Alla nyheter

2021-06-28

Bättre stöd till ALS-patienters barn fokus för studie

Neurostödd försking ALS är en sjukdom som även påverkar närstående, inte minst barnen. Kunskap saknas om hur barn mår och reagerar när en förälder får diagnosen. Akademiska sjukhuset medverkar i en multicenterstudie som syftar till att utveckla en modell som kan användas nationellt för att ge barnen bättre stöd.

Läs mer
2021-06-28

MS-läkemedel i ny form ingår nu i högkostnadsskyddet

Natalizumab för subkutan injektion (under huden) som används vid mycket aktiv skovvis förlöpande multipel skleros ingår i högkostnadsskyddet från och med den 18 juni 2021.

Läs mer
2021-06-23

Neuro kommenterar Försäkringskassans styrdokument

Neuros förbundsordförande Lise Lidbäck kommenterar Ekots nyhetsinslag om Försäkringskassans styrdokument:

Läs mer
2021-06-23

Neuros ordförande – en av de viktigaste i vårdmaktsverige

För tredje gången är Neuros ordförande Lise Lidbäck med på Dagens Medicins maktlista över vem som har störst inflytande inom vården. Det befäster Neuros position som en mycket viktig röst för personer med neurologiska diagnoser och deras anhöriga.

Läs mer
2021-06-11

Därför är Marjo-Riitta en av Neuros diagnosstödjare för ALS

– När jag blev sjuk i den neurologiska diagnosen amyotrofisk lateralskleros, ALS var det många frågor som neurologen och mottagningen inte kunde svara på. De var heller inte tillgängliga på det viset som jag ville och det fanns inget ALS-­team på mitt sjukhus.

Läs mer
2021-06-08

De första specialistsjuksköterskorna inom neurosjukvård har examinerats

Efter två års studier på halvtid examineras nu den första kullen från specialistsjuksköterskeutbildningen med inriktning mot neurosjukvård vid Göteborgs universitet. Denna inriktningen för specialistsjuksköterskeprogrammet finns bara i Göteborg, och har inrättats som ett svar på behov från sjukvården.

Läs mer
2021-06-07

Pandemin har lett till ökad brist på viktigt läkemedel

Under flera år har tillgången på intravenösa immunglobuliner, Ivig, som framför allt används i behandling mot neuroimmunologiska, reumatologiska och hematologiska sjukdomar, varit bristfällig. Men i och med coronapandemin har bristen blivit värre, både i Sverige och världen.

Läs mer
2021-06-02

Neurorapport om brister i rehabiliteringen citeras av riksdagspolitker

Årets Neurorapport om bristerna i landets rehabilitering, citeras av riksdagspolitiker i en debattartikel i Dagens Samhälle: "Det är positivt att Neurorapporten används för att peka på brister i dagens hälso- och sjukvård, så att de kan förbättras i framtiden, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande

Läs mer
2021-05-31

Centrum för Huntingtons sjukdom på instagram

Under hela förra veckan gick det att följa Centrum för Huntingtons sjukdom via Sahlgrenskas instagramkonto.

Läs mer
2021-05-31

Faktablad om neurologisk sjukdom från Forska Sverige

Hur vanligt är det med neurologisk sjukdom i Sverige? Vad kostar det? Hur kan medicinsk forskning och utveckling bidra till att rädda liv och spara pengar? Den 30 maj, på Internationella MS-dagen, presenterade Stiftelsen Forska!Sverige ett nytt faktablad som ger svar på de frågorna.

Läs mer
2021-05-31

Avhandling om Kleine-Levins syndrom

Populärvetenskaplig sammanfattning av avhandlingen: Kleine-Levins syndrom är en sömnsjukdom som beskrevs av Willi Kleine 1925 och därefter utvecklades i fallbeskrivningar av Max Levin och McDonald Chritchley. De symptom som beskrevs var återkommande sömnperioder, en tendens att äta mycket i samband med dessa perioder och ökad sexdrift i samband med perioderna och, i senare beskrivningar, kognitiva och beteendemässiga störningar.

Läs mer
2021-05-28

Studie om MS-patienters livs- och yrkesval

Statistiska centralbyrån kommer inom kort skicka hem information till många av Sveriges MS-patienter att svara på en enkät i anslutning till forskning om MS-patienters livs- och yrkesval.

Läs mer
2021-05-26

Hjälpmedelsområdet behöver statlig styrning

Nu höjs röster från flera håll. Regeringen behöver ta tag i behovet av en nationell styrning av hjälpmedelsförsörjningen. I dag är hjälpmedelsförsörjningen varken jämlik eller utifrån individens behov. Det måste ändras, skriver Marie Sten, Funktionsrätt Sverige på Altinget debatt.

Läs mer
2021-05-26

Neuro representerade i Försäkringskassans funktionshinderråd

Nyligen blev det bekräftat att Maria Lillieroth, Neuros juridiska rådgivare blivit utsedd som en av ledamöterna att företräda Funktionsrätt i Försäkringskassans Funktionshinderråd.

Läs mer
2021-05-26

Hedrande mångfaldspris till Neuro Kronoberg

Växjö kommuns mångfaldspris delas ut för att uppmärksamma växjöbor, företagare, organisationer, föreningar samt arbetsplatser inom Växjö kommunkoncernen som bedrivit ett målmedvetet arbete för mångfald, sammanhållning och likabehandling av människor. Ett pris delas ut med verksamhetsperspektiv och ett pris med samhällsperspektiv.

Läs mer