Alla nyheter

2020-09-10

Debatt: Hög tid att prioritera medicinsk forskning

Utan medicinsk forskning står Sverige utan kunskap att hantera kriser. Befolkningen är tydlig med att de vill prioritera forskning, det måste regeringen också vara. Det skriver Neuro tillsammans med 33 andra aktörer inom forskning och hälso- och sjukvård i en debattartikel på Altinget.

Läs mer
2020-09-09

Spännande Neurostödd forskningsstudie kring lovande behandling mot ALS

Neurostödd försking Två nya forskningsstudier kring tänkbara framtida genterapibehandling för ALS visar lovande resultat, enligt professor Peter Andersen, ALS-specialist vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Neuro stödjer denna forskning.

Läs mer
2020-09-08

Intervju: Sebastians och Kristins insamling Stoppa ALS utnämnd till Årets givare

Organisationen Giva Sverige har utnämnt Sebastians och Kristins insamlingsprojekt Stoppa ALS tillsammans med Neuro som årets insamlingskampanj 2019. - Det känns jättebra och inspirerande! Detta betyder så mycket för att få förnyad energi att fortsätta, säger Sebastian Penner i en skriftlig kommenta

Läs mer
2020-09-07

Neuro tillsammans med andra patientföreträdare varnar för ökad vårdskuld

Utebliven rehabilitering och inställda uppföljningar kommer att öka på den vårdskuld som uppstått under pandemin, varnar patientorganisationerna. De efterlyser en nationell samordning för att möta det ökade behovet av vård och rehabilitering.

Läs mer
2020-09-07

Nu invigs Centrum för högspecialiserad epilepsisjukvård i Göteborg

Epilepsi är en av de vanligaste neurologiska sjukdomarna och i Sverige har ungefär 65 000 personer sjukdomen varav 11 000 barn. Idag inviger Sahlgrenska Universitetssjukhuset Centrum för högspecialiserad epilepsisjukvård – ett halvår efter öppnandet. Under våren har fokus legat på att skapa digitala

Läs mer
2020-09-04

Ny forskning om läkemedel mot ALS

Ett genombrott för ALS-forskning kan vara på gång. En studie vid bland annat Norrlands universitetssjukhus och Umeå universitet har visat positiva resultat på ALS-patienter som fått testa ny genterapi.

Läs mer
2020-09-04

Kampen om forskningens finansiering hårdnar

Med den ekonomiska krisen i coronans fotspår drabbas även viktiga delar av forskningsfinansieringen. Många fonder och stiftelser är till exempel beroende av att få bidrag via olika företags aktieutdelningar. Utan aktieutdelningar blir det mindre pengar att fördela.

Läs mer
2020-09-04

Sjukintyg för deltidssjukskrivna får kritik: ”Fått låna pengar”

Det kommer kritik mot att informationen till deltidssjukskrivna har varit bristfällig efter att kravet på sjukintyg ändrades i våras. Den som redan är deltidssjukskriven behöver fortfarande visa ett sjukintyg redan från åttonde dagen för att få full ersättning från Försäkringskassan om den blir sjuk

Läs mer
2020-09-03

Årets Givare: Stoppa ALS för Neuro

Årets givare Stoppa ALS driver tillsammans med Neuro en riktad insamling för ALS-forskning. En insamling med målet att finansiera uppstart samt drift av ALS Treatment Center Karolinska. Tack vare den framgångsrika insamlingen finns sedan år 2018 ALS Treatment Center Karolinska på plats i Huddinge. N

Läs mer
2020-08-28

Digitala betaltjänster för alla!

Digitala betaltjänster har slagit igenom på bred front, både hos kommersiella och offentliga aktörer. Men samtidigt är det många som av olika skäl tycker att det är svårt att använda sig av tjänsterna.

Läs mer
2020-08-28

God och nära vård - Neuros yttrande

Neuro är en oberoende organisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge våra cirka 13 000 medlemmar information, stöd och en framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.

Läs mer
2020-08-27

Epilepsihundar har vi hört om - nu kommer coronahundarna

Snart får flygplatsen i Helsingfors sina första fyrbenta coronaportvakter. Arenan, Operan och olika teatrar är också intresserade av coronahundar. Från finska Social- och hälsovårdsministeriet hälsar man sakta i backarna och vill först utreda om hundar kan och får användas för att spåra det nya viru

Läs mer
2020-08-26

Doktor Mikael: Då ska du ta din huvudvärk på allvar - kan vara stroke

De flesta har huvudvärk då och då – men uppemot fyra–fem procent av svenskarna har kronisk huvudvärk. Det berättade Doktor Mikael när han pratade om olika typer av huvudvärk i Nyhetsmorgon i TV4.

Läs mer
2020-08-24

Ingen vill ta ansvar för uteblivet corona­stöd för anhöriga

Tidningen Arbetet granskar: Rädslan för att smitta dottern gjorde att Anders Forsman sade upp sig. Han hade hoppats på att få ekonomiskt stöd från staten. Men regeringen begränsade kraftigt vilka anhöriga som får rätt till pengar. Nu vill ingen ta ansvar för hur beslutet gick till.

Läs mer
”Jag tränar varje dag”
2020-08-19

Programledaren Inger Ljung Olsson drabbad av stroke

Inger Ljung Olsson, programledare för ”Go’kväll” i SVT, har drabbats av en hjärnblödning, enligt Aftonbladet.

Läs mer