Folksamling. Foto.
Efter det nya beskedet har Neuro tagit emot flera samtal från människor som nu befinner sig i en akut ekonomisk kris. Foto: Håkan Sjunnesson, Neuro..

Aftonbladet: Riskgrupper får pengar först i september

Personer i riskgrupper kan få ersättning tidigast i september. Flera tvingas nu sälja av ägodelar och gå tillbaka till jobbet för att inte ställas på ruinens brant.

– Flera kommer att bli allvarligt sjuka och behöva IVA-vård. Det är precis det här vi inte vill, säger Lise Lidbäck, Neuroförbundets ordförande.

Många ur riskgrupperna har hållit sig hemma sedan pandemin bröt ut av rädsla att bli dödligt sjuka i covid-19. Beslutet om deras ersättning har dock dröjt och nu har de stått utan inkomst i fyra månader.

Många hade sett fram emot 1 juli då ersättningen börjar gälla. Men i veckan kom ett nytt besked: ersättningen går att söka tidigast i slutet av augusti.

– Det blev en kalldusch! Med handläggningstider får man i bästa fall pengarna i september eller oktober. Det betyder att vissa kommer att ha varit utan inkomst i sex månader. Det är inte många hushåll som har en buffert för att klara det, säger Lise Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet, som har många medlemmar i riskgrupperna.