Nyheter
Från psykiatrisk till neurologisk diagnos
Vad är psykisk ohälsa? Den till synes enkla frågan är inte helt enkel att besvara. Var går gränsen mellan friskt och sjukt, kroppsligt och psykiskt? Vad går att säga om sambanden mellan symtom och orsak? Och hur reagerar kroppen vid psykisk ohälsa? Johan Fernström, psykiater och forskare, hjälper oss att förstå vad psykiatrin vet idag och hur morgondagens diagnostik och behandling kan komma att se ut.
Huntingtons sjukdom: Vanligt med depression och apati
Irritabilitet, depression, ångest och försämrad förståelse av andras känslouttryck. Den ärftliga Huntingtons sjukdom medför psykiatriska symtom som ofta uppstår långt innan sjukdomen tar sig andra uttryck. Åsa Petersén, professor och överläkare, forskar för att förstå varför.
Skydda hjärnan från kemiska risker på jobbet
Farliga ämnen på jobbet kan påverka hjärnans funktioner som minne eller förmåga till planering. Därför är det viktigt att fortsätta förebygga kända kemiska risker, men även se över de nya risker som kan uppstå när arbetslivet förändras. Det visar en ny kunskapssammanställning från Arbetsmiljöverket.
Bristen på neurologer slår mot icke akuta patienter
Lyssna på Neuro Kronobergs ordförande Jennie Hedrén Hasselros, i ett inslag från P4 Kronoberg.
Tarmens koppling till hjärnan intresserar ung neurolog
Samspelet mellan hjärna och tarmbakterier är ett hett tema på flera håll i världen just nu. I Finland har neurologen Filip Scheperjans upptäckt samband som på sikt kan hjälpa patienter med Parkinsons sjukdom.
Vård för ryggmärgsskadade blir nationell högspecialiserad vård
Socialstyrelsen har beslutat att viss vård vid ryggmärgsskador blir nationell högspecialiserad vård. Denna ska bedrivas vid fyra enheter i landet.
Tore drabbades av ovanliga diagnosen Guillain-Barrés syndrom
Med Antons hjälp kan Tore gå igen. För ett och ett halvt år sedan säckade Tore ihop då han skulle kliva upp ur sängen. Benen bar inte längre. Tore hade drabbats av den ovanliga sjukdomen Guillain-Barrés syndrom. All funktion under midjan slogs ut. Trots flera månaders sjukhusvistelse kom han hem och var helt sängliggande, förlamad från midjan och neråt.
Protein användbart som sjukdomsmarkör för multipel skleros
Irene Håkansson, överläkare vid neurologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, har i sin avhandling studerat markörer för sjukdomsaktivitet vid multipel skleros (ms). Hon ser att höga nivåer av ett protein som frisätts från skadade nervceller till ryggvätska kan förvarna om ett mer aggressivt sjukdomsförlopp.
Vetenskapsmiljoner bland annat till als-forskning i Umeå
Umeå universitet håller sig väl framme i Vetenskapsrådets årliga tilldelning av medel till forskning om medicin och hälsa.
Nytt mikroskop kan leda till framsteg i kampen mot Parkinsons
Genom vanliga mikroskop kan man se saker som är en miljon gånger mindre än en meter. Med det nya kan man se saker som är en miljard gånger mindre än en meter.
Als-sjuka styr kafferobotar med ögonrörelser
I Tokyo testas just nu ett robotkafé där robotarna sköts av personer med funktionsnedsättningar som har svårt att röra sig eller ha ett vanligt jobb. Idén är att ge jobb och öppna upp samhället för funktionsnedsatta.
Riskfaktorer för skolios hos barn med cp identifierade
Sämre motorisk förmåga, att vara flicka, epilepsi samt svårighet att sträcka knät. Det är fyra faktorer som ökar risken för barn med cerebral pares, cp, att utveckla skolios. Det visar sjukgymnasten och doktoranden Katina Pettersson i sin avhandling som hon lägger fram den 1 november i Västerås.
"Slumpmässigt" vilken rehabilitering man får efter en stroke
Trots att miljarder läggs på att rädda de cirka 28 000 patienter som årligen får en stroke i Sverige så blir det inte mycket pengar över till rehabilitering.
Tema Neurorapporten i Reflex Magasin nr 3 2019 - medlemstidning Neuro
Reflex Magasin är medlemstidningen i Neuro och den skickas hem som tryckt papperstidning till alla förbundets medlemmar. Senaste nr: 3-2019 har tema Neurorapporten och tar upp spännande statistik från senaste stora medlemsundersökningen. Porträttintervjun är med Acko, riksdagsledamot trots stroke.
Nytt läkemedel vid Skelleftesjukan får klarsignal efter prisförhandlingar
NT-rådet rekommenderar en av de två nya genterapierna mot Skelleftesjukan men säger nej till den andra. Tegsedi kan användas vid ärftlig transtyretinamyloidos (Skelleftesjukan).