Alla nyheter

2021-03-30

25-åriga Louice Larsson om att leva med MS

I knappt två år har 25-åriga Louice Larsson i Ljusnedal levt med sjukdomen MS – Multipel skleros. Här är hon intervjuad av P4 Jämtland.

Läs mer
2021-03-29

Debatt: ”Långtidseffekter av covid har slående likheter med ME”

Att akuta virusinfektioner kan övergå i långdragna påtagligt funktionsnedsättande tillstånd är inget nyupptäckt medicinskt fenomen, skriver läkaren Sture Eriksson, vice ordförande i Riksförbundet för ME-patienter på Dagens Medicin.

Läs mer
2021-03-26

ALS-forskare i Umeå får finansiering säkrad fem år till

Peter Andersen, professor i neurologi och överläkare, får finansieringen av sin forskning om ALS säkrad i ytterligare fem år av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Läs mer
2021-03-23

Tips: Här kan du hitta svar på vanliga frågor om vaccin och läkemedel

I Läkemedelsverkets forum kan du hitta svar på vanligt förekommande frågor. Här finns även en kategori med med specifika frågor kring vaccin mot covid-19. Om du inte hittar svar på din fråga kan du kontakta Läkemedelsupplysningen via telefon: 0771-46 70 10 - Öppet helgfria vardagar 08.00-18.00

Läs mer
2021-03-23

Uppdaterad lärobok i neurologi

Professor Sten Fredriksson recenserar den nya läroboken om neurologi: "En hel del har ändrats sedan 2012 års upplaga. Intressant nog har bokens omfattning minskat något i sidantal efter en tidigare expanderande trend. Hur är det möjligt? Jo, redaktörerna har rensat bort flera kapitel (akut neurologi, hypotalamo-hypofysära sjukdomstillstånd, neuropatisk smärta, cerebral pares och synpunkter på åldrandets neurologi)."

Läs mer
2021-03-22

Aktivering av gamla virus skulle kunna orsaka inflammation senare i livet

Omkring tio procent av den mänskliga arvsmassan består av DNA-sekvenser som härrör från virus som smittat våra förfäder under miljontals år av vår evolution. Under normala förhållanden inaktiveras (oskadliggörs) dessa gamla beståndsdelar från virus (så kallade ERV) – genom en process som kallas epigenetisk kontroll.

Läs mer
2021-03-22

Avhandling: Immunförsvaret har koppling till könshormoner

Att män drabbas hårdare av vissa infektionssjukdomar har blivit tydligt under den nuvarande covid-pandemin, där män har högre dödlighet än kvinnor. I en ny avhandling vid Umeå universitet visas att en orsak till olikheterna är att det kvinnliga könshormonet östrogen spelar en roll för immunförsvaret.

Läs mer
2021-03-19

Lansering av den europeiska MS Barometern

Denna vecka lanseras MS Barometern 2020 som är en sammanställning av viktig information om multipel skleros (MS) i 35 länder i Europa. Mer än 1 miljon människor som lever med MS i Europa.

Läs mer
2021-03-19

Neuro mottog 7 miljoner kronor vid Postkodlotteriets årliga utdelning

Varje år fördelar Svenska Postkodlotteriet cirka en miljard kronor till det svenska civilsamhället. Under fredagen 19 mars ägde 2021 års utdelning rum där Neuro tilldelades 7 miljoner kronor till sin verksamhet. - Vi är otroligt glada och tacksamma för det här bidraget.

Läs mer
2021-03-19

"Om det inte hjälper mig, så kanske det hjälper dem efter mig"

Sam Alinski från Örebro levde livet som "skibum" och säsongare innan han bestämde sig för att flytta till Schweiz för att vara nära bergen, men sen drabbades han av sjukdomen MS (multipel skleros).

Läs mer
2021-03-18

Seminarietips: Hjärnans jonkanaler - måltavlor vid behandling av epilepsi

Se inspelad föreläsning från Linköpings universitet. Spänningsaktiverade jonkanaler i hjärnans nerver ger upphov till elektriska signaler som gör att vi kan röra oss, känna och tänka. Förhöjd elektrisk retbarhet kan leda till epilepsi. Omkring 20 000 personer i Sverige har epilepsi som inte kan behandlas med läkemedel på ett tillfredsställande sätt.

Läs mer
2021-03-17

Precisare diagnos med analys av hela arvsmassan

Fler än 1 200 personer med sällsynta sjukdomar har hittills fått en genetisk diagnos tack vare integrering av storskalig genomik i sjukvården i region Stockholm. Det visar en studie vid Karolinska Institutet som sammanställt resultatet av de första fem årens samarbete kring helgenomsekvensering mellan Karolinska Universitetssjukhuset och SciLifeLab. Arbetet publiceras i tidskriften Genome Medicine och utgör en grund för den framväxande precisionsmedicinen.

Läs mer
Parkinsons och depression
2021-03-15

Prisad för sin parkinsonforskning

Per Svenningsson vid Karolinska institutet får Arvid Carlsson-fondens stora pris för framstående forskning i Arvid Carlssons anda.

Läs mer
2021-03-11

Björn Eklund blev frisk från ME efter behandling

Journalisten Björn Eklund insjuknade i ME efter en influensa 2008. När han hörde talas om en medicin som kunde hjälpa gick han "all in", lånade 270.000 och åkte till Norge för behandling. Se intervju i Malou efter tio i tv4 play.

Läs mer
2021-03-05

Ökande intresse för neurologi - men fortsatt brist på neurologer

Svenska Neurologföreningen har ungefär 430 medlemmar. 2015 saknades runt 100 specialister och idag uppskattar man att motsvarande siffra är cirka 150. De senaste fem åren har det gått både framåt och bakåt. Intresset för neurologi är stort och det är lätt att rekrytera ST-läkare. Dock är den medicinska utvecklingen inom specialiteten snabbare än vad kompetensförsörjningen hinner med.

Läs mer