Alla nyheter

2021-06-02

Neurorapport om brister i rehabiliteringen citeras av riksdagspolitker

Årets Neurorapport om bristerna i landets rehabilitering, citeras av riksdagspolitiker i en debattartikel i Dagens Samhälle: "Det är positivt att Neurorapporten används för att peka på brister i dagens hälso- och sjukvård, så att de kan förbättras i framtiden, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande

Läs mer
2021-05-31

Centrum för Huntingtons sjukdom på instagram

Under hela förra veckan gick det att följa Centrum för Huntingtons sjukdom via Sahlgrenskas instagramkonto.

Läs mer
2021-05-31

Faktablad om neurologisk sjukdom från Forska Sverige

Hur vanligt är det med neurologisk sjukdom i Sverige? Vad kostar det? Hur kan medicinsk forskning och utveckling bidra till att rädda liv och spara pengar? Den 30 maj, på Internationella MS-dagen, presenterade Stiftelsen Forska!Sverige ett nytt faktablad som ger svar på de frågorna.

Läs mer
2021-05-31

Avhandling om Kleine-Levins syndrom

Populärvetenskaplig sammanfattning av avhandlingen: Kleine-Levins syndrom är en sömnsjukdom som beskrevs av Willi Kleine 1925 och därefter utvecklades i fallbeskrivningar av Max Levin och McDonald Chritchley. De symptom som beskrevs var återkommande sömnperioder, en tendens att äta mycket i samband med dessa perioder och ökad sexdrift i samband med perioderna och, i senare beskrivningar, kognitiva och beteendemässiga störningar.

Läs mer
2021-05-28

Studie om MS-patienters livs- och yrkesval

Statistiska centralbyrån kommer inom kort skicka hem information till många av Sveriges MS-patienter att svara på en enkät i anslutning till forskning om MS-patienters livs- och yrkesval.

Läs mer
2021-05-26

Hjälpmedelsområdet behöver statlig styrning

Nu höjs röster från flera håll. Regeringen behöver ta tag i behovet av en nationell styrning av hjälpmedelsförsörjningen. I dag är hjälpmedelsförsörjningen varken jämlik eller utifrån individens behov. Det måste ändras, skriver Marie Sten, Funktionsrätt Sverige på Altinget debatt.

Läs mer
2021-05-26

Neuro representerade i Försäkringskassans funktionshinderråd

Nyligen blev det bekräftat att Maria Lillieroth, Neuros juridiska rådgivare blivit utsedd som en av ledamöterna att företräda Funktionsrätt i Försäkringskassans Funktionshinderråd.

Läs mer
2021-05-26

Hedrande mångfaldspris till Neuro Kronoberg

Växjö kommuns mångfaldspris delas ut för att uppmärksamma växjöbor, företagare, organisationer, föreningar samt arbetsplatser inom Växjö kommunkoncernen som bedrivit ett målmedvetet arbete för mångfald, sammanhållning och likabehandling av människor. Ett pris delas ut med verksamhetsperspektiv och ett pris med samhällsperspektiv.

Läs mer
2021-05-25

Hopp om nya immunterapier mot ALS?

En gemensam faktor för alla typer av ALS (amyotrofisk lateralskleros) är ansamlingar av ihopklumpat protein (proteinaggregat) i nervcellerna. Det finns samtidigt studier som har visat att proteinaggregaten kan fungera som ”prioner”, som sprider sig mellan celler där de fortplantar sig för att bilda nya sjukdomsframkallande aggregat.

Läs mer
2021-05-24

Ny muskelsjukdom identifierad av forskare

Forskare från Helsingfors universitet och Folkhälsans forskningscentrum har identifierat en ny muskelsjukdom hos patienter från fem olika europeiska länder med hjälp av djup fenotypsanalys och högkapacitetssekvensering.

Läs mer
2021-05-21

Neuromyelitis optica-sjukdomar måste behandlas tidigt och kontinuerligt

Neuromyelitis optica spektrum sjukdomar (NMOSD) är en inflammatorisk sjukdom som ibland förväxlas med MS. vars debutsymtom ofta är optikusneurit. I denna state-of-the-art-artikel får du lära dig mer om dessa sällsynta sjukdomar.

Läs mer
2021-05-21

Vaccinering av barn ännu inte aktuellt

Det kommer sannolikt dröja innan Folkhälsomyndigheten sätter ned foten om en eventuell massvaccinering mot covid-19 av barn i Sverige, skriver sajten Läkemedelsvärlden.

Läs mer
2021-05-21

Ny rapport - Ojämlik vård drabbar Neuros medlemmar

Tillgången till rehabilitering ser olika ut i landet beroende på var du bor och vilken diagnos du har. Alldeles för få får träffa ett multiprofessionellt rehabiliteringsteam och regioner följer inte upp sina egna åtgärdsförslag. Det är något av innehållet i årets Neurorapport.

Läs mer
2021-05-20

Tusentals personer med epilepsi saknar effektiv behandling

Nästan 13 000 patienter i Sverige lever varje dag med risk för epilepsianfall. Neurologi i Sverige har intervjuat läkaren och forskaren Elinor Ben-Menachem som har ägnat hela sin karriär åt epilepsi och gör sitt yttersta för att fler ska bli anfallsfria.

Läs mer
2021-05-20

Covid-19 och epilepsi

Covid-19-pandemin inneburit påfrestningar för personer med epilepsi och epilepsisjukvården världen över. Försämrad tillgång till sjukvård och läkemedel för epilepsi rapporteras från både Europa och USA. Johan Zelano, överläkare och docent, Neurosjukvården, Sahlgrenska Universitetssjukhuset ger en överblick i senaste numret av Neurologi i Sverige.

Läs mer