Alla nyheter

2021-01-20

Visa digitalt förmånsintyg, enkelt och hållbart

Försäkringskassan har tagit fram en ny e-tjänst som heter Visa förmånsintyg. I tjänsten kan du som har sjukersättning, aktivitetsersättning eller handikappersättning visa upp ditt förmånsintyg. Med en smart telefon, läsplatta eller annan mobil enhet - och en internetuppkoppling, har du alltid tillgång till ditt intyg.

Läs mer
2021-01-18

Muskelsjuke Sigge fick åka pulka själv för första gången

Sigge Gustafsson har den ovanliga muskelsjukdomen nemalinmyopati som gör att han aldrig kommer att kunna gå själv och alltid kommer att vara beroende av respirator och assistenter. Allt i hans kropp fungerar perfekt, allt utom muskulaturen. Han sitter i rullstol och vårdas i respirator dygnet runt eftersom musklerna runt lungorna är försvagade.

Läs mer
2021-01-15

Första laserbehandlingen av hjärntumör utförd på Sahlgrenska

Metoden finns i USA sedan drygt tio år tillbaka och på Karolinska Sjukhuset i Stockholm, som också använder sig av tekniken, har ett tiotal patienter hittills behandlats. Den andra operationen på Sahlgrenska gjordes på ett barn med svårbehandlad epilepsi och flera anfall dagligen.

Läs mer
2021-01-14

"Allt medvetet fusk med assistansersättningar är stöld"

"Vi måste tydligt ställa oss bakom budskapet om att allt medvetet fusk och kriminalitet som begås av oseriösa människor och företag, är en stöld av andra människors frihet och självbestämmande". Det skriver ordföranden i Neuro apropå SVT-nyheten om "Rekordhöga återkrav för misstänkt assistansfusk"

Läs mer
2021-01-13

Strokevården hotas när Karolinska planerar omorganisering

18 läkare i debattartikeln på dagensmedicin.se: Stoppa dessa experiment med organisationen på Karolinska. Neuros ordförande kommenterar med oro innehållet i artikeln. - Vi instämmer med debattörerna att sjukhusledningen måste tänka om, säger Lise Lidbäck.

Läs mer
2021-01-12

Alla skall ha rätten att andas hela livet!

Den 1 november 2019 gavs personer med tillhörighet till LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) rätt till personlig assistans med andning. Hjälp enligt denna lagstiftning beviljas bara till personer under 65 år och under förutsättning att insatsen bedöms som egenvård av behandlande sjukvårdspersonal. Ett stort problem som vi på Neuro har påtalat under mycket lång tid.

Läs mer
2021-01-12

Vill diagnostisera Parkinsons sjukdom med mobilen

Röstprov, rörelsemönster och fingerrörelser på mobilskärmen. Ett nytt forskningsprojekt ska utveckla teknik som gör det möjligt att samla in viktig data om Parkinsons sjukdom utan att patienten behöver uppsöka sjukvården.

Läs mer
2021-01-11

Anmäld till IVO - skickade hem två patienter med strokesymtom

En läkare på en vårdcentral skickade en akut patient till sjukhus i taxi. Patienten avled och nu har läkaren anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Läs mer
2021-01-11

Neurologen om ALS-patienter: ”Patienter hamnar mellan stolarna”

Regelverket kring vilken andningshjälp ALS-patienter har rätt till i hemmet är otydligt menar neurologen Caroline Ingre som ansvarig för ALS-verksamheten på Karolinska sjukhuset och forskare på Karolinska Institutet. – Det får enorma konsekvenser för patienterna, säger hon till svt.

Läs mer
2021-01-08

My: ”Livet är inte slut för att jag sitter i rullstol”

En vacker sommardag 2016 förändrades livet för alltid för My Andersson. En bilolycka gjorde henne förlamad från bröstet och ner. Sedan dess är hon rullstolsburen. Men hon bestämde sig tidigt för att göra det bästa av situationen. På allas.se berättar hon själv om hur hon lever idag.

Läs mer
2021-01-08

Felaktig ämnesomsättning i hjärnan kan kopplas till svåra biverkningar

Hittills har det varit okänt varför effekten av läkemedlet L-Dopa som motverkar motoriska problem vid Parkinsons sjukdom försämras efter några års användning. En biverkning som då ofta uppkommer är ofrivilliga rörelser. Nu har ett svenskt-franskt forskarsamarbete, lett från Uppsala universitet kunnat koppla problemen till en felaktig ämnesomsättning av L-Dopa i hjärnan. Studien har publicerats i Science Advances.

Läs mer
2021-01-07

1177.se öppnar för flera sätt att logga in

Nu är det möjligt att även använda e-legitimationen Freja e-id för att logga in på 1177.se. Freja e-id kan utfärdas på distans utan att man behöver identifiera sig fysiskt. Det går också att använda Freja e-id plus, bank-id, mobilt bank-id och Telia e-legitimation. Anledningen till att en e-legitimation krävs är att inloggningen ska vara säker.

Läs mer
2021-01-04

Karolinska ett av två centra som får utföra diagnostik av embryon vid provrörsbefruktning

Karolinska tilldelas preimplantatorisk genetisk diagnostik (PGD), som nationell högspecialiserad vård.

Läs mer
2021-01-04

Frida och Kristoffer hittade fler med Linderholms myopati

Att gå upp i en trappa leder lätt till andfåddhet, en kort promenad kan få hjärtat att rusa. I allvarliga fall kan en intensiv ansträngning orsaka kramp, bortfall av muskelceller och i slutändan njursvikt. I november berättade Frida Söderberg Persson och Kristoffer Söderström för sajten Webben7, om sin ovanliga och ärftliga sjukdom Linderholms myopati, som påverkat hela deras liv.

Läs mer
2020-12-23

En miljon kronor till forskning om rehabilitering efter covid-19

Covid-19-pandemin har drabbat miljontals människor världen över. De som drabbas av viruset får väldigt olika grad av påverkan på kroppen både under sjukdomsförloppet och efteråt. Därför är det viktigt med patientanpassade behandlingsmetoder. Forskaren Yvonne Freund-Levi vid Örebro universitet har fått drygt en miljon kronor från Afa Försäkring för att studera behovet av rehabilitering efter covid-19.

Läs mer