Alla nyheter

2021-08-24

Snickaren Martin, 23, om tuffa sjukdomen MS

Han var snickarlärlingen som hade framtiden utstakad. Men en dag såg kollegorna på bygget att han haltade. Nu ser livet annorlunda ut för Martin Larsson från Jokkmokk.

Läs mer
2021-08-20

Kroppen - hel, trasig och helig

Radiotips. Ante Blomberg och pastor Arne Fritzon har mött många som vill hela dem från deras cp-skador. Båda medverkar i Människor och tro, som denna vecka utforskar hur kyrkans syn på kropp och funktionshinder påverkar människor, och hur kroppsfixeringen tar sig uttryck i samhället.

Läs mer
2021-08-19

Bidra med dina synpunkter till patientriksdagen!

Patientriksdagen är ett initiativ för ökad delaktighet för patienter. Sedan 2019 har patientriksdagen varit ett forum för engagemang, kunskapsutbyte och påverkan där patientens röst och ökad patientmedverkan står i fokus.

Läs mer
2021-08-19

Uppföljande enkät från Neuro om coronapandemins effekter

Många av Neuros medlemmar har påverkats svårt av den rådande coronapandemin. Måndagen den 16 augusti var sista svarsdag på Neuros uppföljande medlemsenkät om coronapandemins effekter. Redan torsdagen samma vecka användes svaren i Neuros presentation för regeringens så kallade coronakommission.

Läs mer
2021-08-17

Fackförbundet ST stämmer Polisen för behandling av MS-sjuk

Polismyndighetens uppsägning av en MS-sjuk civilanställd var ett brott mot såväl lagen om anställningsskydd som diskrimineringslagen. Det anser ST som stämt myndigheten inför Arbetsdomstolen.

Läs mer
2021-08-17

Inga tecken på hjärnskada efter akut covid-19

Sex månader efter genomgången covid-19 fanns inga tecken på aktiv hjärnskada hos de hundra patienter som ingick i en studie från Göteborgs universitet. Detta oavsett hur svårt sjuka de varit, eller kvarstående neurologiska symtom. Resultaten tyder på att så kallad postcovid inte beror på fortgående skador på centrala nervsystemet.

Läs mer
2021-08-13

Brist på neurologer i 14 regioner

Det fattas neurologer i mer än hälften av landets regioner, enligt en granskning som nyhetsbyrån TT gjort.

Läs mer
2021-07-06

Nya data om ATTR-amyloidos

Alnylam presenterar nya data från forskningsprogrammen om ATTR-amyloidos vid 2021 års möte i Peripheral Nerve Society

Läs mer
2021-06-28

Bättre stöd till ALS-patienters barn fokus för studie

Neurostödd försking ALS är en sjukdom som även påverkar närstående, inte minst barnen. Kunskap saknas om hur barn mår och reagerar när en förälder får diagnosen. Akademiska sjukhuset medverkar i en multicenterstudie som syftar till att utveckla en modell som kan användas nationellt för att ge barnen bättre stöd.

Läs mer
2021-06-28

MS-läkemedel i ny form ingår nu i högkostnadsskyddet

Natalizumab för subkutan injektion (under huden) som används vid mycket aktiv skovvis förlöpande multipel skleros ingår i högkostnadsskyddet från och med den 18 juni 2021.

Läs mer
2021-06-23

Neuro kommenterar Försäkringskassans styrdokument

Neuros förbundsordförande Lise Lidbäck kommenterar Ekots nyhetsinslag om Försäkringskassans styrdokument:

Läs mer
2021-06-23

Neuros ordförande – en av de viktigaste i vårdmaktsverige

För tredje gången är Neuros ordförande Lise Lidbäck med på Dagens Medicins maktlista över vem som har störst inflytande inom vården. Det befäster Neuros position som en mycket viktig röst för personer med neurologiska diagnoser och deras anhöriga.

Läs mer
2021-06-11

Därför är Marjo-Riitta en av Neuros diagnosstödjare för ALS

– När jag blev sjuk i den neurologiska diagnosen amyotrofisk lateralskleros, ALS var det många frågor som neurologen och mottagningen inte kunde svara på. De var heller inte tillgängliga på det viset som jag ville och det fanns inget ALS-­team på mitt sjukhus.

Läs mer
2021-06-08

De första specialistsjuksköterskorna inom neurosjukvård har examinerats

Efter två års studier på halvtid examineras nu den första kullen från specialistsjuksköterskeutbildningen med inriktning mot neurosjukvård vid Göteborgs universitet. Denna inriktningen för specialistsjuksköterskeprogrammet finns bara i Göteborg, och har inrättats som ett svar på behov från sjukvården.

Läs mer
2021-06-07

Pandemin har lett till ökad brist på viktigt läkemedel

Under flera år har tillgången på intravenösa immunglobuliner, Ivig, som framför allt används i behandling mot neuroimmunologiska, reumatologiska och hematologiska sjukdomar, varit bristfällig. Men i och med coronapandemin har bristen blivit värre, både i Sverige och världen.

Läs mer