Alla nyheter

2020-02-11

Susacs syndrom ovanlig diagnos som kan misstas för MS

Susacs syndrom är en mycket sällsynt neurologisk sjukdom. Syndromet är sannolikt underdiagnostiserat på grund av det kan visa sig på många olika sätt.

Läs mer
2020-02-07

Utbildning minskade socioekonomiska skillnader vid epilepsi

Neurostödd försking Forskare från Göteborg har studerat hur högre utbildning påverkar vuxna personer med epilepsi. De skriver om sin egen forskning i Läkartidningen.

Läs mer
2020-02-06

Neurofonden stödjer 7-Tesla-forskning för bättre hjärnundersökningar

Neurostödd försking Neurofonden stödjer forskning inom neurologi och ett projekt som fått stöd handlar om möjligheterna med så kallad 7Tesla-magnetkamera. En ny magnetkamerateknik som högre magnetfältsstyrka som ger betydligt skarpare och mer detaljerade bilder. Detta kan ha betydelse för hjärnoperationer och det

Läs mer
2020-02-05

Epilepsidagen: Rut 2.0 uppgraderad genom kirurgi mot epilepsin

Världsepilepsidagen 10/2: "Jag har genom hjärnkirurgin mot min epilepsi blivit uppgraderad från Rut 1.0 till Rut 2.0 och fått helt nya möjligheter i livet. Jag är oerhört tacksam och nu utan rädsla för ett anfall när som helst. Fantastiskt", säger språkläraren och diagnosstödjaren Rut Bjerhagen.

Läs mer
2020-02-04

Diagnosstöd - en av våra medlemsförmåner

Neuros diagnosstödjare är ideellt engagerade medlemmar, som i egenskap av medmänniska ger råd, stöd och information till enskilda medlemmar i en besvärlig livssituation. Alla våra diagnosstödjare lever med en neurologisk diagnos, eller är närstående till någon med en neurologisk diagnos.

Läs mer
2020-01-31

Så bidrar Neuro till Parkinsonforskning

Neurostödd försking Parkinson ger karaktäristiska motoriska symptom som långsamma rörelser, muskelstelhet, skakningar och nedsatt balans.

Läs mer
2020-01-31

MS-forskningen som får stöd av Neuro

Neurostödd försking Tack vare gåvor kan Neuro stödja MS-forskning - för att den som drabbas av MS ska få bästa möjliga förutsättningar och för att det i framtiden ska vara lättare att tidigt förebygga och behandla.

Läs mer
2020-01-31

Läs mer om hur Neuro bidrar till strokeforskning

Neurostödd försking Stroke eller slaganfall är olika namn på hjärnblödning eller blodpropp i hjärnan. Symtom som plötsligt uppstår i samband med en stroke kan vara förlamning, synstörningar, talsvårigheter, yrsel eller balansproblem. Orsaken till symtomen är att blodet inte når hjärncellerna, det är viktigt att snabbt

Läs mer
2020-01-31

Läs mer om hur Neuro bidrar till forskning om polyneuropati

Neurostödd försking "Poly" betyder flera, "neuro" betyder nerv, "pati" betyder lidande/sjukdom. Det finns akuta polyneuropatier där man inom loppet av några veckor får ett snabbt tilltagande funktionsbortfall, med försämrad muskelkraft eller känseln.

Läs mer
2020-01-31

Läs mer om projekt inom epilepsiforskning som får stöd av Neuro

Neurostödd försking Neuro stöttar flera forskningsprojekt inom epilepsi.

Läs mer
2020-01-31

Region Östergötland ansöker om riksuppdrag för ryggmärgsskador

Region Östergötland ansöker om att få bedriva nationell högspecialiserad vård vid ryggmärgsskador. ”Vi är mycket bra på att behandla ryggmärgsskador och har kapaciteten att ta ett nationellt ansvar i frågan”, säger regionrådet Kaisa Karro (S) enligt regionens egen sajt.

Läs mer
2020-01-24

Framgångsrika travkusken drabbades av MG

I podcasten ”Hovavtryck” berättar den tidigare stjärntränaren Stefan Hultman, numera expert i trav-tv, om sina travframgångar. Men han berättar också om de tuffa åren innan sin sjukdom, och hur han trodde att livet var över när han drabbades av myastenia gravis, MG.

Läs mer
2020-01-24

Protein i jäst ger ledtråd om Parkinson?

När våra celler bygger proteiner kan mycket gå fel. En avhandling vid Umeå universitet har upptäckt att en viss liten molekyl hos jäst påverkar hur DNA-koden läses av när nya proteiner ska tillverkas. Felaktigheter i processen har förknippats med Parkinson och andra neurologiska sjukdomar.

Läs mer
2020-01-22

Tre kvalitetsmått för MS nytt i kriterierna för Sveriges bästa sjukhus

​Tidningen Dagens Medicin har för åttonde året i rad rankat Sveriges bästa akutsjukhus i tre olika kategorier. Nytt för i år är bland annat att tre kvalitetsmått för multipel skleros införts som en ny delkategori inom medicinsk kvalitet.

Läs mer
2020-01-22

Rättens expert kritisk: Inte lätt simulera svår MS

Sjukvården borde tidigare ha upptäckt att den 48-årige man som misstänks för grovt bidragsbrott fejkade sin sjukdom, det menar den pensionerade överläkaren i neurologi Jan Fagius.

Läs mer