Alla nyheter

2019-10-16

55 minuter radio om als

Det är sommar och varmt. Mia jobbar på en restaurang och är påväg mot uteserveringen med mat till några gäster. Det är fullt med folk. Men Mia hinner inte längre än till dörren mot uteserveringen. Plötsligt viker sig ena handleden. Och alla tallrikar faller i golvet. Några månader och läkarbesök sen

Läs mer
2019-10-14

Kognitiv rehabilitering är livsviktig

På Neurologmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund finns det multidisciplinära team för flera neurologiska diagnoser. Något som årets neurorapport efterlyser mer av. Vuko Wahlfrid är neuropsykolog och ingår i Parkinsonteamet, tillsammans med sjuksköterska, kurator, arbetsterapeut, sjukgymnast och läkare. –Kognitiv rehabilitering är livsviktig och vi är ett fullständigt neuroteam runt varje patient och anhörig, säger Vuko Wahlfrid.

Läs mer
4.3-24228/2018
2019-10-14

REMISSVAR: Nationell handlingsplan för ökad patientsäkerhet inom hälso- och sjukvården

Kompetensutveckling, patientorganisationernas roll och Försäkringskassans agerande i sjukpenningärenden är några av punkterna som Neuro lyfter i sitt aktuella remissvar.

Läs mer
2019-10-14

Uppsala med i internationell studie för bättre afasi-rehabilitering

Akademiska sjukhuset i Uppsala är med i en stor internationell studie om rehabiliteringen för patienter som tappat talet, fått afasi efter en stroke. Effekten av olika behandlingar ska studeras för bättre rehabilitering. Få patienter får afasirehabilitering enligt de nationella strokeriktlinjernerna

Läs mer
2019-10-08

Patientmedverkan i vårdutvecklingsbeslut måste ske på demokratisk väg

Allt oftare väljer sjukvårdsregionerna ut enskilda talföra patienter för samverkan, som i princip bara representerar sig själva. Men vad gör patientmedverkan för nytta, om det inte är patienterna själva som får välja vem som ska representera dem?​ Läs dagens debattartikel av Funktionsrätt Sverige.

Läs mer
2019-10-07

Nobelpriset i medicin till trio för cellers anpassning av syretillgång

De tre forskarna; William G. Kaelin, Jr Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza får Nobelpriset i Medicin 2019 för upptäckten hur kroppens celler anpassar sig efter tillgången till syre. Behandlingsmässigt är det cancerdiagnoser som kan dra nytta av kunskapen men också andra, som t.ex. stroke.

Läs mer
2019-10-03

Neuroordförande i SR om stamcellstransplantation vid ms och Neurostöd

Neuros ordförande Lise Lidbäck har medverkat i en intervju i Sveriges Radio P4 Gävleborg om vad Neuro gör för forskningen kring diagnosen ms. Bland annat om stöd till en studie om blodstamcellstransplantation. Också om Neuros stöd till medlemmar med ms.

Läs mer
2019-09-27

Framtiden kräver moderna flexibla stöd för funktionsvarierade och jobb

Nu ska Arbetsförmedlingen reformeras. Och vår företrädare Funktionsrätt Sverige och Myndigheten för delaktighet hävdar att det också är ett bra tillfälle att reformera samhällets stödinsatser. Det skulle förbättra jobbchanserna och egen försörjning för personer med funktionsvariation. Debattartikel!

Läs mer
2019-09-27

Nya metoder för ryggmärgsstimulering hjälper fler med svår nervsmärta

Elektrisk ryggmärgsstimulering (spinal cord stimulation), innebär att man placerar en elektrod i ryggen utanför ryggmärgen. Elektroden kopplas till en pulsgenerator/stimulator placerad under huden som sänder ut lågfrekventa och högfrekventa pulser, som påverkar smärtsignaler och upplevelsen av smärt

Läs mer
2019-09-24

43 minuter podd om inkontinens

Läkarpodden handlar denna vecka om inkontinens. Vem som helst, ung eller gammal, man eller kvinna, kan tillfälligt eller under en längre tid få besvär med inkontinens. Det är ett vanligt problem vid neurologiska sjukdomar och skador. Minst en halv miljon svenskar har problem med inkontinens.

Läs mer
2019-09-24

Stort föreläsnings-engagemang i Neuros föreningsliv kring Neurodagen19

Den 28 september uppmärksammas Neurodagen och i förbundet Neuros landsomfattande föreningsliv hålls arrangemang på mer än 50 platser. Här är några exempel på olika aktiviteter som äger rum under dagarna kring Neurodagen den 28 september.

Läs mer
2019-09-23

Ms-forskare får pris på fem miljoner

SSMF:s nyinstiftade jubileumspris 2019 går till Dr Gonçalo Castelo-Branco, docent på Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Läs mer
2019-09-23

Hjälpmedelsdagen: Med rätt hjälpmedel minimeras funktionsnedsättningar

Idag den 23 september uppmärksammas hjälpmedelsdagen. Och från den stora hjälpmedelsmässan Leva och fungera 2019 i Göteborg rapporterade NeuroMedia om några av de senaste innovationerna och nyheterna. Hör Neuropoddens webbradioreportage med flera kändisar inom funktionsvariationsvärlden!

Läs mer
2019-09-23

Neuroordförande förde fram medlemmars smärtproblem på DM-seminarium

Neuroordförande medverkade på scenen under Dagens Medicin Agendas stora seminariedag 2019 om smärtvårdens framtid. -Nästan hälften av Neuros medlemmar lever med smärta men smärtvården är tyvärr väldigt ojämlik över landet, säger Lise Lidbäck Neuro. Se det textade videoklippet från DM-smärtdagen!

Läs mer
2019-09-19

Lite, men långt ifrån tillräckligt

Neuros ordförande Lise Lidbäck kommenterar regeringens budget 2020. I regerings budget finns det några satsningar som kan förbättra för Neuros medlemmar, men det är långt ifrån tillräckligt. Stora investeringar inom neurologin lyser med sin frånvaro. Samtidigt ökar väntetiden på att få en diagnos.

Läs mer