Nyheter
Film om Parkinsons sjukdom tog hem flera guldbaggar
”Spring Uje spring” utsågs till bästa film på Guldbaggegalan. Uje Brandelius fick även pris för bästa manliga huvudroll och bästa manus. Filmen är baserad på Brandelius enmansföreställning om Parkinsons sjukdom. – Å herregud vad sjukt, jag borde inte stå här, men jag är väldigt glad. Jag får be al
Så bidrar Neuro till forskning om MS
Tack vare gåvor från allmänhet och företag kan Neuro varje år fördela medel till ett flertal olika studier om MS. Idag finansierar vi forskning inom stora delar av MS-området.
Forskning om ryggmärgsskada
Tack vare gåvor från allmänhet och företag kan Neuro varje år fördela medel till forskning som gör skillnad för personer med neurologiska diagnoser.
Forskning om CP
Tack vare gåvor från allmänhet och företag kan Neuro dela ut bidrag till forskning varje år.
Så bidrar Neuro till forskning om polyneuropati
Tack vare gåvor från allmänhet och företag kan Neuro bidra till flera forskningsprojekt inom Polyneuropatiområdet varje år.
Forskning om Parkinson
Tack vare gåvor från allmänhet och företag kan Neuro varje år bidra till forskning om Parkinson.
Så stöder Neuro forskning om stroke
Tack vare gåvor från allmänheten och företag kan Neuro varje år bidra till viktig forskning om stroke. Neuro försöker i hög utsträckning finansiera projekt som gör skillnad för patienten inom dess livstid.
Så stöder Neuro ALS-forskning
Tack vare gåvor från allmänheten och företag kan vi varje år fortsätta stötta ALS-forskningen med förhoppningen om en ljusare framtid för ALS-drabbade och deras familjer.
Botoxskador kan ge misstanke om stroke, MG eller ALS
Det har blivit allt vanligare att använda nervgiftet botox mot rynkor. Men skönhetsbehandlingarna kan ge tillfälliga komplikationer som misstas för stroke, ALS eller MG. – Patienterna riskerar att få fel diagnos och aggressiv behandling, säger Anna Rostedt Punga, professor i klinisk neurofysiologi vid Uppsala universitet till svt.
Vill du delta i en internationell studie om fysisk aktivitet vid stroke?
Nu har du möjlighet att delta i en internationell studie om mätning och utvärdering av fysisk aktivitet vid stroke. Det är en enkätstudie (tyvärr bara på engelska) där forskarna är intresserade att komma i kontakt med personer som drabbats av stroke, och deras anhöriga, för att få deras bild av vad som är viktigt gällande fysisk aktivitet.
Hur fungerar försvaret mot covid-19 hos MS-patienter med immunoterapi?
I december 2019 konstaterades det första fallet av sjukdomen covid-19 i staden Wuhan i Kina. Covid-19 orsakas av det nya SARS-CoV-2 viruset, som man tidigare aldrig har sett att det kunde smitta människor. Sjukdomen kan ge allt från milda symtom till svår sjukdom med dödlig utgång.
Visa digitalt förmånsintyg, enkelt och hållbart
Försäkringskassan har tagit fram en ny e-tjänst som heter Visa förmånsintyg. I tjänsten kan du som har sjukersättning, aktivitetsersättning eller handikappersättning visa upp ditt förmånsintyg. Med en smart telefon, läsplatta eller annan mobil enhet - och en internetuppkoppling, har du alltid tillgång till ditt intyg.
Muskelsjuke Sigge fick åka pulka själv för första gången
Sigge Gustafsson har den ovanliga muskelsjukdomen nemalinmyopati som gör att han aldrig kommer att kunna gå själv och alltid kommer att vara beroende av respirator och assistenter. Allt i hans kropp fungerar perfekt, allt utom muskulaturen. Han sitter i rullstol och vårdas i respirator dygnet runt eftersom musklerna runt lungorna är försvagade.
Första laserbehandlingen av hjärntumör utförd på Sahlgrenska
Metoden finns i USA sedan drygt tio år tillbaka och på Karolinska Sjukhuset i Stockholm, som också använder sig av tekniken, har ett tiotal patienter hittills behandlats. Den andra operationen på Sahlgrenska gjordes på ett barn med svårbehandlad epilepsi och flera anfall dagligen.
"Allt medvetet fusk med assistansersättningar är stöld"
"Vi måste tydligt ställa oss bakom budskapet om att allt medvetet fusk och kriminalitet som begås av oseriösa människor och företag, är en stöld av andra människors frihet och självbestämmande". Det skriver ordföranden i Neuro apropå SVT-nyheten om "Rekordhöga återkrav för misstänkt assistansfusk"