Nyheter
Centrum för Huntingtons sjukdom på instagram
Under hela förra veckan gick det att följa Centrum för Huntingtons sjukdom via Sahlgrenskas instagramkonto.
Faktablad om neurologisk sjukdom från Forska Sverige
Hur vanligt är det med neurologisk sjukdom i Sverige? Vad kostar det? Hur kan medicinsk forskning och utveckling bidra till att rädda liv och spara pengar? Den 30 maj, på Internationella MS-dagen, presenterade Stiftelsen Forska!Sverige ett nytt faktablad som ger svar på de frågorna.
Avhandling om Kleine-Levins syndrom
Populärvetenskaplig sammanfattning av avhandlingen: Kleine-Levins syndrom är en sömnsjukdom som beskrevs av Willi Kleine 1925 och därefter utvecklades i fallbeskrivningar av Max Levin och McDonald Chritchley. De symptom som beskrevs var återkommande sömnperioder, en tendens att äta mycket i samband med dessa perioder och ökad sexdrift i samband med perioderna och, i senare beskrivningar, kognitiva och beteendemässiga störningar.
Studie om MS-patienters livs- och yrkesval
Statistiska centralbyrån kommer inom kort skicka hem information till många av Sveriges MS-patienter att svara på en enkät i anslutning till forskning om MS-patienters livs- och yrkesval.
Hjälpmedelsområdet behöver statlig styrning
Nu höjs röster från flera håll. Regeringen behöver ta tag i behovet av en nationell styrning av hjälpmedelsförsörjningen. I dag är hjälpmedelsförsörjningen varken jämlik eller utifrån individens behov. Det måste ändras, skriver Marie Sten, Funktionsrätt Sverige på Altinget debatt.
Neuro representerade i Försäkringskassans funktionshinderråd
Nyligen blev det bekräftat att Maria Lillieroth, Neuros juridiska rådgivare blivit utsedd som en av ledamöterna att företräda Funktionsrätt i Försäkringskassans Funktionshinderråd.
Hedrande mångfaldspris till Neuro Kronoberg
Växjö kommuns mångfaldspris delas ut för att uppmärksamma växjöbor, företagare, organisationer, föreningar samt arbetsplatser inom Växjö kommunkoncernen som bedrivit ett målmedvetet arbete för mångfald, sammanhållning och likabehandling av människor. Ett pris delas ut med verksamhetsperspektiv och ett pris med samhällsperspektiv.
Hopp om nya immunterapier mot ALS?
En gemensam faktor för alla typer av ALS (amyotrofisk lateralskleros) är ansamlingar av ihopklumpat protein (proteinaggregat) i nervcellerna. Det finns samtidigt studier som har visat att proteinaggregaten kan fungera som ”prioner”, som sprider sig mellan celler där de fortplantar sig för att bilda nya sjukdomsframkallande aggregat.
Ny muskelsjukdom identifierad av forskare
Forskare från Helsingfors universitet och Folkhälsans forskningscentrum har identifierat en ny muskelsjukdom hos patienter från fem olika europeiska länder med hjälp av djup fenotypsanalys och högkapacitetssekvensering.
Neuromyelitis optica-sjukdomar måste behandlas tidigt och kontinuerligt
Neuromyelitis optica spektrum sjukdomar (NMOSD) är en inflammatorisk sjukdom som ibland förväxlas med MS. vars debutsymtom ofta är optikusneurit. I denna state-of-the-art-artikel får du lära dig mer om dessa sällsynta sjukdomar.
Vaccinering av barn ännu inte aktuellt
Det kommer sannolikt dröja innan Folkhälsomyndigheten sätter ned foten om en eventuell massvaccinering mot covid-19 av barn i Sverige, skriver sajten Läkemedelsvärlden.
Ny rapport - Ojämlik vård drabbar Neuros medlemmar
Tillgången till rehabilitering ser olika ut i landet beroende på var du bor och vilken diagnos du har. Alldeles för få får träffa ett multiprofessionellt rehabiliteringsteam och regioner följer inte upp sina egna åtgärdsförslag. Det är något av innehållet i årets Neurorapport.
Tusentals personer med epilepsi saknar effektiv behandling
Nästan 13 000 patienter i Sverige lever varje dag med risk för epilepsianfall. Neurologi i Sverige har intervjuat läkaren och forskaren Elinor Ben-Menachem som har ägnat hela sin karriär åt epilepsi och gör sitt yttersta för att fler ska bli anfallsfria.
Covid-19 och epilepsi
Covid-19-pandemin inneburit påfrestningar för personer med epilepsi och epilepsisjukvården världen över. Försämrad tillgång till sjukvård och läkemedel för epilepsi rapporteras från både Europa och USA. Johan Zelano, överläkare och docent, Neurosjukvården, Sahlgrenska Universitetssjukhuset ger en överblick i senaste numret av Neurologi i Sverige.
SR-debatt: Neuroordförande kritisk mot förskrivna hjälpmedelsavgifter
"Allt fler regioner inför nu avgifter för förskrivna hjälpmedel och det är oacceptabelt", säger Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuro som tillsammans med en rad organisationer och professionsförbund skrivit en debattartikel i Aftonbladet. Därför medverkade Lise Lidbäck i en Studio 1-debatt idag.