Närbild på en droppslang. Foto.
– Riktlinjerna måste harmoniera med dagens praxis i Sverige. I dag står mer än hälften av våra patienter på den här behandlingen fastän den inte är godkänd för MS, säger Jan Lycke, neurolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Håkan Sjunnesson, Neuro..

MS-experter efterlyser riktlinjer om "off label"-läkemedel

Det var 2016 som de första nationella riktlinjerna för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom kom. Eftersom det har hänt en hel del när det gäller läkemedel och behandlingsstrategier på framför allt MS-sidan sedan dess, så är det nu dags för en översyn. Tanken är att en uppdaterad version av riktlinjerna ska publiceras i april nästa år.

En översyn av de nationella riktlinjerna för multipel skleros och Parkinsons sjukdom är nu på gång. Förra gången körde Socialstyrelsen över sina egna experter och rekommenderade inte behandling med lymfomläkemedlet Mabthera (rituximab) överhuvudtaget. Nu vill ledande MS-läkare se ett annat utfall.

Den absolut viktigaste faktorn för att få fun­gerande riktlinjer är att inkludera den utbredda »off label«-förskrivningen av rituximab, enligt Jan Lycke, neurolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som var ordförande i faktagruppen för MS under det förra riktlinjearbetet.