Alla nyheter

2020-11-06

Fortsätter forska om Huntingtons sjukdom

Huntingtons sjukdom kan ärvas över generationer, börjar smygande, gör det allt svårare att reglera känslor, tankar, sedan rörelser. Än finns ingen behandling. Men Huntingtonforskaren och psykiatrikern Åsa Petersén jobbar hårt på det.

Läs mer
2020-11-06

Förtvivlan styr medicinska resor

Varför tar svårt sjuka människor beslutet att försätta sig själva i konkurs för att genomgå stamcellsbehandlingar som ännu inte har vetenskapligt stöd? Etnologen Susanne Lundin har rest världen över för att förstå hur denna kriminella handel med folks desperation uppstår.

Läs mer
2020-11-05

Poddtips: Kan MS botas?

När professor Tomas Olsson började forska om multipel skleros för 40 år sedan hade vården inga behandlingar alls att erbjuda de drabbade. Idag finns över tio godkända läkemedel, och kunskapen ökar ständigt. Tomas Olsson gästar Karolinska institutets podd Medicinvetarna för att prata om multipel skleros, MS.

Läs mer
2020-11-05

Ersättningen för riskgrupper förlängs

Regeringen och januaripartierna har kommit överens om att förlänga ersättningen för personer i riskgrupper som hotas att bli allvarligt sjuka om de smittas av covid-19. Förlängningen gäller till och med 31 mars nästa år.

Läs mer
2020-11-05

”Vi vill delta i utvecklingen mot god och nära vård”

Neuros ordförande Lise Lidbäck och ordförandena för ytterligare fem organisationer ser allvarligt på hur regioner och myndigheter väljer sina egna patientrepresentanter.

Läs mer
2020-11-04

Vener bakom missbildade blodkärl i hjärnan enligt ny forskning

Vid sjukdomen kavernöst angiom uppstår missbildade blodkärl i hjärnan, ryggmärgen eller ögats näthinna. Forskare vid Uppsala universitet kan nu visa på molekylär nivå att det är i venernas celler som förändringarna uppkommer. Det här ger ny kunskap om sjukdomen vilket skapar möjligheter för att utveckla bättre behandlingar för patienter. Studien har publicerats i tidskriften eLife.

Läs mer
2020-11-04

Försvarsmakten utreder förekomsten av ALS bland utlandsveteraner

Varje år drabbas drygt 200 personer i Sverige av amyotrofisk lateralskleros, ALS. Försvarsmaktens personal är inget undantag. Men finns det en överrepresentation bland utlandsveteraner?

Läs mer
2020-11-03

Läkartidningen: Multipel skleros och covid-19 – kunskapen ännu begränsad

Inget stöd för att MS ökar risken för covid-19, men fortfarande oklart hur MS-behandlingar påverkar covid-19-förloppet. Det skriver tre neurologer i Läkartidningen.

Läs mer
2020-11-03

Programledaren om hjärnhinneblödningen: ”Inser vilken tur jag har haft”

I somras drabbades SVT-programledaren Inger Ljung Olsson av en stroke. Nu berättar hon i Fråga doktorn om det snabba omhändertagandet på universitetssjukhuset i Umeå.

Läs mer
2020-10-30

Webbföreläsning om Parkinsons sjukdom

I början av september ordnade tidskriften Vetenskap & hälsa och Svenska Parkinsonakademien en hel eftermiddag med föreläsningar om Parkinsons sjukdom. Nu går det att se webbinarierna i efterhand.

Läs mer
2020-10-28

Flera partier kräver förlängt stöd till riskgrupper

Idag lyfter V, KD, L och SD behovet av förlängning av smittskyddsersättningen. Neuro ser detta som direkt nödvändigt. Det är inte rimligt att människor med underliggande sjukdomar skall tvingas söka nya yrken under pågående pandemi, alternativt skuldsätta sig för att klara tillvaron.

Läs mer
2020-10-26

Parkinsons sjukdom är två olika sjukdomar

Forskare från Århus universitet i Danmark har enligt tidskriften Illustrerad Vetenskap bevisat att det finns två varianter av Parkinsons sjukdom med två olika förlopp. Det ena börjar i hjärnan, det andra i tarmarna.

Läs mer
2020-10-26

Fotbollsspelaren Lotta Schelins oro för Huntingtons sjukdom

Lotta Schelin, 36, är en av Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna. Men hon bär på ett tungt arv, en ovanlig sjukdom som löper i familjen, Huntingtons sjukdom. När hennes mamma fick diagnosen kom skräcken över henne, berättar hon enligt en artikel i tidningen Hänt.

Läs mer
2020-10-23

Ordföranden för Neuro gav Folkhälsomyndigheten bakläxa i radiointervju

- Folkhälsomyndighetens information är otydlig om vad som nu gäller för personer i riskgrupper yngre än 70, som riskerar att drabbas extra hårt av en covid-19-infektion. Det tycker Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuro, som medverkade i Studio Ett P1 22/10 och flera andra SR-intervjuer i veckan

Läs mer
2020-10-21

Genomlysning av vårdområdet neuromuskulära sjukdomar som nationell högspecialiserad vård

Vi i Neuro är glada att vi som organisation tillfrågades och gavs möjlighet att ingå i den sakkunniggrupp som tagit fram aktuellt remissunderlag, med en patientrepresentant. Därmed har vi tidigt kunnat påverka sakkunniggruppens arbete och den aktuella remissen.

Läs mer