Alla nyheter

2021-09-28

Hoppar på ett ben när fötterna inte lyder - parkinsonpatienternas knep

Parkinsonpatienter utvecklar ofta sina egna strategier för att gå bättre. Nu har dessa strategier fångats upp i en stor nederländsk studie som satt dem i sju kategorier. Studien är publicerad i tidskriften Neurology.

Läs mer
2021-09-27

En neurologiprofessors memoarer

Underhållande och tankeväckande läkarmemoar. Författaren Sten-Magnus Aquilonius tillhör en gyllene generation i svensk medicinhistoria. Forskning och klinik samspelade väl och svensk neurovetenskap låg i internationell framkant. Boken är en guldgruva för den med intresse för persongalleriet i svensk neurologi och viktig som dokumentation av specialitetens historia.

Läs mer
2021-09-27

Oro i flera patientgrupper kring tredje vaccindosen

Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar erbjuds en tredje dos vaccin, men det omfattar långt ifrån alla som tar immunsänkande läkemedel. Flera patientföreningar upplever att det finns en oro över att inte vara fullt skyddad mot coronaviruset samtidigt som flera restriktioner lyfts 29 september. – Att utesluta oss är vansinne, säger reumatikern Hanna som får immunsänkande medicin mot sin sjukdom.

Läs mer
2021-09-24

Ataxier – en spretig diagnosgrupp och en utmaning för läkaren

Ataxier utgör en heterogen grupp sjukdomar med överlappande symtom. Vid utredningen är det viktigt att söka behandlingsbara tillstånd såsom neurometabola och autoimmuna sjukdomar.

Läs mer
2021-09-24

Vilhelm Vägvisaren till LSS och personlig assistans ur tiden

"Först när jag var 52 år 1994, blev jag myndig tack vare personlig assistans. Då blev LSS verklighet genom ett stort majoritetsbeslut i riksdagen". Det sa Vilhelm Ekensteen, en av hjärnorna bakom en unik frihetsreform som nu urholkas allt mer och måste återupprättas enligt honom. Den 22 september kom det sorgliga beskedet att han lämnat tiden.

Läs mer
2021-09-23

Paralympics 2024 - inte utan assistansen

Pontus Stålfors har en dröm – att vara med på Paralympics 2024. Den drömmen riskerar nu att krossas efter att Uppsala kommun tagit ifrån honom hans personliga assistans. – Mitt hjärta gick i miljoner bitar, säger 24-åringen, i en intervju i Expressen.

Läs mer
2021-09-23

Polyneuropatidagen 16 oktober 2021

En dag för folksjukdom som ännu är okänd hos allmänheten. Allt fler diagnostiseras med polyneuropati. Närmare 200 000 personer i Sverige lever med sjukdomen – men den är ännu okänd hos allmänheten. För att ändra på det lanserade Neuro en ny årsdag 2021: sedan dess infaller Polyneuropatidagen den 16 oktober varje år. Den dagen kommer polyneuropati att uppmärksammas extra. Det leder även till att kännedomen om neurologiska sjukdomar och symtom ökar i samhället.

Läs mer
2021-09-22

MS-sjuke Jimmy tog covidvaccin – fick sparken

MS-sjuke Jimmy, 30, vaccinerade sig mot covid-19. Då blev han av med sin praktik. – På det här företaget har vi ingen som är vaccinerad, säger företagets föreståndare till tidningen Kollega.

Läs mer
2021-09-22

Nu är kongressen avslutad

Vi vill rikta ett varmt tack till alla er föreningar för att ni så engagerat deltog med ombudsmän, ersättare och observatörer inför och under kongressen. Vi förstår att det har varit mycket förberedelsearbete både med arbetet i påverkanstorgen och själva kongressen och det känns fantastiskt att möta ert engagemang.

Läs mer
2021-09-21

Teknik kan komplettera gångrehabilitering efter stroke

Teknologiska innovationer möjliggör utvärdering av gångförmåga i detalj och kan intensifiera gångrehabilitering efter stroke, visar en ny avhandling. Men det finns fortfarande kunskapsluckor att fylla för att optimera såväl utvärdering som rehabilitering av gångförmåga utifrån den enskilde individens behov och förutsättningar.

Läs mer
2021-09-21

Ljus påverkar fostret i mammans mage

Det kan finnas ett samband mellan ljus under graviditeten och hur fostrets hjärna utvecklas. Ljusstimulering under graviditeten kan på sikt bli ett sätt att förebygga neurologiska störningar senare livet, tror forskarna.

Läs mer
2021-09-20

Ovanliga sjukdomen gjorde Ola förlamad

Ola Algotsson från Tranås har en ovanlig sjukdom, kavernom, som drabbar ryggmärgen och som gjorde honom förlamad för ett år sedan - från revbensbågen och nedåt.

Läs mer
2021-09-20

Forskare varnar: Förlorat luktsinne kan bli ny folksjukdom

Att förlora lukt och smak är vanligt i samband med covid-19 och var femte person har nedsatt luktsinne så långt som ett år efter insjuknandet. Nu varnar forskare för att detta på sikt kan påverka folkhälsan i befolkningen negativt. – Många kompenserar med socker, salt och fett, säger Johan Lundström, forskare på Karolinska Institutet till Svt.

Läs mer
2021-09-16

Vill regionerna utbilda fler är det bara att öka budgetarna

Den verkliga orsaken till ”neurologbristen” är att neurologin är underfinansierad i relation till de enorma medicinska framstegen, anser Johan Zelano från Svenska neurologföreningen i en debattartikel i Dagens Medicin.

Läs mer
Viktig insats
2021-09-15

Därför behövs vuxenhabilitering

Specialistkompetens behövs för att uppnå optimal funktion och få del av övrig sjukvård och samhällsstöd, skriver två läkare i Läkartidningen.

Läs mer