever i vår vardag och har för det mesta bra koll på tillvaron. Vi har för det mesta också hyfsad koll på kommande orosmoln. Men ingen av oss kunde väl förvänta sig att vi plötsligt skulle ställas inför en pandemi som de facto har ställt hela vår värld på än
Så prioriterade styrelsen för Neurofonden forskningsutdelningarna 2020
Neurofonden delar årligen ut mycket pengar till forskning inom neurologi. Det handlar om sjukdomar och förvärvade skador, som har med hjärnan och nervsystemet att göra. Neurofonden har en forskningskommitté bestående av personer inom vårdprofessionen och här är några exempel på utdelningarna 2020:
Med anledning av Corona-utbrottet – Års- och ombudsmöten
Stadgar för Neuroförbundets föreningar säger att årsmöte ska genomföras innan mars månads utgång. Med anledning av det pågående Corona-utbrottet ser förbundet att det finns anledning att vidta extraordinära åtgärder.
Öppet brev till Folkhälsomyndigheten med anledning av Corona/Covid-19 mycket höga risk för samhällsspridning i Sverige
Neuro är en organisation som representerar medlemmar som lever med neurologiska diagnoser såsom MS, ALS, polyneuropati, neuromuskulära sjukdomar, parkinson, stroke med flera. Våra medlemmar lever med kroniska diagnoser som kan påverka deras immunförsvar. De upplever att deras möjligheter att hantera
Neurodegenerativa sjukdomar - veckans tema i Läkartidningen
De neurodegenerativa sjukdomarna utgör ett av den medicinska forskningens stora mysterier och är en av sjukvårdens främsta utmaningar. Så skriver professor Sten Fredrikson i Läkartidningens temanummer denna vecka.