Alla nyheter

2021-02-19

Hjärnskada kan påvisas hos covid-19-patienter

Många covid-19-patienter har neurologiska symtom, men rutinprover visar oftast inte någon hjärnpåverkan. I en studie vid Uppsala universitet har forskare upptäckt skador på hjärnan hos patienter, genom att analysera prover från ryggmärgsvätskan.

Läs mer
2021-02-19

Forskning tema i nya numret av Reflex Magasin - medlemstidning i Neuro

Neurologisk forskning är temat i nya Reflex Magasin nummer 1-2021, medlemstidningen i Neuro, som kommer ut i dagarna. I porträttintervjun berättar professor Jan Hillert om det allt mer betydelsefulla Svenska Neurorgistret, med tio diagnoser hittills. Här formar patientdata framtidens vårdutveckling.

Läs mer
2021-02-16

För få kvinnor i strokestudier ett problem

För att hitta effektiva behandlingsmetoder när det gäller stroke är det viktigt att kliniska studier utförs på både män och kvinnor. Men kvinnor är underrepresenterade. En av orsakerna kan vara för lågt satt åldersgräns på försökspersoner enligt Vetenskapsradions nyheter.

Läs mer
2021-02-11

Information om vaccination mot covid-19

Nu pågår vaccination mot sjukdomen covid-19 i Sverige. Vaccinationen mot covid-19 kan skydda dig från att bli svårt sjuk. Den kan också minska risken att du smittar andra.

Läs mer
2021-02-08

Ta tillvara kraften som används för att bekämpa pandemin

Neuro med flera på Dagens Samhälle debatt: Vi hoppas att regeringen aktivt stöder nya samarbetsformer och initiativ som utvecklats för att bekämpa pandemin. Då kan vi som land mer effektivt bekämpa den pågående pandemin och stå starkare inför nästa hälsohot, skriver företrädare för Forska!Sverige och Agenda för hälsa och välstånd.

Läs mer
2021-02-05

"Den som behöver vaccinationskyddet mest, ska få det först"

"Det är med stor förvåning som vi tar emot den nya vaccinationsstrategin. Det är flera grupper som prioriteras före riskgrupper under 64 år, som nu ges förtur till vaccinet och som inte riskerar egen allvarlig sjukdom. Det är inte acceptabelt!" hävdar ordföranden för Neuro.

Läs mer
2021-02-04

Epilepsidagen 8/2- Så blev Rut befriad från sina epilepsisymtom

Neurostödd försking Rut Bjerhagen har haft regelbundna epilepsianfall sedan två års ålder, men efter midsommarhelgen 2019 opererades hon. Den epilepsidrabbade hjärnvävnaden togs bort och hon har varit symtomfri sedan dess. - Jag har fått ett helt nytt liv och vill som diagnosstödjare, hjälpa medlemmar i Neuro. Se video

Läs mer
2021-02-03

Nya läkemedel mot epilepsi och MS får godkänt i EU

En ny behandling mot svårbehandlad epilepsi var ett av 13 nya läkemedel som den europeiska läkemedelsmyndighetens expertkommitté CHMP rekommenderade för godkännande i EU vid sitt senaste möte.

Läs mer
2021-02-02

Protonfälla ger jonpumpen mer precis läkemedelsdosering

Uppskattningsvis lider cirka sex procent av världens befolkning av neurologiska sjukdomar som exempelvis epilepsi, parkinson och kronisk smärta. Med dagens behandlingsmetoder – främst tabletter och injektioner – hamnar läkemedlet även där det inte behövs och kan medföra biverkningar som i vissa fall även skadar patienten.

Läs mer
2021-02-01

När det inte riktigt är Parkinson

Ibland visar sig det som först kunde tolkas som Parkinsons sjukdom bero på något annat och betydligt mer aggressivt. Forskarna kallar det atypisk parkinsonism och jobbar intensivt med att förstå de bakomliggande mekanismerna.

Läs mer
2021-02-01

Återkommande psykotiska symtom under många år var Huntingtons sjukdom

Huntingtons sjukdom är en ärftlig neurologisk sjukdom som tidigare kallades danssjuka på grund av den typiska störningen med ofrivilliga rörelser (korea). Det är dock mycket vanligt att rörelsestörningen föregås av 10–20 år av psykiska symtom med irritabilitet, depression, ångest, psykos och en förändrad personlighet.

Läs mer
2021-01-29

Vill du delta i en forskningsstudie om ett nytt rehabiliteringsprogram via telehälsa?

Är du intresserad av att delta i en forskningsstudie om ett nytt rehabiliteringsprogram för träning och fysisk aktivitet via telehälsa? Vid Karolinska institutet bedrivs ett projekt där forskarna utvecklar och utvärderar rehabilitering via telehälsa för personer som drabbats av stroke eller transitorisk ischemisk attack (TIA).

Läs mer
2021-01-26

”Utan mina hjälpmedel blir sängen mitt hem”

Är det så här vi vill ha det? Region Stockholm och även andra regioner har uppenbarligen en så dålig ekonomi att fungerande ben och andra funktioner nu har blivit en klassfråga. Jag förutsätter givetvis att mina slantar kommer att bidra till att skattebetalarna i min region får bättre service och sjukvård.

Läs mer
2021-01-26

Film om Parkinsons sjukdom tog hem flera guldbaggar

”Spring Uje spring” utsågs till bästa film på Guldbaggegalan. Uje Brandelius fick även pris för bästa manliga huvudroll och bästa manus. Filmen är baserad på Brandelius enmansföreställning om Parkinsons sjukdom. – Å herregud vad sjukt, jag borde inte stå här, men jag är väldigt glad. Jag får be al

Läs mer
2021-01-25

Så bidrar Neuro till forskning om MS

Tack vare gåvor från allmänhet och företag kan Neuro varje år fördela medel till ett flertal olika studier om MS. Idag finansierar vi forskning inom stora delar av MS-området.

Läs mer