Alla nyheter

Började 2004
2019-12-27

Skulle MS kunna vara en botbar sjukdom?

Joachim Burman utsågs nyligen till Wallenberg Clinical Fellow av Wallenbergstiftelserna, ett forskarprogram som syftar till att stimulera svenska läkares kliniska forskning. Nu ska hans forskargrupp skapa nya verktyg för att hantera stora mängder data och få underlag till risk- och prognosbedömninga

Läs mer
TNF alfa
2019-12-23

Immunterapi som framtida behandling även mot parkinson?

Immunterapi har under senare år revolutionerat vården av patienter med vissa autoimmuna sjuk domar, som till exempel MS och reumatoid artrit (RA). Antikroppsbaserad behandling har med framgång även börjat användas mot en rad andra tillstånd, såsom benskörhet och vissa cancerformer. Upptäckten av des

Läs mer
Avhandling
2019-12-19

Risker och komplikationer vid epilepsikirurgi undersökta

Kunskap från dessa studier är viktig för information till patienter och närstående innan de tar ställning till operation. I förlängningen kan en realistisk uppfattning om risker vid epilepsikirurgi bidra till att fler patienter med svårbehandlad epilepsi bedöms för detta behandlingsalternativ.

Läs mer
Hedersdoktor
2019-12-19

Hedersdoktor som forskar om Parkinsons och Huntingtons sjukdom

Professor Glenda Halliday har sin hemvist vid University of Sydney i Australien. Glenda Halliday är internationellt ledande inom neuropatologi med inriktning på tillstånd som Parkinsons sjukdom och Huntingtons sjukdom.

Läs mer
2019-12-17

Kent i både DN och Reflex om hantering av sin smärta och inkontinens

Neurostödd försking Neuromedlemmen Kent Revedal lever med både inkontinens och långvarig neuropatisk smärta sedan olyckan 2010. Han har lärt sig att hantera sina utmaningar och vill energiskt hjälpa andra. Han porträtteras nu i både Reflex Magasin och Dagens Nyheter och Neurofonden bidrar till forskning om smärtorsak.

Läs mer
2019-12-17

Livet med parkinson blir film

Filmen "Spring Uje, spring" får premiär på Göteborgs filmfestival. Filmen bygger på artisten Uje Brandelius självbiografiska berättelse om livet, kärleken och sin diagnos Parkinsons sjukdom och den är komikern Henrik Schyfferts regidebut.

Läs mer
2019-12-16

Fördröjning av Parkinsondiagnos

Forskare vid Lunds universitet och Uppsala universitet har jämfört cirka 200 000 personer som åkt Vasaloppet mellan åren 1989-2010 med en lika stor grupp ur övriga befolkningen. Resultaten av studierna som letts av forskare från Lunds universitet, har nyligen publicerats i tre vetenskapliga artiklar

Läs mer
2019-12-16

Mannen bakom ishinksutmaningen har dött

Pete Frates kämpade mot ALS i fem år. Under de åren gjorde han sjukdomen världskänd och hjälpte till att samla in nästan 200 miljoner euro till välgörenhet. I Sverige resulterade utmaningen i en utdelning på 1 000 000 kronor till Peter Andersens ALS-forskning i Umeå.

Läs mer
2019-12-13

Stort Neurofondsbidrag ska bidra till hjärnvänligare arbetsmiljöer

Neurostödd försking Att skapa så hjärnvänliga arbetsplatser som möjligt för alla som har kognitiva funktionsnedsättningar beroende på neurologiska skador. Det forskar Maria Larsson Lund om på Luleå Tekniska universitet. Hon är professor i arbetsterapi och hennes team tilldelades 400 000 kronor från Neurofonden.

Läs mer
2019-12-13

Regeringen bör tillsätta en kommission för hjälpmedel

Det är hög tid att regeringen tar ansvar för en nationell reglering av svensk hjälpmedelsförsörjning, skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck tillsammans med ordföranden för 19 andra patientorganisationer på Dagens Medicin debatt.

Läs mer
2019-12-10

Det kom ett mejl

Hej Neuro! Först och främst ett stort tack för att ni tillhandahåller tjänsten ”Diagnosstödjare”. Den visade sig vara oerhört bra och synnerligen uppskattad.

Läs mer
2019-12-10

Nationellt programområde rehabilitering

Kartläggning av Nationellt programområde Rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin inom området habilitering. Neuroförbundet har via Funktionsrätt Sverige beretts möjlighet ge synpunkter på hittillsvarande kartläggning inom området habilitering.

Läs mer
2019-12-05

Ms-behandling testas vid psykisk sjukdom

I en ny studie ska patienter vars symtom på psykossjukdom eller tvångssyndrom misstänks ha en autoimmun orsak få immunterapi. Tidigare behandling av en liten grupp patienter visar lovande resultat.

Läs mer
2019-12-04

Osynliga symtomen inkontinens och smärta i nya Reflex Magasin nr 4-19

Många av medlemmarna i Neuro och även andra som lever med någon eller några neurologiska diagnoser, har också besvärliga osynliga symtom. Inkontinens är ett sådant liksom olika former av långvarig smärta. Detta handlar Neuros medlemstidning Reflex Magasin nr 4 2019 om, som nu är hos läsarna.

Läs mer
2019-12-04

Funktionshinderdagen 2019: Neuro med på tyst manifestation i Kalmar

Medlemmar i Neuro fanns med bland de 20-talet demonstranter som samlades på Larmtorget i Kalmar på Internationella Funktionshinderdagen den 3 december. – Lagstiftningen var kärleksfull och omhändertagande när den stiftades. Nu har den blivit hård och fyrkantig, säger Marie Torstensson i Neuro.

Läs mer