Alla nyheter

2019-11-29

Krafttag mot inkontinens ledde till certifikat för kirurgmottagningen i Skellefteå

Kirurgmottagningen på Skellefteå lasarett är den första av sitt slag i Sverige att utnämnas till certifierad inkontinensmottagning. På måndagen fick uroterapeut Jonas Forssander och hans kollegor på kirurgmottagningen motta utmärkelsen.

Läs mer
2019-11-29

Mobilappar kan hjälpa patienter med neurologiska sjukdomar

Mobilappar kan hjälpa patienter med neurologiska sjukdomar att hantera sina symtom bättre och stimulera till en hälsosammare livsstil. Det visar ny tvärvetenskaplig forskning från forskningscentrumet CASE vid Lunds universitet som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Disability and Rehabilitation: Assistive Technology. – Resultaten är viktiga för framtida utveckling av teknik och digitala lösningar, säger forskaren Cecilia Winberg, projektledare för studien.

Läs mer
2019-11-29

Rikligt antibiotikabruk ökar risken för Parkinsons sjukdom

Forskare vid Helsingfors universitetssjukhus säger att upprepade antibiotikakurer ökar risken att insjukna i Parkinsons sjukdom senare i livet.

Läs mer
2019-11-28

Läkemedel mot epilepsi hämmar tumörutveckling i hjärnan

Medicin som används mot en viss typ av epilepsi kan vara ett nytt sätt att behandla elakartade hjärntumörer hos spädbarn. En specifik mTOR-hämmare kan ta sig över blod-hjärnbarriären och både nå och attackera tumören där den finns. Det har forskare från Uppsala universitet visat, i samarbete med amerikanska och brittiska forskare. Resultaten har publicerat i den vetenskapliga tidskriften Cell Stem Cell.

Läs mer
2019-11-28

Ännu tidigt för behandling med gensax

Ett enkelt DNA-klipp för att bota sjukdom är inte längre science fiction. Men än har gensaxen Crispr/Cas9 en bra bit kvar till behandling vid genetiska sjukdomar.

Läs mer
Inte ms
2019-11-27

Läkare fälld för felaktig ms-diagnos

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar läkaren som felaktigt ställde diagnosen ms på en patient i Växjö.

Läs mer
2019-11-27

Digitaliseringsministern: Vi driver på för allas webbvårdsmöjlighet

-Vi på infrastrukturdepartementet arbetar intensivt med att driva på utvecklingen för att de digitala vårdkontakterna ska fungera. Och dessutom för att man ska kunna använda de digitala vårdtjänsterna fast man har olika funktionshinder. Det hävdade digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Läs mer
2019-11-27

Neuroordförande: Alla måste kunna ta del av E-hälsan via nätet

Så är det inteNeuros ordförande Lise Lidbäck medverkade på en seminariedag om morgondagens digitala vårdmöjligheter, arrangerad av Vårdanalys. - Alla, oavsett funktionsförmåga, måste kunna ta del av de möjligheter som de digitala tjänsterna via Internet kan innebära. idag visar våra Neurorapporter.

Läs mer
2019-11-22

Vaccination mot influensa

Vissa personer har större risk att bli allvarligt sjuka av influensa eller av en följdsjukdom till influensa. Därför rekommenderas de att vaccinera sig. Rekommendationen gäller till exempel om du: är 65 år eller äldre, har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2, har en neuromuskulär sjukdom som påverka

Läs mer
9 804 kr
2019-11-22

Regeringen sviker återigen personer med funktionsnedsättningar

Funktionsrättsperspektivet saknas genomgående i regeringens politik. Risken för fattigdom för den som lever med funktionsnedsättning ökar snabbast i Sverige jämfört med alla andra länder i Europa. Regeringen Löfven har mycket att stå till svars för när man nu ändrar i lagen och utelämnar personer

Läs mer
2019-11-22

Behandling av ryggmärgsskador gav ingen effekt

Läkemedelsföretaget Bioarctic lägger ned ett forskningsprojekt om behandling av komplett ryggmärgsskada. Detta sedan de första resultaten inte visat någon effekt alls.

Läs mer
DBS
2019-11-13

Djup hjärnstimulering testas mot drogberoende

Behandlingsmetoden kallas djup hjärnstimulering och har prövats, vid olika neurologiska sjukdomstillstånd. Några exempel är Parkinsons sjukdom och epilepsi.

Läs mer
2019-11-12

Parkinsonpodden om beroendeproblematik

Spelmissbruk, shoppingberoende eller sexmissbruk. Hör Anders Håkansson, överläkare och professor i psykiatri i Malmö, om Parkinsons sjukdom och beroendeproblematik.

Läs mer
Piteå och Skellefteå
2019-11-11

Dyra läkemedel mot Skelleftesjukan slår hårt mot Västerbotten och Norrbotten

Sjukvården har fått klartecken för att använda nya läkemedel mot den dödliga Skelleftesjukan. Men medicinerna är dyra. Det blir en utmaning för Västerbotten och Norrbotten där de flesta av patienterna bor.

Läs mer
2019-11-09

Många vill se höjd åldersgräns för alternativ vård

Huvudförslagen i Kjell Asplunds utredning om alternativ vård stöds av de flesta remissinstanserna.

Läs mer