Alla nyheter

2021-04-26

Hopp för patienter med ME

Möt Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi och neurokemi vid Uppsala universitet, i ett samtal i serien UppTalk Weekly om ME (Myalgisk Encefalomyelit) som anses vara en av världens mest funktionsnedsättande sjukdomar. Vad gör forskarna för att närma sig en förståelse för sjukdomens uppkomst och hur den kan behandlas?

Läs mer
2021-04-16

Ämnesomsättning och sömn nycklar till gåtan ALS

Neurostödd försking Forskare har länge misstänkt att bland annat förändringar i kroppens ämnesomsättning påverkar utvecklingen av den obotliga och dödliga neurologiska sjukdomen ALS. Nu har en grupp forskare i Lund och Australien för första gången påvisat sjukdomsförändringar hos ALS-patienter i de hjärnceller som tillverkar ämnen som reglerar just ämnesomsättning och sömn.

Läs mer
2021-04-16

Forskning om ny typ av cell kan öka kunskaperna om ALS

Det behövs mer kunskap om orsakerna till sjukdomen ALS (amyotrofisk lateralskleros). Nu har forskare studerat en cell i hjärnans blodkärl som möjlig förklaring till sjukdomens varierande sjukdomsförlopp. Resultaten tyder på hittills okända samband mellan nerv- och kärlsystemet. Studien som publicerats i Nature Medicine kan få betydelse för tidigare diagnoser och framtida behandlingar.

Läs mer
2021-04-15

Neuros ordförande om hjälp-livs-medel på historisk Hjälpmedelsriksdag

Den historiska första digitala Hjälpmedelsriksdagen i Sverige har hållits med 700 deltagare. En av de inbjudna talarna var Neuros ordförande Lise Lidbäck: "Hedrande att få medverka och reglerna måste ändras så att förskrivna hjälpmedel får användas både i arbete och på fritiden. De är livsmedel"

Läs mer
2021-04-14

Nu satsar vi lite extra på dig som är anhörig

Att vara anhörig eller närstående till en person som drabbats av en neurologisk diagnos - kan vara tufft och utmanande. Samtidigt är det lätt hänt att den anhörige glöms bort. Därför satsar Neuro just nu lite extra på dig som är anhörig.

Läs mer
2021-04-09

Ny mobilapp från läkemedelssajten Fass.se

Appen är tänkt att bidra till ökad säkerhet då man kan scanna sin förpackning (ingen risk att man skriver fel) och spara information man behöver tillgång till snabbt. Det är också enkelt att dela information via sina egna kanaler (e-post, SMS med mera).

Läs mer
2021-04-09

Ny beredningsform för MS-läkemedel

Europeiska kommissionen beviljar marknadsföringstillstånd för ny form av ett MS-läkemedel vid skovvis förlöpande MS. Istället för intravenös infusion (dropp) kan den nya varianten ges subkutant (injektion direkt under huden).

Läs mer
2021-04-08

Inför Neuropromenaden

Fredrik Piehl är överläkare och professor inom klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, Stockholm. Där leder han just nu en unik studie där man bland annat tittar på högintensiv styrketräning som en del av behandlingen vid MS-relaterad fatigue - hjärntrötthet. Fredrik är också ordförande i Neuros forskningskommitté som varje år tar emot och fattar beslut om de ansökningar om bidrag som kommer in från forskare till Neuro. Inför Neuropromenaden i maj passade vi på att ställa fyra frågor till Fredrik om forskning och motion:

Läs mer
2021-04-06

Ronaldos kaptensbindel såld på auktion för att hjälpa sjukt barn

Efter sitt bortdömda målet i matchen mot Serbien kastade Christiano Ronaldo sin kaptensbindel i ilska och frustration. Nu har kaptensbindeln sålts på auktion – för att hjälpa sex månader gamla Gavrilo Djurdjevic som lider av spinal muskelatrofi.

Läs mer
2021-04-01

Forskar om astrocyternas roll vid Parkinson

Parkinsons sjukdom utvecklas i takt med att hjärnans nervceller bryts ner. Nedbrytningen orsakas av skadliga ansamlingar av proteinet alfa-synuklein. Nu har forskare vid Lunds universitet i samarbete med europeiska kollegor fått en ökad förståelse för hur dessa ansamlingar, proteinaggregat, uppstår.

Läs mer
2021-03-30

25-åriga Louice Larsson om att leva med MS

I knappt två år har 25-åriga Louice Larsson i Ljusnedal levt med sjukdomen MS – Multipel skleros. Här är hon intervjuad av P4 Jämtland.

Läs mer
2021-03-29

Debatt: ”Långtidseffekter av covid har slående likheter med ME”

Att akuta virusinfektioner kan övergå i långdragna påtagligt funktionsnedsättande tillstånd är inget nyupptäckt medicinskt fenomen, skriver läkaren Sture Eriksson, vice ordförande i Riksförbundet för ME-patienter på Dagens Medicin.

Läs mer
2021-03-26

ALS-forskare i Umeå får finansiering säkrad fem år till

Peter Andersen, professor i neurologi och överläkare, får finansieringen av sin forskning om ALS säkrad i ytterligare fem år av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Läs mer
2021-03-23

Tips: Här kan du hitta svar på vanliga frågor om vaccin och läkemedel

I Läkemedelsverkets forum kan du hitta svar på vanligt förekommande frågor. Här finns även en kategori med med specifika frågor kring vaccin mot covid-19. Om du inte hittar svar på din fråga kan du kontakta Läkemedelsupplysningen via telefon: 0771-46 70 10 - Öppet helgfria vardagar 08.00-18.00

Läs mer
2021-03-23

Uppdaterad lärobok i neurologi

Professor Sten Fredriksson recenserar den nya läroboken om neurologi: "En hel del har ändrats sedan 2012 års upplaga. Intressant nog har bokens omfattning minskat något i sidantal efter en tidigare expanderande trend. Hur är det möjligt? Jo, redaktörerna har rensat bort flera kapitel (akut neurologi, hypotalamo-hypofysära sjukdomstillstånd, neuropatisk smärta, cerebral pares och synpunkter på åldrandets neurologi)."

Läs mer