Alla nyheter

2021-05-25

Hopp om nya immunterapier mot ALS?

En gemensam faktor för alla typer av ALS (amyotrofisk lateralskleros) är ansamlingar av ihopklumpat protein (proteinaggregat) i nervcellerna. Det finns samtidigt studier som har visat att proteinaggregaten kan fungera som ”prioner”, som sprider sig mellan celler där de fortplantar sig för att bilda nya sjukdomsframkallande aggregat.

Läs mer
2021-05-24

Ny muskelsjukdom identifierad av forskare

Forskare från Helsingfors universitet och Folkhälsans forskningscentrum har identifierat en ny muskelsjukdom hos patienter från fem olika europeiska länder med hjälp av djup fenotypsanalys och högkapacitetssekvensering.

Läs mer
2021-05-21

Neuromyelitis optica-sjukdomar måste behandlas tidigt och kontinuerligt

Neuromyelitis optica spektrum sjukdomar (NMOSD) är en inflammatorisk sjukdom som ibland förväxlas med MS. vars debutsymtom ofta är optikusneurit. I denna state-of-the-art-artikel får du lära dig mer om dessa sällsynta sjukdomar.

Läs mer
2021-05-21

Vaccinering av barn ännu inte aktuellt

Det kommer sannolikt dröja innan Folkhälsomyndigheten sätter ned foten om en eventuell massvaccinering mot covid-19 av barn i Sverige, skriver sajten Läkemedelsvärlden.

Läs mer
2021-05-21

Ny rapport - Ojämlik vård drabbar Neuros medlemmar

Tillgången till rehabilitering ser olika ut i landet beroende på var du bor och vilken diagnos du har. Alldeles för få får träffa ett multiprofessionellt rehabiliteringsteam och regioner följer inte upp sina egna åtgärdsförslag. Det är något av innehållet i årets Neurorapport.

Läs mer
2021-05-20

Tusentals personer med epilepsi saknar effektiv behandling

Nästan 13 000 patienter i Sverige lever varje dag med risk för epilepsianfall. Neurologi i Sverige har intervjuat läkaren och forskaren Elinor Ben-Menachem som har ägnat hela sin karriär åt epilepsi och gör sitt yttersta för att fler ska bli anfallsfria.

Läs mer
2021-05-20

Covid-19 och epilepsi

Covid-19-pandemin inneburit påfrestningar för personer med epilepsi och epilepsisjukvården världen över. Försämrad tillgång till sjukvård och läkemedel för epilepsi rapporteras från både Europa och USA. Johan Zelano, överläkare och docent, Neurosjukvården, Sahlgrenska Universitetssjukhuset ger en överblick i senaste numret av Neurologi i Sverige.

Läs mer
2021-05-18

SR-debatt: Neuroordförande kritisk mot förskrivna hjälpmedelsavgifter

"Allt fler regioner inför nu avgifter för förskrivna hjälpmedel och det är oacceptabelt", säger Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuro som tillsammans med en rad organisationer och professionsförbund skrivit en debattartikel i Aftonbladet. Därför medverkade Lise Lidbäck i en Studio 1-debatt idag.

Läs mer
2021-05-17

Hjälpmedel är på väg att bli en klassfråga

Neuro skriver tillsammans med 29 andra förbund på Aftonbladet debatt: Att spara in på en redan utsatt grupp slår hårt. I Sverige uppskattas över en miljon människor leva med funktionsnedsättningar som påverkar det dagliga livet. Tack vare snabba tekniska landvinningar kan allt fler funktionsnedsättningar kompenseras med hjälpmedel. Det främjar jämlika levnadsvillkor och delaktighet i samhället. Men nu är hjälpmedel på väg att bli en klassfråga.

Läs mer
2021-05-12

10 prioriterade åtgärder för att stå bättre rustade inför framtida hälsohot

Den 6 maj 2021 samlades ledande life-science aktörer, politiker och regeringens life-science samordnare för att diskutera föreningen Agenda för hälsa och välstånds nya rapport ”Medicinsk forskning och utveckling – en förutsättning för att hantera framtida hälsohot.” Fokus var hur vi kan ta vara på erfarenheterna från pandemin och vilka åtgärder som behövs för att stå bättre rustade inför framtida hälsokriser.

Läs mer
2021-05-12

Först i Norden med uppgraderad teknik för DBS- behandling vid Parkinson

Djup hjärnstimulering (DBS) är en kompletterande behandling vid bland annat Parkinsons sjukdom. Akademiska sjukhuset är först i Norden med en ny DBS-modell som innebär att man med avancerade elektroder kan läsa av signaler från hjärnan samtidigt som patienten får behandling.

Läs mer
2021-05-11

Riksrevisionen: Ny modell behövs för särläkemedel

Det måste bli lättare för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, att subventionera vissa dyra men effektiva läkemedel mot svåra sjukdomar, slår Riksrevisionen fast i en ny granskning. Som det är idag riskerar patienter att nekas en ny läkemedelsbehandling trots att den har god effekt.

Läs mer
2021-05-11

Förväxling av prov för Huntingtons sjukdom: Säkrare rutiner behövs

Debattartikel i Läkartidningen: Felaktiga besked om Huntingtons sjukdom får allvarliga konsekvenser för de drabbade och anhöriga. Misstag är sällsynta, men i Europa identifieras varje år några fall där personer fått felaktigt besked.

Läs mer
2021-05-11

Neurosjukvårdens framsteg kräver stora förstärkningar

Idag skriver Neuros förbundsordförande Lise Lidbäck ledaren i bilagan om Hjärnan och nervsystemet i SvD. Våra hjärnors komplexitet fascinerar! Detta fantastiska organ gör det möjligt för oss att uppleva världen, att tänka, känna, minnas, lösa problem och lära oss nya saker. Hjärnan och nervsystemet styr i princip allt som händer i våra kroppar och är en förutsättning för liv som inte kan ersättas. När hjärnan och nervsystemet drabbas av sjukdom eller skada, en neurologisk diagnos, påverkas därför de viktigaste livsfunktionerna. Detta kan medföra stora konsekvenser för både den drabbade och de närstående runt omkring.

Läs mer
42 rum
2021-05-07

Humlegården till salu för 85 miljoner

Valjeviken som drev rehabilitering för personer med neuroskador i Humlegården lade ner verksamheten och nu är fastigheten till salu för 85 miljoner kronor.

Läs mer