Nyheter
Hjälpmedel är på väg att bli en klassfråga
Neuro skriver tillsammans med 29 andra förbund på Aftonbladet debatt: Att spara in på en redan utsatt grupp slår hårt. I Sverige uppskattas över en miljon människor leva med funktionsnedsättningar som påverkar det dagliga livet. Tack vare snabba tekniska landvinningar kan allt fler funktionsnedsättningar kompenseras med hjälpmedel. Det främjar jämlika levnadsvillkor och delaktighet i samhället. Men nu är hjälpmedel på väg att bli en klassfråga.
10 prioriterade åtgärder för att stå bättre rustade inför framtida hälsohot
Den 6 maj 2021 samlades ledande life-science aktörer, politiker och regeringens life-science samordnare för att diskutera föreningen Agenda för hälsa och välstånds nya rapport ”Medicinsk forskning och utveckling – en förutsättning för att hantera framtida hälsohot.” Fokus var hur vi kan ta vara på erfarenheterna från pandemin och vilka åtgärder som behövs för att stå bättre rustade inför framtida hälsokriser.
Först i Norden med uppgraderad teknik för DBS- behandling vid Parkinson
Djup hjärnstimulering (DBS) är en kompletterande behandling vid bland annat Parkinsons sjukdom. Akademiska sjukhuset är först i Norden med en ny DBS-modell som innebär att man med avancerade elektroder kan läsa av signaler från hjärnan samtidigt som patienten får behandling.
Riksrevisionen: Ny modell behövs för särläkemedel
Det måste bli lättare för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, att subventionera vissa dyra men effektiva läkemedel mot svåra sjukdomar, slår Riksrevisionen fast i en ny granskning. Som det är idag riskerar patienter att nekas en ny läkemedelsbehandling trots att den har god effekt.
Förväxling av prov för Huntingtons sjukdom: Säkrare rutiner behövs
Debattartikel i Läkartidningen: Felaktiga besked om Huntingtons sjukdom får allvarliga konsekvenser för de drabbade och anhöriga. Misstag är sällsynta, men i Europa identifieras varje år några fall där personer fått felaktigt besked.
Neurosjukvårdens framsteg kräver stora förstärkningar
Idag skriver Neuros förbundsordförande Lise Lidbäck ledaren i bilagan om Hjärnan och nervsystemet i SvD. Våra hjärnors komplexitet fascinerar! Detta fantastiska organ gör det möjligt för oss att uppleva världen, att tänka, känna, minnas, lösa problem och lära oss nya saker. Hjärnan och nervsystemet styr i princip allt som händer i våra kroppar och är en förutsättning för liv som inte kan ersättas. När hjärnan och nervsystemet drabbas av sjukdom eller skada, en neurologisk diagnos, påverkas därför de viktigaste livsfunktionerna. Detta kan medföra stora konsekvenser för både den drabbade och de närstående runt omkring.
Humlegården till salu för 85 miljoner
Valjeviken som drev rehabilitering för personer med neuroskador i Humlegården lade ner verksamheten och nu är fastigheten till salu för 85 miljoner kronor.
Reflex Magasin 2-2021 om lyckat påverkansarbete och kongressen 2021
Neuro din röst, är temat för Reflex Magasin nummer 2-2021. Medlemstidningen i Neuro berättar i detta nummer om ett lyckat opinionsarbete som Neuro gjort regionalt, som skapat god rehabilitering. Vi rapporterar om kongressförberedelserna och att Neuros ordförande medverkade på Hjälpmedelsriksdagen.
Berätta eller inte berätta
En funktionsnedsättning som inte syns medför ofta ett dilemma. Ska man visa nedsättningen på arbetet och få stöd och hjälpmedel av arbetsgivaren, eller ska man dölja den för att inte betraktas som avvikande? Maria Norstedt har forskat om detta.
Faktorer i arbetslivet och återgång till arbete efter stroke
Personer med tjänstemannayrken verkar oftare återgå i arbete efter en stroke än personer med arbetaryrken. Kunskap saknas om hur övriga arbetsrelaterade faktorer påverkar återgången.
Parkinsonpatienter ges frisk avföring – forskare hoppas på lindrade symtom
Sista veckan i april sprutade läkare i Helsingfors en frisk människas avföring i en person med Parkinsons sjukdom. Om ett år vet man mer om vad behandlingen kan ha för effekt.
Tillgänglighetspris till Krister Ekström i Neuro Kalmar
Kalmar kommuns Tillgänglighetspris 2020 har delats ut av kommunstyrelsen till ordföranden i Neuro Kalmar, Krister Ekström. Han tilldelades priset för sitt mångåriga engagemang inom funktionsrättsfrågor.
Bedömning av lämpliga förare i Europa kräver översyn
Europeiska länders bedömningar av medicinsk lämplighet för förare kräver omfattande översyn enligt en rapport från Europeiska transportsäkerhetsrådet, ETSC. Studier har visat att specifika medicinska och psykiska tillstånd är viktigare faktorer än ålder när det gäller medicinsk lämplighet att köra.
Hårda bud på på neuro- och rehabiliteringskliniken förr i tiden
När undersköterskan Senada Bajric gick igenom gamla dokument på neuro- och rehabiliteringskliniken vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås hittade hon ett papper med ordningsregler för avdelningspatienter från 1949. Det är intressant läsning, som har mycket att säga oss om hur sjukvårdskulturen förändrats över tid skriver Läkartidningen.
Artificiell intelligens kan höra på rösten om du är sjuk
AI-bolaget Voice Diagnostic lyssnar noga på våra röster. - Vårt långsiktiga mål är att kunna följa och diagnostisera olika typer av sjukdomar med hjälp av röstmonitorering, förklarar vd Louise Wrange.