Alla nyheter

2021-05-18

SR-debatt: Neuroordförande kritisk mot förskrivna hjälpmedelsavgifter

"Allt fler regioner inför nu avgifter för förskrivna hjälpmedel och det är oacceptabelt", säger Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuro som tillsammans med en rad organisationer och professionsförbund skrivit en debattartikel i Aftonbladet. Därför medverkade Lise Lidbäck i en Studio 1-debatt idag.

Läs mer
2021-05-17

Hjälpmedel är på väg att bli en klassfråga

Neuro skriver tillsammans med 29 andra förbund på Aftonbladet debatt: Att spara in på en redan utsatt grupp slår hårt. I Sverige uppskattas över en miljon människor leva med funktionsnedsättningar som påverkar det dagliga livet. Tack vare snabba tekniska landvinningar kan allt fler funktionsnedsättningar kompenseras med hjälpmedel. Det främjar jämlika levnadsvillkor och delaktighet i samhället. Men nu är hjälpmedel på väg att bli en klassfråga.

Läs mer
2021-05-12

10 prioriterade åtgärder för att stå bättre rustade inför framtida hälsohot

Den 6 maj 2021 samlades ledande life-science aktörer, politiker och regeringens life-science samordnare för att diskutera föreningen Agenda för hälsa och välstånds nya rapport ”Medicinsk forskning och utveckling – en förutsättning för att hantera framtida hälsohot.” Fokus var hur vi kan ta vara på erfarenheterna från pandemin och vilka åtgärder som behövs för att stå bättre rustade inför framtida hälsokriser.

Läs mer
2021-05-12

Först i Norden med uppgraderad teknik för DBS- behandling vid Parkinson

Djup hjärnstimulering (DBS) är en kompletterande behandling vid bland annat Parkinsons sjukdom. Akademiska sjukhuset är först i Norden med en ny DBS-modell som innebär att man med avancerade elektroder kan läsa av signaler från hjärnan samtidigt som patienten får behandling.

Läs mer
2021-05-11

Riksrevisionen: Ny modell behövs för särläkemedel

Det måste bli lättare för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, att subventionera vissa dyra men effektiva läkemedel mot svåra sjukdomar, slår Riksrevisionen fast i en ny granskning. Som det är idag riskerar patienter att nekas en ny läkemedelsbehandling trots att den har god effekt.

Läs mer
2021-05-11

Förväxling av prov för Huntingtons sjukdom: Säkrare rutiner behövs

Debattartikel i Läkartidningen: Felaktiga besked om Huntingtons sjukdom får allvarliga konsekvenser för de drabbade och anhöriga. Misstag är sällsynta, men i Europa identifieras varje år några fall där personer fått felaktigt besked.

Läs mer
2021-05-11

Neurosjukvårdens framsteg kräver stora förstärkningar

Idag skriver Neuros förbundsordförande Lise Lidbäck ledaren i bilagan om Hjärnan och nervsystemet i SvD. Våra hjärnors komplexitet fascinerar! Detta fantastiska organ gör det möjligt för oss att uppleva världen, att tänka, känna, minnas, lösa problem och lära oss nya saker. Hjärnan och nervsystemet styr i princip allt som händer i våra kroppar och är en förutsättning för liv som inte kan ersättas. När hjärnan och nervsystemet drabbas av sjukdom eller skada, en neurologisk diagnos, påverkas därför de viktigaste livsfunktionerna. Detta kan medföra stora konsekvenser för både den drabbade och de närstående runt omkring.

Läs mer
42 rum
2021-05-07

Humlegården till salu för 85 miljoner

Valjeviken som drev rehabilitering för personer med neuroskador i Humlegården lade ner verksamheten och nu är fastigheten till salu för 85 miljoner kronor.

Läs mer
2021-05-05

Reflex Magasin 2-2021 om lyckat påverkansarbete och kongressen 2021

Neuro din röst, är temat för Reflex Magasin nummer 2-2021. Medlemstidningen i Neuro berättar i detta nummer om ett lyckat opinionsarbete som Neuro gjort regionalt, som skapat god rehabilitering. Vi rapporterar om kongressförberedelserna och att Neuros ordförande medverkade på Hjälpmedelsriksdagen.

Läs mer
2021-05-05

Berätta eller inte berätta

En funktionsnedsättning som inte syns medför ofta ett dilemma. Ska man visa nedsättningen på arbetet och få stöd och hjälpmedel av arbetsgivaren, eller ska man dölja den för att inte betraktas som avvikande? Maria Norstedt har forskat om detta.

Läs mer
2021-05-05

Faktorer i arbetslivet och återgång till arbete efter stroke

Personer med tjänstemannayrken verkar oftare återgå i arbete efter en stroke än personer med arbetaryrken. Kunskap saknas om hur övriga arbetsrelaterade faktorer påverkar återgången.

Läs mer
2021-05-03

Parkinsonpatienter ges frisk avföring – forskare hoppas på lindrade symtom

Sista veckan i april sprutade läkare i Helsingfors en frisk människas avföring i en person med Parkinsons sjukdom. Om ett år vet man mer om vad behandlingen kan ha för effekt.

Läs mer
2021-05-03

Tillgänglighetspris till Krister Ekström i Neuro Kalmar

Kalmar kommuns Tillgänglighetspris 2020 har delats ut av kommunstyrelsen till ordföranden i Neuro Kalmar, Krister Ekström. Han tilldelades priset för sitt mångåriga engagemang inom funktionsrättsfrågor.

Läs mer
2021-05-03

Bedömning av lämpliga förare i Europa kräver översyn

Europeiska länders bedömningar av medicinsk lämplighet för förare kräver omfattande översyn enligt en rapport från Europeiska transportsäkerhetsrådet, ETSC. Studier har visat att specifika medicinska och psykiska tillstånd är viktigare faktorer än ålder när det gäller medicinsk lämplighet att köra.

Läs mer
2021-04-29

Hårda bud på på neuro- och rehabiliteringskliniken förr i tiden

När undersköterskan Senada Bajric gick igenom gamla dokument på neuro- och rehabiliteringskliniken vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås hittade hon ett papper med ordningsregler för avdelningspatienter från 1949. Det är intressant läsning, som har mycket att säga oss om hur sjukvårdskulturen förändrats över tid skriver Läkartidningen.

Läs mer