Nyheter
ALS-forskare i Umeå får finansiering säkrad fem år till
Peter Andersen, professor i neurologi och överläkare, får finansieringen av sin forskning om ALS säkrad i ytterligare fem år av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
Tips: Här kan du hitta svar på vanliga frågor om vaccin och läkemedel
I Läkemedelsverkets forum kan du hitta svar på vanligt förekommande frågor. Här finns även en kategori med med specifika frågor kring vaccin mot covid-19. Om du inte hittar svar på din fråga kan du kontakta Läkemedelsupplysningen via telefon: 0771-46 70 10 - Öppet helgfria vardagar 08.00-18.00
Uppdaterad lärobok i neurologi
Professor Sten Fredriksson recenserar den nya läroboken om neurologi: "En hel del har ändrats sedan 2012 års upplaga. Intressant nog har bokens omfattning minskat något i sidantal efter en tidigare expanderande trend. Hur är det möjligt? Jo, redaktörerna har rensat bort flera kapitel (akut neurologi, hypotalamo-hypofysära sjukdomstillstånd, neuropatisk smärta, cerebral pares och synpunkter på åldrandets neurologi)."
Aktivering av gamla virus skulle kunna orsaka inflammation senare i livet
Omkring tio procent av den mänskliga arvsmassan består av DNA-sekvenser som härrör från virus som smittat våra förfäder under miljontals år av vår evolution. Under normala förhållanden inaktiveras (oskadliggörs) dessa gamla beståndsdelar från virus (så kallade ERV) – genom en process som kallas epigenetisk kontroll.
Avhandling: Immunförsvaret har koppling till könshormoner
Att män drabbas hårdare av vissa infektionssjukdomar har blivit tydligt under den nuvarande covid-pandemin, där män har högre dödlighet än kvinnor. I en ny avhandling vid Umeå universitet visas att en orsak till olikheterna är att det kvinnliga könshormonet östrogen spelar en roll för immunförsvaret.
Lansering av den europeiska MS Barometern
Denna vecka lanseras MS Barometern 2020 som är en sammanställning av viktig information om multipel skleros (MS) i 35 länder i Europa. Mer än 1 miljon människor som lever med MS i Europa.
Neuro mottog 7 miljoner kronor vid Postkodlotteriets årliga utdelning
Varje år fördelar Svenska Postkodlotteriet cirka en miljard kronor till det svenska civilsamhället. Under fredagen 19 mars ägde 2021 års utdelning rum där Neuro tilldelades 7 miljoner kronor till sin verksamhet. - Vi är otroligt glada och tacksamma för det här bidraget.
"Om det inte hjälper mig, så kanske det hjälper dem efter mig"
Sam Alinski från Örebro levde livet som "skibum" och säsongare innan han bestämde sig för att flytta till Schweiz för att vara nära bergen, men sen drabbades han av sjukdomen MS (multipel skleros).
Seminarietips: Hjärnans jonkanaler - måltavlor vid behandling av epilepsi
Se inspelad föreläsning från Linköpings universitet. Spänningsaktiverade jonkanaler i hjärnans nerver ger upphov till elektriska signaler som gör att vi kan röra oss, känna och tänka. Förhöjd elektrisk retbarhet kan leda till epilepsi. Omkring 20 000 personer i Sverige har epilepsi som inte kan behandlas med läkemedel på ett tillfredsställande sätt.
Precisare diagnos med analys av hela arvsmassan
Fler än 1 200 personer med sällsynta sjukdomar har hittills fått en genetisk diagnos tack vare integrering av storskalig genomik i sjukvården i region Stockholm. Det visar en studie vid Karolinska Institutet som sammanställt resultatet av de första fem årens samarbete kring helgenomsekvensering mellan Karolinska Universitetssjukhuset och SciLifeLab. Arbetet publiceras i tidskriften Genome Medicine och utgör en grund för den framväxande precisionsmedicinen.
Prisad för sin parkinsonforskning
Per Svenningsson vid Karolinska institutet får Arvid Carlsson-fondens stora pris för framstående forskning i Arvid Carlssons anda.
Björn Eklund blev frisk från ME efter behandling
Journalisten Björn Eklund insjuknade i ME efter en influensa 2008. När han hörde talas om en medicin som kunde hjälpa gick han "all in", lånade 270.000 och åkte till Norge för behandling. Se intervju i Malou efter tio i tv4 play.
Ökande intresse för neurologi - men fortsatt brist på neurologer
Svenska Neurologföreningen har ungefär 430 medlemmar. 2015 saknades runt 100 specialister och idag uppskattar man att motsvarande siffra är cirka 150. De senaste fem åren har det gått både framåt och bakåt. Intresset för neurologi är stort och det är lätt att rekrytera ST-läkare. Dock är den medicinska utvecklingen inom specialiteten snabbare än vad kompetensförsörjningen hinner med.
Stort bidrag till forskning som kan ge ny behandling mot MS
Göran Gustafssonpriset i medicin tilldelas Goncalo Castelo-Branco, docent på Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet i Stockholm ”för hans nyskapande analys av oligodendrocyter och nervcellers myelinisering i hälsa och sjukdom”. Det meddelas i ett pressmeddelande från Kungliga vetenskapsrådet.
Intervju i P4 Dalarna med vår diagnosstödjare Annika Leander
Annika Leander har varit diagnosstödjare inom Neuro i många år. Radio P4 i Dalarna tog kontakt och ville höra mer om vad en diagnosstödjare gör.