Nyheter
Regeringen bör tillsätta en kommission för hjälpmedel
Det är hög tid att regeringen tar ansvar för en nationell reglering av svensk hjälpmedelsförsörjning, skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck tillsammans med ordföranden för 19 andra patientorganisationer på Dagens Medicin debatt.
Det kom ett mejl
Hej Neuro! Först och främst ett stort tack för att ni tillhandahåller tjänsten ”Diagnosstödjare”. Den visade sig vara oerhört bra och synnerligen uppskattad.
Nationellt programområde rehabilitering
Kartläggning av Nationellt programområde Rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin inom området habilitering. Neuroförbundet har via Funktionsrätt Sverige beretts möjlighet ge synpunkter på hittillsvarande kartläggning inom området habilitering.
Ms-behandling testas vid psykisk sjukdom
I en ny studie ska patienter vars symtom på psykossjukdom eller tvångssyndrom misstänks ha en autoimmun orsak få immunterapi. Tidigare behandling av en liten grupp patienter visar lovande resultat.
Osynliga symtomen inkontinens och smärta i nya Reflex Magasin nr 4-19
Många av medlemmarna i Neuro och även andra som lever med någon eller några neurologiska diagnoser, har också besvärliga osynliga symtom. Inkontinens är ett sådant liksom olika former av långvarig smärta. Detta handlar Neuros medlemstidning Reflex Magasin nr 4 2019 om, som nu är hos läsarna.
Funktionshinderdagen 2019: Neuro med på tyst manifestation i Kalmar
Medlemmar i Neuro fanns med bland de 20-talet demonstranter som samlades på Larmtorget i Kalmar på Internationella Funktionshinderdagen den 3 december. – Lagstiftningen var kärleksfull och omhändertagande när den stiftades. Nu har den blivit hård och fyrkantig, säger Marie Torstensson i Neuro.
Vanlig variant av herpesvirus kopplat till MS
Forskare vid Karolinska institutet har utvecklat en metod för att särskilja mellan två olika typer av ett vanligt herpesvirus, som sedan tidigare har kopplats till multipel skleros, ms.
Sammanfattning ur rapporten ”Respekt för rättigheter?”
Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning har gällt i drygt tio år i Sverige. Under 2019 har flera ideella organisationer, däribland Neuro, gått samman för att undersöka hur Sverige lever upp till alla konventionens artiklar.
Krafttag mot inkontinens ledde till certifikat för kirurgmottagningen i Skellefteå
Kirurgmottagningen på Skellefteå lasarett är den första av sitt slag i Sverige att utnämnas till certifierad inkontinensmottagning. På måndagen fick uroterapeut Jonas Forssander och hans kollegor på kirurgmottagningen motta utmärkelsen.
Mobilappar kan hjälpa patienter med neurologiska sjukdomar
Mobilappar kan hjälpa patienter med neurologiska sjukdomar att hantera sina symtom bättre och stimulera till en hälsosammare livsstil. Det visar ny tvärvetenskaplig forskning från forskningscentrumet CASE vid Lunds universitet som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Disability and Rehabilitation: Assistive Technology. – Resultaten är viktiga för framtida utveckling av teknik och digitala lösningar, säger forskaren Cecilia Winberg, projektledare för studien.
Rikligt antibiotikabruk ökar risken för Parkinsons sjukdom
Forskare vid Helsingfors universitetssjukhus säger att upprepade antibiotikakurer ökar risken att insjukna i Parkinsons sjukdom senare i livet.
Läkemedel mot epilepsi hämmar tumörutveckling i hjärnan
Medicin som används mot en viss typ av epilepsi kan vara ett nytt sätt att behandla elakartade hjärntumörer hos spädbarn. En specifik mTOR-hämmare kan ta sig över blod-hjärnbarriären och både nå och attackera tumören där den finns. Det har forskare från Uppsala universitet visat, i samarbete med amerikanska och brittiska forskare. Resultaten har publicerat i den vetenskapliga tidskriften Cell Stem Cell.
Ännu tidigt för behandling med gensax
Ett enkelt DNA-klipp för att bota sjukdom är inte längre science fiction. Men än har gensaxen Crispr/Cas9 en bra bit kvar till behandling vid genetiska sjukdomar.
Läkare fälld för felaktig ms-diagnos
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar läkaren som felaktigt ställde diagnosen ms på en patient i Växjö.
Digitaliseringsministern: Vi driver på för allas webbvårdsmöjlighet
-Vi på infrastrukturdepartementet arbetar intensivt med att driva på utvecklingen för att de digitala vårdkontakterna ska fungera. Och dessutom för att man ska kunna använda de digitala vårdtjänsterna fast man har olika funktionshinder. Det hävdade digitaliseringsminister Anders Ygeman.