Nyheter
Neuros diagnosstödjare inom MG önskar God Jul!
Nu närmar vi oss slutet på detta märkliga år. Hoppas alla trots allt har funnit säkra lösningar för att kunna träffa sina nära och kära. Utomhus med avstånd så klart, men nu när det börjar bli kallare är det inte så lätt.
Wihlborgs Fastigeter AB skänker julgåva till ALS-forskning
Neuroförbundet och Stoppa ALS tar tacksamt emot den oerhört generösa gåvan som kommer att gå till ALS treatment center på Karolniska sjukhuset i Stockholm med forskaren och överläkaren Caroline Ingre i spetsen.
Nästan hälften av alla med MG deltar i samma studie
Vi har sedan tidigare berättat om Susanna Brauners forskning för att vilja förstå varför sjukdomen myastenia gravis, MG, uppstår, för att kunna förbättra behandlingen och förhoppningsvis kunna förebygga sjukdomen i framtiden. Här berättar hon själv om hur långt hon kommit hittills.
Återigen otydlig riskgruppsinformation
Neuro har skickat ett öppet brev till berörda myndigheter och socialminister. Nu står vi inför en massvaccinering i Sverige och det har ofta nämnts att i första omgången kommer de i befolkningen som tillhör en riskgrupp att prioriteras. Till vår stora förvåning ser vi nu att informationen om vilka
Gemenskap och symtom tema för senaste numret av Reflex Magasin 4-2020
Nu är Reflex Magasin nummer 4-2020 utgiven, medlemstidningen i Neuro. Den innehåller mycket intressant läsning om gemenskap och symtom. Möt läkaren Stefan Einhorn, som under flera år felaktigt blev diagnosticerad som hypokondriker. Läs om hjärntrötthetsforskning och hur du kan få hjälp att skratta.
Nu lanseras återanvändbar och miljövänlig tygbinda för lindrig inkontinens
Den återanvändningsbara tygbindan är hudvänliga och lämpar sig för användning under menstruation, lindrig inkontinens eller som ett tilläggsskydd tillsammans med menskopp.
Efter narkolepsifallen: Flera faktorer talar för säkrare covidvaccin
Flera vaccinkandidater mot covid-19 kan bli godkända inom kort. Men många människor har Pandemrix-vaccinationen i färskt minne – och dess biverkan narkolepsi. Vilka lärdomar har dragits sedan dess?
Norra sjukvårdsregionen miljonsatsar på forskning om bland annat stroke
Norra sjukvårdsregionen (Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland) satsar 2,2 miljoner kronor på klinisk forskning 2021.
Nu finns särskilda neuroteam på Gävleborgs alla tre sjukhus
Region Gävleborg har under de senaste åren utvecklat särskilda neuroteam som nu finns på länets alla tre sjukhus. Patienter med de neurologiska diagnoserna Parkinson, MS och ALS får upp till elva olika specialister runt sig – uppemot 500 drabbade får hjälp av teamen varje år.
”Atlas of MS” – global kartläggning
Hösten 2020 lanserade MSIF – MS International Federation den senaste versionen av ”Atlas of MS”. Det är den mest omfattande globala kartläggningen av MS och tillgängligheten av vård- och behandlingsresurser för personer med MS.
Apple watch räddade livet på 25-åring med ataxi
Varnade för att han hade ovanligt hög vilopuls.
Översiktsartikel i Läkartidningen om långvarig trötthet
Långvarig trötthet och värk (ME/CFS och fibromyalgi) drabbar ett par procent av den vuxna befolkningen. Trots aktuell SBU-rapport är kunskapsläget bland läkare mycket bristfälligt enligt artikelförfattarna.
Neuro tar pulsen på Fysioterapeuternas nya ordförande om rehab
Fysioterapeuter är en mycket viktig yrkesgrupp i rehabiliteringsarbetet för Neuros medlemmar och ny ordförande för fysioterapeuterna är nu Cecilia Winberg. "Jag är glad över förtroendet att få leda förbundet. Vi är ett förbund som är och vill vara en del av lösningen för framtidens utmaningar"
Immunterapi ger hopp om framtida behandling som bromsar ALS
Forskare vid Umeå universitet har hittat ytterligare en pusselbit i vad som kan leda till en behandling för att med immunterapi bromsa vissa typer av den neurologiska sjukdomen amyotrofisk lateralskleros, ALS. Det handlar om en antikropp som binder de felaktigt veckade proteiner som sprids när sjukdomen utvecklas.
Neuro välkomnar ny överenskommelse för långtidssjuka
Det ska bli lättare för långtidssjuka i bland annat covid-19, att vara försäkrade efter sjukdag 180. Lagändringsförslaget blev klart igår, enligt Sveriges Radio. - Vi gläder oss åt att det nu blir lättare för långtidssjuka att fortsatt vara försäkrade efter sjukdag 180, säger Neuros ordförande.