Alla nyheter

2020-12-18

Neuros diagnosstödjare inom MG önskar God Jul!

Nu närmar vi oss slutet på detta märkliga år. Hoppas alla trots allt har funnit säkra lösningar för att kunna träffa sina nära och kära. Utomhus med avstånd så klart, men nu när det börjar bli kallare är det inte så lätt.

Läs mer
2020-12-18

Wihlborgs Fastigheter AB skänker julgåva till ALS-forskning

Neuroförbundet och Stoppa ALS tar tacksamt emot den oerhört generösa gåvan som kommer att gå till ALS treatment center på Karolinska sjukhuset i Stockholm med forskaren och överläkaren Caroline Ingre i spetsen.

Läs mer
2020-12-18

Nästan hälften av alla med MG deltar i samma studie

Vi har sedan tidigare berättat om Susanna Brauners forskning för att vilja förstå varför sjukdomen myastenia gravis, MG, uppstår, för att kunna förbättra behandlingen och förhoppningsvis kunna förebygga sjukdomen i framtiden. Här berättar hon själv om hur långt hon kommit hittills.

Läs mer
2020-12-17

Återigen otydlig riskgruppsinformation

Neuro har skickat ett öppet brev till berörda myndigheter och socialminister. Nu står vi inför en massvaccinering i Sverige och det har ofta nämnts att i första omgången kommer de i befolkningen som tillhör en riskgrupp att prioriteras. Till vår stora förvåning ser vi nu att informationen om vilka

Läs mer
2020-12-08

Gemenskap och symtom tema för senaste numret av Reflex Magasin 4-2020

Nu är Reflex Magasin nummer 4-2020 utgiven, medlemstidningen i Neuro. Den innehåller mycket intressant läsning om gemenskap och symtom. Möt läkaren Stefan Einhorn, som under flera år felaktigt blev diagnosticerad som hypokondriker. Läs om hjärntrötthetsforskning och hur du kan få hjälp att skratta.

Läs mer
2020-12-07

Nu lanseras återanvändbar och miljövänlig tygbinda för lindrig inkontinens

Den återanvändningsbara tygbindan är hudvänliga och lämpar sig för användning under menstruation, lindrig inkontinens eller som ett tilläggsskydd tillsammans med menskopp.

Läs mer
2020-12-07

Efter narkolepsifallen: Flera faktorer talar för säkrare covidvaccin

Flera vaccinkandidater mot covid-19 kan bli godkända inom kort. Men många människor har Pandemrix-vaccinationen i färskt minne – och dess biverkan narkolepsi. Vilka lärdomar har dragits sedan dess?

Läs mer
2020-12-03

Nu finns särskilda neuroteam på Gävleborgs alla tre sjukhus

Region Gävleborg har under de senaste åren utvecklat särskilda neuroteam som nu finns på länets alla tre sjukhus. Patienter med de neurologiska diagnoserna Parkinson, MS och ALS får upp till elva olika specialister runt sig – uppemot 500 drabbade får hjälp av teamen varje år.

Läs mer
2020-12-02

”Atlas of MS” – global kartläggning

Hösten 2020 lanserade MSIF – MS International Federation den senaste versionen av ”Atlas of MS”. Det är den mest omfattande globala kartläggningen av MS och tillgängligheten av vård- och behandlingsresurser för personer med MS.

Läs mer
2020-11-30

Apple watch räddade livet på 25-åring med ataxi

Varnade för att han hade ovanligt hög vilopuls.

Läs mer
2020-11-30

Översiktsartikel i Läkartidningen om långvarig trötthet

Långvarig trötthet och värk (ME/CFS och fibromyalgi) drabbar ett par procent av den vuxna befolkningen. Trots aktuell SBU-rapport är kunskapsläget bland läkare mycket bristfälligt enligt artikelförfattarna.

Läs mer
2020-11-30

Neuro tar pulsen på Fysioterapeuternas nya ordförande om rehab

Fysioterapeuter är en mycket viktig yrkesgrupp i rehabiliteringsarbetet för Neuros medlemmar och ny ordförande för fysioterapeuterna är nu Cecilia Winberg. "Jag är glad över förtroendet att få leda förbundet. Vi är ett förbund som är och vill vara en del av lösningen för framtidens utmaningar"

Läs mer
2020-11-27

Immunterapi ger hopp om framtida behandling som bromsar ALS

Neurostödd försking Forskare vid Umeå universitet har hittat ytterligare en pusselbit i vad som kan leda till en behandling för att med immunterapi bromsa vissa typer av den neurologiska sjukdomen amyotrofisk lateralskleros, ALS. Det handlar om en antikropp som binder de felaktigt veckade proteiner som sprids när sjukdomen utvecklas.

Läs mer
2020-11-26

Neuro välkomnar ny överenskommelse för långtidssjuka

Det ska bli lättare för långtidssjuka i bland annat covid-19, att vara försäkrade efter sjukdag 180. Lagändringsförslaget blev klart igår, enligt Sveriges Radio. - Vi gläder oss åt att det nu blir lättare för långtidssjuka att fortsatt vara försäkrade efter sjukdag 180, säger Neuros ordförande.

Läs mer
2020-11-26

Forskar om cellerna som producerar myelin

Gonçalo Castelo-Branco och hans forskargrupp vid Karolinska institutet har gjort banbrytande upptäckter om hur cellerna i hjärnan fungerar. Det kan leda till nya behandlingar av den kroniska sjukdomen multipel skleros, MS.

Läs mer