Nyheter
"Vi vill transplantera friska immunceller till ALS-hjärnan"
Bob Harris är professor i immunterapi vid neurologiska sjukdomar vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet. Han har en vild idé om hur man kan stoppa ALS – tömma hjärnan på immunceller och transplantera in nya. I en intervju i Karolinska institutets egen tidning Medicin
Vad är största utmaningen för att lyckas?
Omställningen till nära vård pågår runt om i landet. Men än är det långt kvar. Horizont har frågat företrädare för äldre, personer med kronisk sjukdom och socialministern vad de ser som den största utmaningen – och vad de själva kommer att göra för att driva utvecklingen framåt. Neuros ordförande
Hon kan lukta sig till parkinson
Joy Milnes näsa är av det unika slaget. Tack vare sitt förhöjda luktsinne kan den pensionerade sjuksköterskan från Skottland känna doften av Parkinsons innan sjukdomen diagnostiseras.
Gör ett ordentligt omtag om arbetsmarknadspolitiken för personer med funktionsnedsättning!
Vi hyser en stor oro för våra medlemmars möjligheter att få stöd till arbete i kölvattnet av den pågående reformeringen av Arbetsförmedlingen. Både för vad som händer redan nu under förändringsprocessen, men också för den framtida utformningen av myndigheten och av den framtida arbetsmarknadspolitik
Susacs syndrom ovanlig diagnos som kan misstas för MS
Susacs syndrom är en mycket sällsynt neurologisk sjukdom. Syndromet är sannolikt underdiagnostiserat på grund av det kan visa sig på många olika sätt.
Utbildning minskade socioekonomiska skillnader vid epilepsi
Forskare från Göteborg har studerat hur högre utbildning påverkar vuxna personer med epilepsi. De skriver om sin egen forskning i Läkartidningen.
Neurofonden stödjer 7-Tesla-forskning för bättre hjärnundersökningar
Neurofonden stödjer forskning inom neurologi och ett projekt som fått stöd handlar om möjligheterna med så kallad 7Tesla-magnetkamera. En ny magnetkamerateknik som högre magnetfältsstyrka som ger betydligt skarpare och mer detaljerade bilder. Detta kan ha betydelse för hjärnoperationer och det
Epilepsidagen: Rut 2.0 uppgraderad genom kirurgi mot epilepsin
Världsepilepsidagen 10/2: "Jag har genom hjärnkirurgin mot min epilepsi blivit uppgraderad från Rut 1.0 till Rut 2.0 och fått helt nya möjligheter i livet. Jag är oerhört tacksam och nu utan rädsla för ett anfall när som helst. Fantastiskt", säger språkläraren och diagnosstödjaren Rut Bjerhagen.
Diagnosstöd - en av våra medlemsförmåner
Neuros diagnosstödjare är ideellt engagerade medlemmar, som i egenskap av medmänniska ger råd, stöd och information till enskilda medlemmar i en besvärlig livssituation. Alla våra diagnosstödjare lever med en neurologisk diagnos, eller är närstående till någon med en neurologisk diagnos.
Så bidrar Neuro till Parkinsonforskning
Parkinson ger karaktäristiska motoriska symptom som långsamma rörelser, muskelstelhet, skakningar och nedsatt balans.
MS-forskningen som får stöd av Neuro
Tack vare gåvor kan Neuro stödja MS-forskning - för att den som drabbas av MS ska få bästa möjliga förutsättningar och för att det i framtiden ska vara lättare att tidigt förebygga och behandla.
Läs mer om hur Neuro bidrar till strokeforskning
Stroke eller slaganfall är olika namn på hjärnblödning eller blodpropp i hjärnan. Symtom som plötsligt uppstår i samband med en stroke kan vara förlamning, synstörningar, talsvårigheter, yrsel eller balansproblem. Orsaken till symtomen är att blodet inte når hjärncellerna, det är viktigt att snabbt
Läs mer om hur Neuro bidrar till forskning om polyneuropati
"Poly" betyder flera, "neuro" betyder nerv, "pati" betyder lidande/sjukdom.
Det finns akuta polyneuropatier där man inom loppet av några veckor får ett snabbt tilltagande funktionsbortfall, med försämrad muskelkraft eller känseln.
Läs mer om projekt inom epilepsiforskning som får stöd av Neuro
Neuro stöttar flera forskningsprojekt inom epilepsi.
Region Östergötland ansöker om riksuppdrag för ryggmärgsskador
Region Östergötland ansöker om att få bedriva nationell högspecialiserad vård vid ryggmärgsskador. ”Vi är mycket bra på att behandla ryggmärgsskador och har kapaciteten att ta ett nationellt ansvar i frågan”, säger regionrådet Kaisa Karro (S) enligt regionens egen sajt.