Alla nyheter

2020-06-25

Remissvar och yttrande: Översyn av yrket personlig assistent S2020/00202/SOF SOU 2020:01

Remissvar givet genom Funktionsrätt Sverige, där Neuro är medlemmar. Kompletterat med ett yttrande från Neuro.

Läs mer
Biomarkör hittad
2020-06-18

Tydliga tecken på hjärnskada vid svår covid-19

En del av de patienter som vårdas på sjukhus för coronavirusinfektion, covid-19, visar tecken på hjärnskada, enligt en studie från Göteborgs universitet. Redan vid måttlig covid-19 kunde en biomarkör för hjärnskada uppmätas.

Läs mer
2020-06-18

Därför blev Neuros stora bidrag viktigt för Caroline Ingres ALS-forskarteam

Caroline Ingre är en av neurologerna i landet som hängivet försöker bidra till att lösa gåtorna kring varför den svåra neurologiska diagnosen ALS uppstår hos vissa personer. Neuro har bidragit med en halv miljon kronor till hennes forskarteam vid ATCK och i denna korta video berättar hon om forskningsläget 2020.

Läs mer
2020-06-18

Regeringsförslag om smittbärarpenning svarar inte mot riksdagsuppdrag

Regeringens nya förslag om smittbärarpenning svarar inte upp mot riksdagens uppdrag i frågan. Det är oacceptabelt hävdar Neuros förbundsordförande Lise Lidbäck, som ställer sig bakom Funktionsrätt Sveriges remissvar. Det handlar bland annat om vem som är närstående till personer i riskgrupper.

Läs mer
2020-06-18

Kommunalrådet i Vilhelmina lever med ALS

Den 21 juni uppmärksammas årligen den svåra neurologiska diagnosen ALS, amyotrofisk lateralskleros. Den delas idag upp i flera olika varianter, beroende på sjukdomsbärarnas olika genetik. En av de cirka 900 personerna i Sverige som nu lever med ALS, är Neuromedlemmen Annika Andersson.

Läs mer
2020-06-15

Ordförande: ”Våra medlemmar har kommit ordentligt i kläm”

Endast en av fem som svarade i Neuros senaste medlemsundersökning har i nuläget en individuell rehabiliteringsplan. Förbundsordförande Lise Lidbäck beskriver hur många patienter i praktiken ”kastas ut i tomma intet”. Samtidigt ser organisationen med stor bävan på undanträngningseffekterna i pandemin

Läs mer
2020-06-12

Utan förvarning slog sjukdomen Guillain-Barrés till

Tommy återvände till livet efter tio veckor i respirator. – Jag befann mig i dödsskuggans dal, säger han i en intervju i Göteborgs-Posten.

Läs mer
2020-06-11

Gen funnen som verkar nervskyddande i ALS och SMA

I sjukdomarna amyotrofisk lateral skleros (ALS) och spinal muskelatrofi är det de motoriska nervcellerna (motorneuron) som styr all vår skelettmuskulatur som förloras, vilket leder till en dödlig förlamning. Dock är inte alla motorneuron lika känsliga för de patologiska processerna i dessa allvarlig

Läs mer
2020-06-10

Epilepsi i arbetslivet

För den som arbetar med epilepsi inom vården är arbetslivsrelaterade frågor vanliga. I boken Epilepsi i arbetslivet (publicerad våren 2020, Studentlitteratur), har författaren Johan Zelano sammanfattat en del vetenskaplig litteratur på området, praktiska råd och relevanta regelverk.

Läs mer
2020-06-09

Lise Lidbäck i podd om arbetsförmåga vid funktionsnedsättning

”En funktionsnedsättning är inte samma sak som att man saknar arbetsförmåga” säger Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuro i podden Synapsen.

Läs mer
2020-06-08

Stängs Mobilitetscenter minskas friheten för många

Mobilitetscenter i Göteborg verkar nationellt och har unika resurser och hög kompetens i frågor om funktionsnedsättning och bilkörning. Vi vill att Försäkringskassan omprövar sitt beslut att inte förlänga avtalet med Mobilitetscenter, skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck tillsammans med flera repr

Läs mer
2020-06-05

Reflex Magasin nr 2-2020 blommar med temat "Neuro är din röst"

Nummer 2-2020 av den periodiska tidskriften och medlemstidningen för förbundet Neuro Reflex Magasin, är nu hemma hos alla medlemmar. “Neuro är din röst” är temat för detta nummer och med diagnosfokus på skovvis multipel skleros inför World MS Day och ALS inför ALS-dagen 21 juni.

Läs mer
2020-06-05

Ny Neurorapport slår fast: Därför behövs individuella rehabplaner

Endast en av fem svarande Neuromedlemmar med neurologiska diagnoser har idag en individuell rehabiliteringsplan. Det visar medlemsundersökningen 2019, som ligger till grund för årets Neurorapport. I år fördjupar sig förbundet Neuro på hur rehabiliteringen fungerar för medlemmarna.

Läs mer
2020-06-05

Nya data för Spinraza bekräftar bibehållen effekt

Nya data för Spinraza® (nusinersen) bekräftar bibehållen effekt och säkerhet över tid för ett brett spektrum av patienter med spinal muskel atrofi (SMA).

Läs mer
2020-06-04

Ett stort problem att närstående inte omfattas

Neuro har de senaste månaderna arbetat mycket intensivt, för att frågan om förebyggande sjukpenning med anledning av Covid-19 skall få en lösning. Inte minst har vår samverkan med medlemsförbunden i Funktionsrätt Sverige givit tyngd åt vårt arbete och vi ställer oss helt och fullt bakom det remissva

Läs mer