Nyheter
Apple watch räddade livet på 25-åring med ataxi
Varnade för att han hade ovanligt hög vilopuls.
Översiktsartikel i Läkartidningen om långvarig trötthet
Långvarig trötthet och värk (ME/CFS och fibromyalgi) drabbar ett par procent av den vuxna befolkningen. Trots aktuell SBU-rapport är kunskapsläget bland läkare mycket bristfälligt enligt artikelförfattarna.
Neuro tar pulsen på Fysioterapeuternas nya ordförande om rehab
Fysioterapeuter är en mycket viktig yrkesgrupp i rehabiliteringsarbetet för Neuros medlemmar och ny ordförande för fysioterapeuterna är nu Cecilia Winberg. "Jag är glad över förtroendet att få leda förbundet. Vi är ett förbund som är och vill vara en del av lösningen för framtidens utmaningar"
Immunterapi ger hopp om framtida behandling som bromsar ALS
Forskare vid Umeå universitet har hittat ytterligare en pusselbit i vad som kan leda till en behandling för att med immunterapi bromsa vissa typer av den neurologiska sjukdomen amyotrofisk lateralskleros, ALS. Det handlar om en antikropp som binder de felaktigt veckade proteiner som sprids när sjukdomen utvecklas.
Neuro välkomnar ny överenskommelse för långtidssjuka
Det ska bli lättare för långtidssjuka i bland annat covid-19, att vara försäkrade efter sjukdag 180. Lagändringsförslaget blev klart igår, enligt Sveriges Radio. - Vi gläder oss åt att det nu blir lättare för långtidssjuka att fortsatt vara försäkrade efter sjukdag 180, säger Neuros ordförande.
Forskar om cellerna som producerar myelin
Gonçalo Castelo-Branco och hans forskargrupp vid Karolinska institutet har gjort banbrytande upptäckter om hur cellerna i hjärnan fungerar. Det kan leda till nya behandlingar av den kroniska sjukdomen multipel skleros, MS.
Tidiga tecken på MS - fråga doktorn
Karin Granberg, Fråga doktorn: Det går inte att bli helt återställd, men det finns behandling som bromsar besvären. Det är därför viktigt att du söker vård vid misstanke om MS.
Ställa diagnos vid akut nydebuterad svaghet
Läkartidningen: Många tillstånd kan orsaka svaghet, och i vissa fall kan akut behandling vara avgörande för patientens prognos.
Pat Quinn, en av männen bakom ”ice bucket-challenge” - död i ALS
Ytterligare en av grundarna av den virala trenden ”ice bucket-challenge”, 37-årige Pat Quinn, är död. Han dog i sjukdomen ALS, som den virala trenden ville uppmärksamma.
Nanopartiklar kommer lastade med läkemedel till hjärnan
En ny metod som långsamt frisätter läkemedel lokalt i hjärnan har tagits fram av forskare vid Lunds universitet. Läkemedlet kapslas in i nanopartiklar och levereras till hjärnvävnaden via flexibla elektroder.
Finländskt flaggskepp inom immunforskning får omfattande finansiering
Projektet InFLAMES har beviljats finansiering på 5,6 miljoner euro för åren 2020–2024 inom ramarna för Finlands Akademis flaggskeppsprogram. Flaggskeppet strävar efter att identifiera nya mål för medicinsk behandling och utveckla läkemedel i samarbete med företag inom bioteknik- och läkemedelsbranschen. InFLAMES främjar också diagnostik så att varje patient ska kunna få skräddarsydd behandling.
Lise Lidbäck i Nära vårdpodden - Att utgå från mänskliga behov
Lisbeth Löpare Johansson samtalar i detta avsnitt med Lise Lidbäck, ordförande i Neuro. De pratar om engagemang och möjlighet att påverka. Att det händer saker hela tiden men också att det går för långsamt.
Ingenjören bakom Spotify vinner Polhemspriset
Stjärnprogrammeraren Ludvig Strigeus, hjärnan bakom Spotify, vinner Sveriges finaste tekniska utmärkelse, Polhemspriset 2020. ”Det känns fantastiskt kul att bli uppmärksammad på det här sättet, med det finaste priset man kan få som ingenjör” säger han.
Monica - i videointervju om livet som anhörig
Intervju med Monica Vikingsson som delar med sig utifrån ett anhörigperspektiv till de som är närstående till personer med hjärntrötthet, eller drabbats av stroke eller Parkinsons.
Neuros yttrande: Översyn av insatser enligt LSS och assistansersättningen
Neuro avstyrker utredningens förslag i dess helhet. Vi har tidigare starkt kritiserat utredningen, tillsammans med en samlad funktionshinderrörelse och Funktionsrätt Sverige (FRS). Vi anser att den aldrig borde ha remissbehandlats, på grund av dess många brister.