Alla nyheter

2021-09-09

När en trottoarkant blir oöverstiglig

För länge sedan ville Krister Ekström inte berätta att det var på grund av hans muskelsjukdom han tackade nej till middagsinbjudningar. Hur skulle han förklara att han hade så svårt för att ta sig upp för trappsteg? I dag skäms han inte och har många tankar om hur livet kan förbättras för dem med neurologiska diagnoser.

Läs mer
2021-09-08

Nytt nummer av Reflex Magasin om engagemang genom Neuro

Här är en kort videopresentation av nya numret av Reflex Magasin nummer 3-2021, medlemstidningen i Neuro: Om Neuros viktiga anhörigstöd, om att smygträna prestationslöst i vardagen, om årets Neurorapport som pekar på stora rehabiliteringsbrister i landet och om Neuros historiska kongress.

Läs mer
2021-09-03

Elinas ben slutade plötsligt att fungera

Efter all kamp mot sjukdom hade Elina Waldén tagit studenten och framtiden såg ljus ut. Då slutade hennes ben att fungera – först det ena, något år senare det andra.

Läs mer
2021-09-02

Dyrt att bo i ”fel” kommun om du behöver hjälpmedel

Behöver du en rollator för att ta dig fram i samhället eller kanske en duschpall för att klara av att tvätta dig själv? Om du har tur får du då tillgång till ett hjälpmedel som bekostas av regionen, men om du bor i ”fel” kommun eller region kan du få betala hjälpmedlet själv, skriver Åsa Strahlemo och Lise Lidbäck på GPdebatt.

Läs mer
2021-08-31

Strokesnack sista måndagen i månaden

Sista måndagen i månaden kl 14-15.30 samlas ett gäng Neuromedlemmar via skärmen. Det som förenar dem är att de alla har drabbats av stroke. I gruppen får de möjlighet att prata med andra som har förståelse. Förståelse för situationer, känslor och tankar.

Läs mer
2021-08-30

Guldhoppet om sin diagnos: ”Som en mobiltelefon med dålig täckning”

Det dröjde till Anna blev vuxen innan hon fick sin diagnos. Anna Beck har CMT, en diagnos där nervbanorna blir svagare vilket påverkar muskler och balans.

Läs mer
2021-08-30

Paralympics-guld till skytten Philip Jönsson

Philip Jönsson kallar sig duchennekille, en av tio per årskull i Sverige med Duchennes muskeldystrofi, en sjukdom som gör att muskler bryts ner och ersätts av fett. Under måndagsmorgonen tog han Sveriges första medalj i Paralympics i Tokyo.

Läs mer
2021-08-29

Läkarna sa att jag skulle sitta fastspänd från topp till tå

Hon nådde kvartsfinal i Rio och satsar ännu högre i Tokyo. - Läkarna sa att jag skulle behöva hjälp med allt och sitta fastspänd från topp till tå. De hade fel, uttrycker hon i SVT Play-serien Parastjärnan.

Läs mer
2021-08-27

Anne möter Björn

Björn Natthiko Lindeblad hoppade av en framgångsrik finanskarriär och blev buddhistmunk i Thailand.

Läs mer
2021-08-27

Filippa, 16, fick en stroke

Mitt framför ögonen på sin mamma kände 16-åriga Filippa att något plötsligt hände med henne. Hon tappade talet och kunde inte kontrollera sin vänsterarm. Senare visade det sig att hon hade fått en hjärnblödning som berodde på ett medfött hjärtfel.

Läs mer
2021-08-27

Världsstjärna och Neuromedlem som smashar för Sverige i Paralympics

Just nu är Neuromedlemmen Anna-Carin Ahlquist från Göteborg i Tokyo och spelar bordtennis för Sverige i Paralympics. ”Jag vill vara en förebild som idrottare för alla, oavsett om de har en funktionsnedsättning eller inte” säger hon.

Läs mer
2021-08-26

Debatt: Neurologbrist orsakar onödigt lidande och kostar samhället miljarder

Det saknas i dag cirka 150 neurologer om vården ska räcka till dem som har en neurologisk sjukdom. Matilda Ernkrans (S) måste snarast ta fram en plan för hur vi ska få fler utbildningsplatser i neurologi och säkerställa att det finns tillräckligt många neurologer, skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck på sajten Altinget.

Läs mer
2021-08-25

Enkel senförflyttning kan ge ökad funktion vid droppfot efter stroke

Droppfot är ett vanligt symtom vid ett stort antal tillstånd i den neuromuskulära rörelseapparaten och innebär att förmågan att lyfta upp foten är nedsatt eller obefintlig. Ett symtom som kan medför stora bekymmer för den som drabbats.

Läs mer
2021-08-24

Snickaren Martin, 23, om tuffa sjukdomen MS

Han var snickarlärlingen som hade framtiden utstakad. Men en dag såg kollegorna på bygget att han haltade. Nu ser livet annorlunda ut för Martin Larsson från Jokkmokk.

Läs mer
2021-08-20

Kroppen - hel, trasig och helig

Radiotips. Ante Blomberg och pastor Arne Fritzon har mött många som vill hela dem från deras cp-skador. Båda medverkar i Människor och tro, som denna vecka utforskar hur kyrkans syn på kropp och funktionshinder påverkar människor, och hur kroppsfixeringen tar sig uttryck i samhället.

Läs mer