Alla nyheter

2021-08-30

Paralympics-guld till skytten Philip Jönsson

Philip Jönsson kallar sig duchennekille, en av tio per årskull i Sverige med Duchennes muskeldystrofi, en sjukdom som gör att muskler bryts ner och ersätts av fett. Under måndagsmorgonen tog han Sveriges första medalj i Paralympics i Tokyo.

Läs mer
2021-08-29

Läkarna sa att jag skulle sitta fastspänd från topp till tå

Hon nådde kvartsfinal i Rio och satsar ännu högre i Tokyo. - Läkarna sa att jag skulle behöva hjälp med allt och sitta fastspänd från topp till tå. De hade fel, uttrycker hon i SVT Play-serien Parastjärnan.

Läs mer
2021-08-27

Anne möter Björn

Björn Natthiko Lindeblad hoppade av en framgångsrik finanskarriär och blev buddhistmunk i Thailand.

Läs mer
2021-08-27

Filippa, 16, fick en stroke

Mitt framför ögonen på sin mamma kände 16-åriga Filippa att något plötsligt hände med henne. Hon tappade talet och kunde inte kontrollera sin vänsterarm. Senare visade det sig att hon hade fått en hjärnblödning som berodde på ett medfött hjärtfel.

Läs mer
2021-08-27

Världsstjärna och Neuromedlem som smashar för Sverige i Paralympics

Just nu är Neuromedlemmen Anna-Carin Ahlquist från Göteborg i Tokyo och spelar bordtennis för Sverige i Paralympics. ”Jag vill vara en förebild som idrottare för alla, oavsett om de har en funktionsnedsättning eller inte” säger hon.

Läs mer
2021-08-26

Debatt: Neurologbrist orsakar onödigt lidande och kostar samhället miljarder

Det saknas i dag cirka 150 neurologer om vården ska räcka till dem som har en neurologisk sjukdom. Matilda Ernkrans (S) måste snarast ta fram en plan för hur vi ska få fler utbildningsplatser i neurologi och säkerställa att det finns tillräckligt många neurologer, skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck på sajten Altinget.

Läs mer
2021-08-25

Enkel senförflyttning kan ge ökad funktion vid droppfot efter stroke

Droppfot är ett vanligt symtom vid ett stort antal tillstånd i den neuromuskulära rörelseapparaten och innebär att förmågan att lyfta upp foten är nedsatt eller obefintlig. Ett symtom som kan medför stora bekymmer för den som drabbats.

Läs mer
2021-08-24

Snickaren Martin, 23, om tuffa sjukdomen MS

Han var snickarlärlingen som hade framtiden utstakad. Men en dag såg kollegorna på bygget att han haltade. Nu ser livet annorlunda ut för Martin Larsson från Jokkmokk.

Läs mer
2021-08-20

Kroppen - hel, trasig och helig

Radiotips. Ante Blomberg och pastor Arne Fritzon har mött många som vill hela dem från deras cp-skador. Båda medverkar i Människor och tro, som denna vecka utforskar hur kyrkans syn på kropp och funktionshinder påverkar människor, och hur kroppsfixeringen tar sig uttryck i samhället.

Läs mer
2021-08-19

Bidra med dina synpunkter till patientriksdagen!

Patientriksdagen är ett initiativ för ökad delaktighet för patienter. Sedan 2019 har patientriksdagen varit ett forum för engagemang, kunskapsutbyte och påverkan där patientens röst och ökad patientmedverkan står i fokus.

Läs mer
2021-08-19

Uppföljande enkät från Neuro om coronapandemins effekter

Många av Neuros medlemmar har påverkats svårt av den rådande coronapandemin. Måndagen den 16 augusti var sista svarsdag på Neuros uppföljande medlemsenkät om coronapandemins effekter. Redan torsdagen samma vecka användes svaren i Neuros presentation för regeringens så kallade coronakommission.

Läs mer
2021-08-17

Fackförbundet ST stämmer Polisen för behandling av MS-sjuk

Polismyndighetens uppsägning av en MS-sjuk civilanställd var ett brott mot såväl lagen om anställningsskydd som diskrimineringslagen. Det anser ST som stämt myndigheten inför Arbetsdomstolen.

Läs mer
2021-08-17

Inga tecken på hjärnskada efter akut covid-19

Sex månader efter genomgången covid-19 fanns inga tecken på aktiv hjärnskada hos de hundra patienter som ingick i en studie från Göteborgs universitet. Detta oavsett hur svårt sjuka de varit, eller kvarstående neurologiska symtom. Resultaten tyder på att så kallad postcovid inte beror på fortgående skador på centrala nervsystemet.

Läs mer
2021-08-13

Brist på neurologer i 14 regioner

Det fattas neurologer i mer än hälften av landets regioner, enligt en granskning som nyhetsbyrån TT gjort.

Läs mer
2021-07-06

Nya data om ATTR-amyloidos

Alnylam presenterar nya data från forskningsprogrammen om ATTR-amyloidos vid 2021 års möte i Peripheral Nerve Society

Läs mer