Alla nyheter

2020-05-18

Neuro får över 200 000 kr från Radiohjälpen för sitt arbete med människor i riskgrupperna

Det är många som har engagerat sig i Radiohjälpens insamling för riskgrupper under pandemin i Sverige. Under våren har insamlingen genererat 33 miljoner kronor. Neuro är en av de organisationer som nu mottagit ett stöd på över 200 000 kr.

Läs mer
2020-05-18

Maria Mattsson förstärker Neuros juridiska rådgivning

Hallå där Maria Mattsson, nyanställd på Neuro som ombudsman med fokus på juridisk rådgivning. Varför sökte du den här tjänsten inom Neuro? – När jag såg annonsen kände jag på en gång ”det här är jobbet för mig”. Att få arbeta med rådgivning inom rättighetsområdet och att vara en del i Neuros intres

Läs mer
2020-05-15

Stoppa ALS nominerade till ”Årets insamlare” av Giva Sverige

Giva Sverige (tidigare FRII) är en branschförening som arbetar för tryggt givande. Neuro är en av de 160 insamlingsorgansationer som är medlemmar i Giva Sverige. Varje år utses ett antal personer och organisationer som åstadkommit något extra inom insamlingsområdet.

Läs mer
2020-05-14

Neuro i debattkvintett - "Det behövs kraftsamling för rehabilitering"

Fem förbunds ordförande skriver idag en debattartikel om rehabilitering på vällästa opinionswebbplatsen Dagens Arena: "Det är inte bara coronavården som kräver rehabilitering. Vi ser med växande oro på de bristande resurser som nu läggs på rehabilitering för personer med andra långvariga diagnoser"

Läs mer
2020-05-14

Kort information om Vintersol på Teneriffa

Verksamheten vid Vintersols anläggning på Teneriffa är stängd på obestämd tid. Strax efter de första fallen av Covid-19 upptäcktes på Teneriffa slutade de svenska regionerna att skicka patienter och de som redan var på Vintersol fick resa hem.

Läs mer
2020-05-13

Neuro stödjer stimulerande neurorehab med Ronnie Gardiner Method

Neurostödd försking Den rytm- och musikbaserade rehabiliteringsmetoden ”Ronnie Gardiner Method” är så pass intressant, att Neuro och Neurofonden 2018 gick in med ett forskningsbidrag till Linköpingsforskaren Petra Pohl för detta. Tidigare har en Göteborgsstudie med strokepatienter gett positiva resultat för bättre livskvalitet och nu har Parkinsonpatienter studerats av Pohls forskarteam.

Läs mer
2020-05-12

Corona gör att Christina i Neuro tvingas vänta på rehab och operation

Christina Brännström är ordförande i föreningen Neuro rehab C-län och idag den 12 maj 2020 är hon på omslaget av Svenska Dagbladet. Hon behöver både rehab och en hjärtoperation, men får som många andra nu vänta på obestämd tid, på grund av coronapandemin. "Viktigt att politiken förstår oss"

Läs mer
2020-05-12

Fejkad MS gav fängelse och skadestånd på 16 miljoner

I drygt åtta års tid simulerade den 49-årige mannen att han var svårt sjuk i MS och mjölkade Försäkringskassan på över 16 miljoner kronor. Ändå hjälpte han gärna till med flytthjälp och tunga lyft. Grannarnas vittnesmål blev hans fall.

Läs mer
2020-05-11

Mycket vi inte vet än om stroke och covid-19

Covid-19 är en utmaning för vården och rehabiliteringen på många olika sätt. Hur påverkas strokevården och vad gäller för risken att drabbas av svår covid för den som haft en stroke? Och hur påverkas den livsviktiga rehabiliteringen efter en stroke av att vården fokuserar på coronaviruset. Vi ställ

Läs mer
2020-05-11

Anna Norlander forskar om fatigue efter stroke

Neurostödd försking Anna Norlander är fysioterapeut och forskar på fatigue, hjärntrötthet, efter stroke vid Skånes Universitetssjukhus och Lunds Universitet. Under 2019 fick hennes team stöd från Neuro för sin viktiga forskning.

Läs mer
2020-05-11

Journalisten Thomas överlevde två stroke och är åter på gång tillbaka

Neurostödd försking Strokedagen 14 maj:Thomas Ejderhov var redaktör för Neuros medlemstidning Reflex Magasin under tio år. Livstempot var högt med många järn i elden, tills det plötsligt blev tvärstopp. Två stroke inom ett dygn förlamade honom men han är nu på väg tillbaka, besviken över den erbjudna rehabilitering.

Läs mer
2020-05-08

Parkinsons sjukdom kan starta i tarmen

Forskare vid bland annat Karolinska Institutet har kartlagt vilka celltyper som ligger bakom olika sjukdomar i hjärnan. Resultaten visar bland annat att celler från tarmens nervsystem är inblandade i Parkinsons sjukdom, vilket betyder att sjukdomen kan starta i tarmarna.

Läs mer
2020-04-27

Neuro håller med - kommunerna får inte abdikera från samhällsansvaret

Sveriges kommuner och regioner vill införa en tillfällig lag om kommunernas prioriteringar under coronapandemin. "Men kommunerna får inte abdikera från sitt samhällsansvar. Det är nu extra viktigt att värna om rättigheterna för de som lever med olika funktionsnedsättningar", säger Lise Lidbäck Neuro

Läs mer
2020-04-27

Risker vid SMA och covid-19

Vilka försiktighetsåtgärder bör personer med spinal muskelatrofi (SMA) vidta kring covid-19 och hur ser riskerna ut? Thomas Sejersen, professor och överläkare Karolinska universitetssjukhuset, tydliggör hur man bör tänka kring smittspridning och skyddsbehov under rådande epidemi.

Läs mer
2020-04-24

MS-skov och infektionsutlösta MS-pseudoskov

Oluf Andersen, professor emeritus på instutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs Universitet har skrivit en artikel om risken för pseudoskov i samband med covid-19-infektion hos personer som lever med multipel skleros, MS.

Läs mer