Alla nyheter

2020-12-23

En miljon kronor till forskning om rehabilitering efter covid-19

Covid-19-pandemin har drabbat miljontals människor världen över. De som drabbas av viruset får väldigt olika grad av påverkan på kroppen både under sjukdomsförloppet och efteråt. Därför är det viktigt med patientanpassade behandlingsmetoder. Forskaren Yvonne Freund-Levi vid Örebro universitet har fått drygt en miljon kronor från Afa Försäkring för att studera behovet av rehabilitering efter covid-19.

Läs mer
2020-12-23

Långtidseffekter av neurologiska skador vid covid-19 – fokus för studie i Uppsala

Vissa personer med svår covidsjukdom får skador på det centrala nervsystemet i det akuta skedet med olika neurologiska symtom, allt från förvirring till förlamningar eller medvetslöshet. I en studie på Akademiska sjukhuset i Uppsala undersöks långtidseffekterna av de neurologiska skadorna hos dessa patienter i syfte att optimera rehabiliteringen.

Läs mer
2020-12-22

Epilepsi – en omfattande historia

Redan på 3–400-talet f.Kr. var epilepsia den gängse termen i Grekland för den sjukdom vi än i dag benämner epilepsi. Sjukdomens historia innefattar religiösa, medicinska, etiska och politiska sidor. På 1900-talet sker stora förändringar inom alla dessa områden. Följ med på en medicinhistorisk resa med Anders Cronlund, via tidskriften Neurologi i Sverige.

Läs mer
2020-12-22

När läkaren själv blir sjuk

När läkaren själv blir sjuka görs ofta avsteg från de riktlinjer om utredning, bedömning och uppföljning som tagits fram för att trygga en god och patientsäker vård. Jonatan Wistrand, ST-läkare i allmänmedicin och medicinhistoriker vid Lunds universitet frågar sig varför.

Läs mer
2020-12-22

Enkät till dig som är anhörig

Nationellt kompetenscentrum anhöriga - Nka gör en kartläggning av hur covid-19-pandemin har påverkat anhöriga. De ser gärna att den som ger vård, hjälp eller stöd till en närstående svarar på deras enkät. Genom att göra det hjälper du Nka i arbetet med att belysa anhörigas situation.

Läs mer
2020-12-22

Nytt beslut om högspecialiserad vård

Socialstyrelsen har nu beslutat att vissa neuromuskulära diagnoser (NMD) ska ingå i högspecialiserad vård som bedrivs på fyra specialistenheter, varav två är koncentrerade på barn/ungdomar.

Läs mer
2020-12-18

Neurologi i Sverige porträtterar Caroline Ingre

Varför väljer man att ägna sitt yrkesliv åt en plågsam sjukdom som nästan undantagslöst leder till döden bara några år efter diagnos – och där det fortfarande saknas ett botemedel? – Sjukdomen ALS väcker mycket känslor och det är något visst med den här patientgruppen. Trots brist på bot är det ändå bättre att få sjukdomen i dag än för tio år sedan, säger forskaren Caroline Ingre som oförtrutet har arbetat med ALS i 14 år och startat både ett nationellt kvalitetsregister och forskningscentret ALS Treatment Center Karolinska.

Läs mer
2020-12-18

Neuros diagnosstödjare inom MG önskar God Jul!

Nu närmar vi oss slutet på detta märkliga år. Hoppas alla trots allt har funnit säkra lösningar för att kunna träffa sina nära och kära. Utomhus med avstånd så klart, men nu när det börjar bli kallare är det inte så lätt.

Läs mer
2020-12-18

Wihlborgs Fastigheter AB skänker julgåva till ALS-forskning

Neuroförbundet och Stoppa ALS tar tacksamt emot den oerhört generösa gåvan som kommer att gå till ALS treatment center på Karolinska sjukhuset i Stockholm med forskaren och överläkaren Caroline Ingre i spetsen.

Läs mer
2020-12-18

Nästan hälften av alla med MG deltar i samma studie

Vi har sedan tidigare berättat om Susanna Brauners forskning för att vilja förstå varför sjukdomen myastenia gravis, MG, uppstår, för att kunna förbättra behandlingen och förhoppningsvis kunna förebygga sjukdomen i framtiden. Här berättar hon själv om hur långt hon kommit hittills.

Läs mer
2020-12-17

Återigen otydlig riskgruppsinformation

Neuro har skickat ett öppet brev till berörda myndigheter och socialminister. Nu står vi inför en massvaccinering i Sverige och det har ofta nämnts att i första omgången kommer de i befolkningen som tillhör en riskgrupp att prioriteras. Till vår stora förvåning ser vi nu att informationen om vilka

Läs mer
2020-12-08

Gemenskap och symtom tema för senaste numret av Reflex Magasin 4-2020

Nu är Reflex Magasin nummer 4-2020 utgiven, medlemstidningen i Neuro. Den innehåller mycket intressant läsning om gemenskap och symtom. Möt läkaren Stefan Einhorn, som under flera år felaktigt blev diagnosticerad som hypokondriker. Läs om hjärntrötthetsforskning och hur du kan få hjälp att skratta.

Läs mer
2020-12-07

Nu lanseras återanvändbar och miljövänlig tygbinda för lindrig inkontinens

Den återanvändningsbara tygbindan är hudvänliga och lämpar sig för användning under menstruation, lindrig inkontinens eller som ett tilläggsskydd tillsammans med menskopp.

Läs mer
2020-12-07

Efter narkolepsifallen: Flera faktorer talar för säkrare covidvaccin

Flera vaccinkandidater mot covid-19 kan bli godkända inom kort. Men många människor har Pandemrix-vaccinationen i färskt minne – och dess biverkan narkolepsi. Vilka lärdomar har dragits sedan dess?

Läs mer
2020-12-03

Nu finns särskilda neuroteam på Gävleborgs alla tre sjukhus

Region Gävleborg har under de senaste åren utvecklat särskilda neuroteam som nu finns på länets alla tre sjukhus. Patienter med de neurologiska diagnoserna Parkinson, MS och ALS får upp till elva olika specialister runt sig – uppemot 500 drabbade får hjälp av teamen varje år.

Läs mer