Nyheter
Drygt fem miljoner till forskning om läkemedel
Sara Liin, universitetslektor vid Linköpings universitet, får 5,2 miljoner kronor till ett projekt om strukturbaserad design och utveckling av nya läkemedel mot hjärtarytmi och epilepsi.
ABC om Cervikal myelopati
Cervikal myelopati karaktäriseras av balanssvårigheter och klumpighet i armar och ben. Den tidiga symtombilden förväxlas ofta med ett normalt åldrande. Utan kirurgisk behandling förvärras ofta symtomen med oåterkallelig neurologisk påverkan som följd.
Ny rapport: Regeringen måste redan nu förbereda inför nästa pandemi
Neuro publicerar i dag en rapport som visar hur pandemin drabbade en av samhällets mest utsatta högriskgrupper: de som lever med en neurologisk diagnos, eller närstående till dessa. Det hade inte behövt gå så illa som det gjorde om beredskapen varit bättre. Därför måste regeringen redan nu förbereda inför kommande pandemi eller annan samhällskris.
Triathlon för ALS-forskningen
Sedan 2012 har tävlingen Hensmåla triatlon samlat in strax över 800 000kr och skänkt till ALS forskning. De tre sista åren har gåvan riktats mot Stoppa ALS genom Neuro och ALS Treatment Center Karolinska.
Inger lever med Skelleftesjukan: Har förvärrat mitt liv
Skelleftesjukan är en sällsynt och komplex sjukdom. Ännu finns inget botemedel, men det finns möjlighet att stoppa sjukdomen, enligt Kenneth Lång som är ordförande i Föreningen mot Skelleftesjukan.
Laserablationen av hjärntumör ger skonsammare behandling
Den första laserablationen av en hjärntumör har genomförts vid neurokirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping. Den nya metoden ger skonsammare behandlingar och kortare sjukhusvistelse för patienter med små hjärntumörer och svår epilepsi i Sydöstra sjukvårdsregionen.
Ny studie: Högre risk att dö när partner fått ALS – fler självmord och olyckor - men hjälp finns
Den vars partner drabbats av ALS har drygt dubbelt så hög risk för att dö av självmord eller råka ut för en olycka, visar en ny studie från Karolinska institutet. – Vi blev rejält förvånade, vi hade tänkt oss en lätt ökad risk för hjärtinfarkt möjligtvis, men ökad dödlighet i självmord hade vi inte föreställt oss, säger Ulf Kläppe, doktorand och specialist i neurologi.
Anders med parkinson spelar fotboll med fötterna på jorden
Gåfotbollen är importerad från England där den samlat på sig många aktiva spelare. Matcher spelas i regel på fem-mannaplan med sju spelare i varje lag. Likt namnet skvallrar får man inte springa, men heller inte tacklas, nicka eller slå för höga bollar.
Tidig valdebatt med patientfokus
Vilka sjukvårdsfrågor kommer de politiska partierna att driva under valrörelsen nästa år? En första indikation är att patienträttighetsfrågor blir viktiga. Det stod klart när Lif arrangerade en tidig valdebatt med politiker från riksdagens socialutskott.
Epilepsi: Att operera vaken patient kan ge färre anfall
Preliminära data tyder på att kirurgen vid vakenkirurgi kan vara »modigare« och avlägsna mer skadad hjärnvävnad, vilket ger färre epilepsianfall. En förhoppning framåt är att man även ska kunna testa minnet under operationen och då minska risken för minnesproblem.
Tema neurologi i Läkartidningen denna vecka
Neurologin i Sverige står i fokus för veckans utgåva av Läkartidningen, med nyhetsartiklar som omfattar totalt tolv sidor.
Nu är dragkampen om vård vid ryggmärgsskada avgjord
Det har varit en lång dragkamp mellan regionerna om det nationella uppdraget för att bedriva ryggmärgsskadevård. Men nu är beslutet fattat: Valet faller på Stockholm, Skåne, Västerbotten och Västra Götalandsregionen.
Rymdturism inget för den med känslig hjärna
Hör du till dem som har (väldigt) gott om pengar? Har du tänkt tanken att det vore spännande att lämna moder jord för en resa ut i rymden, nu när rymdturismen verkar ha kommit på allvar? För den med känslig hjärna av olika skäl, eller som bara är allmänt rädd om den, är det kanske ingen bra idé då forskare upptäckt att en längre vistelse i rymden tycks ge skador på hjärnan.
Allt fler får strokebehandling med trombektomi efter ändrade riktlinjer
Sedan början av 2020 säger de nationella riktlinjerna för stroke att patienter med stora proppar i hjärnans främre del – och räddningsbar hjärnvävnad 6 till 24 timmar efter insjuknandet – bör erbjudas behandling med trombektomi, en åtgärd som har högsta prioritet.
Katarina Samuelsson har polyneuropati
Mitt i livet fick Katarina Samuelsson diagnosen polyneuropati. I dag hjälper hon andra med samma diagnos.