Alla nyheter

2021-01-25

Forskning om ryggmärgsskada

Tack vare gåvor från allmänhet och företag kan Neuro varje år fördela medel till forskning som gör skillnad för personer med neurologiska diagnoser.

Läs mer
2021-01-25

Forskning om CP

Tack vare gåvor från allmänhet och företag kan Neuro dela ut bidrag till forskning varje år.

Läs mer
2021-01-25

Så bidrar Neuro till forskning om polyneuropati

Tack vare gåvor från allmänhet och företag kan Neuro bidra till flera forskningsprojekt inom Polyneuropatiområdet varje år.

Läs mer
2021-01-25

Forskning om Parkinson

Tack vare gåvor från allmänhet och företag kan Neuro varje år bidra till forskning om Parkinson.

Läs mer
2021-01-25

Så stöder Neuro forskning om stroke

Tack vare gåvor från allmänheten och företag kan Neuro varje år bidra till viktig forskning om stroke. Neuro försöker i hög utsträckning finansiera projekt som gör skillnad för patienten inom dess livstid.

Läs mer
2021-01-25

Så stöder Neuro ALS-forskning

Tack vare gåvor från allmänheten och företag kan vi varje år fortsätta stötta ALS-forskningen med förhoppningen om en ljusare framtid för ALS-drabbade och deras familjer.

Läs mer
2021-01-22

Botoxskador kan ge misstanke om stroke, MG eller ALS

Det har blivit allt vanligare att använda nervgiftet botox mot rynkor. Men skönhetsbehandlingarna kan ge tillfälliga komplikationer som misstas för stroke, ALS eller MG. – Patienterna riskerar att få fel diagnos och aggressiv behandling, säger Anna Rostedt Punga, professor i klinisk neurofysiologi vid Uppsala universitet till svt.

Läs mer
2021-01-21

Vill du delta i en internationell studie om fysisk aktivitet vid stroke?

Nu har du möjlighet att delta i en internationell studie om mätning och utvärdering av fysisk aktivitet vid stroke. Det är en enkätstudie (tyvärr bara på engelska) där forskarna är intresserade att komma i kontakt med personer som drabbats av stroke, och deras anhöriga, för att få deras bild av vad som är viktigt gällande fysisk aktivitet.

Läs mer
T- & B-celler vid covid
2021-01-21

Hur fungerar försvaret mot covid-19 hos MS-patienter med immunoterapi?

Neurostödd försking I december 2019 konstaterades det första fallet av sjukdomen covid-19 i staden Wuhan i Kina. Covid-19 orsakas av det nya SARS-CoV-2 viruset, som man tidigare aldrig har sett att det kunde smitta människor. Sjukdomen kan ge allt från milda symtom till svår sjukdom med dödlig utgång.

Läs mer
2021-01-20

Visa digitalt förmånsintyg, enkelt och hållbart

Försäkringskassan har tagit fram en ny e-tjänst som heter Visa förmånsintyg. I tjänsten kan du som har sjukersättning, aktivitetsersättning eller handikappersättning visa upp ditt förmånsintyg. Med en smart telefon, läsplatta eller annan mobil enhet - och en internetuppkoppling, har du alltid tillgång till ditt intyg.

Läs mer
2021-01-18

Muskelsjuke Sigge fick åka pulka själv för första gången

Sigge Gustafsson har den ovanliga muskelsjukdomen nemalinmyopati som gör att han aldrig kommer att kunna gå själv och alltid kommer att vara beroende av respirator och assistenter. Allt i hans kropp fungerar perfekt, allt utom muskulaturen. Han sitter i rullstol och vårdas i respirator dygnet runt eftersom musklerna runt lungorna är försvagade.

Läs mer
2021-01-15

Första laserbehandlingen av hjärntumör utförd på Sahlgrenska

Metoden finns i USA sedan drygt tio år tillbaka och på Karolinska Sjukhuset i Stockholm, som också använder sig av tekniken, har ett tiotal patienter hittills behandlats. Den andra operationen på Sahlgrenska gjordes på ett barn med svårbehandlad epilepsi och flera anfall dagligen.

Läs mer
2021-01-14

"Allt medvetet fusk med assistansersättningar är stöld"

"Vi måste tydligt ställa oss bakom budskapet om att allt medvetet fusk och kriminalitet som begås av oseriösa människor och företag, är en stöld av andra människors frihet och självbestämmande". Det skriver ordföranden i Neuro apropå SVT-nyheten om "Rekordhöga återkrav för misstänkt assistansfusk"

Läs mer
2021-01-13

Strokevården hotas när Karolinska planerar omorganisering

18 läkare i debattartikeln på dagensmedicin.se: Stoppa dessa experiment med organisationen på Karolinska. Neuros ordförande kommenterar med oro innehållet i artikeln. - Vi instämmer med debattörerna att sjukhusledningen måste tänka om, säger Lise Lidbäck.

Läs mer
2021-01-12

Alla skall ha rätten att andas hela livet!

Den 1 november 2019 gavs personer med tillhörighet till LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) rätt till personlig assistans med andning. Hjälp enligt denna lagstiftning beviljas bara till personer under 65 år och under förutsättning att insatsen bedöms som egenvård av behandlande sjukvårdspersonal. Ett stort problem som vi på Neuro har påtalat under mycket lång tid.

Läs mer