Alla nyheter

2021-04-28

Artificiell intelligens kan höra på rösten om du är sjuk

AI-bolaget Voice Diagnostic lyssnar noga på våra röster. - Vårt långsiktiga mål är att kunna följa och diagnostisera olika typer av sjukdomar med hjälp av röstmonitorering, förklarar vd Louise Wrange.

Läs mer
2021-04-28

DN Debatt: ”Stärk medicinsk forskning och utveckling inför nästa hälsokris”

Neuro och 31 andra företrädare för vård, akademi, företag och intresseorganisationer: Sverige är inte anpassat för dagens globala hälsoutmaningar. Sverige kan genom medicinsk forskning och utveckling stå bättre rustade vid nästa hälsokris. Det handlar om att säkerställa forskningskompetens, kunna dela hälso- och vårddata samt öka möjligheten att genomföra patientnära studier i vården.

Läs mer
2021-04-27

Inbjudan att delta i ”Svenskarna med funktionsnedsättning och internet”

Informationen om hur personer med funktionsnedsättning använder internet behöver bli bättre. För även om Statistiska Centralbyrån och Internetstiftelsen i Sverige regelbundet undersöker hur svenskar använder datorer, surfplattor, smarta telefoner och internet saknas det information om hur det är för personer med olika funktionsnedsättningar. Och ibland är informationen till och med fel.

Läs mer
2021-04-27

Två göteborgsforskare har beviljats ALF-tjänster för strokeforskning

Totalt beviljades 36 forskare ALF-tjänst i den senaste ansökningsomgången för Västra Götalands ALF-medel. Tjänsterna är fördelade på läkare och andra hälsoprofessioner och tillträds 1 januari 2022.

Läs mer
2021-04-27

Utmaning få politiker att förstå idéburna verksamheter som Valjeviken

Intervju med Daniel Unnerbäck, stiftelsechef på Valjeviken. Valjeviken är en idéburen verksamhet på tre ben ─ folkhögskola, rehabverksamhet och vårdcentral under ett och samma tak. Stiftelsechef Daniel Unnerbäck berättar om de utmaningar som de brottas med och hotet som folkhögskolan står inför idag.

Läs mer
2021-04-26

Hopp för patienter med ME

Möt Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi och neurokemi vid Uppsala universitet, i ett samtal i serien UppTalk Weekly om ME (Myalgisk Encefalomyelit) som anses vara en av världens mest funktionsnedsättande sjukdomar. Vad gör forskarna för att närma sig en förståelse för sjukdomens uppkomst och hur den kan behandlas?

Läs mer
2021-04-16

Ämnesomsättning och sömn nycklar till gåtan ALS

Neurostödd försking Forskare har länge misstänkt att bland annat förändringar i kroppens ämnesomsättning påverkar utvecklingen av den obotliga och dödliga neurologiska sjukdomen ALS. Nu har en grupp forskare i Lund och Australien för första gången påvisat sjukdomsförändringar hos ALS-patienter i de hjärnceller som tillverkar ämnen som reglerar just ämnesomsättning och sömn.

Läs mer
2021-04-16

Forskning om ny typ av cell kan öka kunskaperna om ALS

Det behövs mer kunskap om orsakerna till sjukdomen ALS (amyotrofisk lateralskleros). Nu har forskare studerat en cell i hjärnans blodkärl som möjlig förklaring till sjukdomens varierande sjukdomsförlopp. Resultaten tyder på hittills okända samband mellan nerv- och kärlsystemet. Studien som publicerats i Nature Medicine kan få betydelse för tidigare diagnoser och framtida behandlingar.

Läs mer
2021-04-15

Neuros ordförande om hjälp-livs-medel på historisk Hjälpmedelsriksdag

Den historiska första digitala Hjälpmedelsriksdagen i Sverige har hållits med 700 deltagare. En av de inbjudna talarna var Neuros ordförande Lise Lidbäck: "Hedrande att få medverka och reglerna måste ändras så att förskrivna hjälpmedel får användas både i arbete och på fritiden. De är livsmedel"

Läs mer
2021-04-14

Nu satsar vi lite extra på dig som är anhörig

Att vara anhörig eller närstående till en person som drabbats av en neurologisk diagnos - kan vara tufft och utmanande. Samtidigt är det lätt hänt att den anhörige glöms bort. Därför satsar Neuro just nu lite extra på dig som är anhörig.

Läs mer
2021-04-09

Ny mobilapp från läkemedelssajten Fass.se

Appen är tänkt att bidra till ökad säkerhet då man kan scanna sin förpackning (ingen risk att man skriver fel) och spara information man behöver tillgång till snabbt. Det är också enkelt att dela information via sina egna kanaler (e-post, SMS med mera).

Läs mer
2021-04-09

Ny beredningsform för MS-läkemedel

Europeiska kommissionen beviljar marknadsföringstillstånd för ny form av ett MS-läkemedel vid skovvis förlöpande MS. Istället för intravenös infusion (dropp) kan den nya varianten ges subkutant (injektion direkt under huden).

Läs mer
2021-04-08

Inför Neuropromenaden

Fredrik Piehl är överläkare och professor inom klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, Stockholm. Där leder han just nu en unik studie där man bland annat tittar på högintensiv styrketräning som en del av behandlingen vid MS-relaterad fatigue - hjärntrötthet. Fredrik är också ordförande i Neuros forskningskommitté som varje år tar emot och fattar beslut om de ansökningar om bidrag som kommer in från forskare till Neuro. Inför Neuropromenaden i maj passade vi på att ställa fyra frågor till Fredrik om forskning och motion:

Läs mer
2021-04-06

Ronaldos kaptensbindel såld på auktion för att hjälpa sjukt barn

Efter sitt bortdömda målet i matchen mot Serbien kastade Christiano Ronaldo sin kaptensbindel i ilska och frustration. Nu har kaptensbindeln sålts på auktion – för att hjälpa sex månader gamla Gavrilo Djurdjevic som lider av spinal muskelatrofi.

Läs mer
2021-04-01

Forskar om astrocyternas roll vid Parkinson

Parkinsons sjukdom utvecklas i takt med att hjärnans nervceller bryts ner. Nedbrytningen orsakas av skadliga ansamlingar av proteinet alfa-synuklein. Nu har forskare vid Lunds universitet i samarbete med europeiska kollegor fått en ökad förståelse för hur dessa ansamlingar, proteinaggregat, uppstår.

Läs mer