Alla nyheter

2019-10-28

Parkinson-VM i bordtennis gav Sverige tre medaljer

Parkinson-VM i bordtennis har avgjorts i New York. Och Sverige åkte hem med tre medaljer. Maria Wäneskog och Angela Hagman tog brons i damdubbel och Marita Juhlin från Luleå vann brons i dubbel i par med en spelare från USA.

Läs mer
2019-10-25

Belönas för forskning om muskelsjukdom hos barn

Barnsjuksköterskan Elin Hjorth forskar om hur föräldrar till barn med spinal muskelatrofi upplever vården och sitt vardagsliv. Nu har hon belönats med Svensk sjuksköterskeförenings stipendium 2019.

Läs mer
2019-10-25

Forskning om neuropatisk smärtas orsak fick stort Neurofondsbidrag

Neurostödd försking Smärt- och Rehabiliteringscentrum i Linköping får ett av Neurofondens två stora forskningsbidrag 2019 för forskning om långvarig neuropatisk smärta. -Det är en spännande dimension att få forskningsbidrag från en medlemsorganisation som Neuro, där många lever med neuropatisk smärta, säger forskaren

Läs mer
400 000 kr
2019-10-24

Stort bidrag till forskning om neuropatisk smärta

Neurostödd försking Långvarig neuropatisk smärta beror på en ”nervskada” och påverkar många av Neuros medlemmar med diagnoser som ms, stroke, ryggmärgsskada och polyneuropati. Över 48 procent som besvarade enkäten till Neurorapporten[1] har symptomet smärta. Till skillnad från behandlingen av akut smärta, finns idag få

Läs mer
2019-10-22

Matematiska modeller ska optimera dosen av läkemedel

Farmakometri är ett relativt nytt och tvärvetenskapligt forskningsfält. Med hjälp av matematiska modeller vill forskarna kunna förutsäga hur ett läkemedel ska doseras för att fungera optimalt för olika människor.

Läs mer
2019-10-21

Ökad kunskap om als olika varianter ger ökat hopp om fler behandlingar

När det hittills enda bromsläkemedlet mot als blev godkänt på 90-talet var det en sensation. Då trodde man att det var en sjukdom. Idag vet man att det finns minst 37 olika varianter av als, beroende på patienternas genetik. Nu verkar det som om det finns nytt hopp om fler läkemedel i framtiden.

Läs mer
2019-10-18

Riksdagsledamot trots stroke

Acko Ankarberg Johansson utnämndes för ett år sedan till ordförande för riksdagens socialutskott, som hanterar för oss alla viktiga frågor inom hälso- och sjukvård och vår välfärd. För ett år sedan fick hon dessvärre ofrivillig insyn i vården, när hon inom loppet av en vecka fick två stroke.

Läs mer
2019-10-16

55 minuter radio om als

Det är sommar och varmt. Mia jobbar på en restaurang och är påväg mot uteserveringen med mat till några gäster. Det är fullt med folk. Men Mia hinner inte längre än till dörren mot uteserveringen. Plötsligt viker sig ena handleden. Och alla tallrikar faller i golvet. Några månader och läkarbesök sen

Läs mer
2019-10-14

Kognitiv rehabilitering är livsviktig

På Neurologmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund finns det multidisciplinära team för flera neurologiska diagnoser. Något som årets neurorapport efterlyser mer av. Vuko Wahlfrid är neuropsykolog och ingår i Parkinsonteamet, tillsammans med sjuksköterska, kurator, arbetsterapeut, sjukgymnast och läkare. –Kognitiv rehabilitering är livsviktig och vi är ett fullständigt neuroteam runt varje patient och anhörig, säger Vuko Wahlfrid.

Läs mer
4.3-24228/2018
2019-10-14

REMISSVAR: Nationell handlingsplan för ökad patientsäkerhet inom hälso- och sjukvården

Kompetensutveckling, patientorganisationernas roll och Försäkringskassans agerande i sjukpenningärenden är några av punkterna som Neuro lyfter i sitt aktuella remissvar.

Läs mer
2019-10-14

Uppsala med i internationell studie för bättre afasi-rehabilitering

Akademiska sjukhuset i Uppsala är med i en stor internationell studie om rehabiliteringen för patienter som tappat talet, fått afasi efter en stroke. Effekten av olika behandlingar ska studeras för bättre rehabilitering. Få patienter får afasirehabilitering enligt de nationella strokeriktlinjernerna

Läs mer
2019-10-08

Patientmedverkan i vårdutvecklingsbeslut måste ske på demokratisk väg

Allt oftare väljer sjukvårdsregionerna ut enskilda talföra patienter för samverkan, som i princip bara representerar sig själva. Men vad gör patientmedverkan för nytta, om det inte är patienterna själva som får välja vem som ska representera dem?​ Läs dagens debattartikel av Funktionsrätt Sverige.

Läs mer
2019-10-07

Nobelpriset i medicin till trio för cellers anpassning av syretillgång

De tre forskarna; William G. Kaelin, Jr Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza får Nobelpriset i Medicin 2019 för upptäckten hur kroppens celler anpassar sig efter tillgången till syre. Behandlingsmässigt är det cancerdiagnoser som kan dra nytta av kunskapen men också andra, som t.ex. stroke.

Läs mer
2019-10-03

Neuroordförande i SR om stamcellstransplantation vid ms och Neurostöd

Neuros ordförande Lise Lidbäck har medverkat i en intervju i Sveriges Radio P4 Gävleborg om vad Neuro gör för forskningen kring diagnosen ms. Bland annat om stöd till en studie om blodstamcellstransplantation. Också om Neuros stöd till medlemmar med ms.

Läs mer
2019-09-27

Framtiden kräver moderna flexibla stöd för funktionsvarierade och jobb

Nu ska Arbetsförmedlingen reformeras. Och vår företrädare Funktionsrätt Sverige och Myndigheten för delaktighet hävdar att det också är ett bra tillfälle att reformera samhällets stödinsatser. Det skulle förbättra jobbchanserna och egen försörjning för personer med funktionsvariation. Debattartikel!

Läs mer