Alla nyheter

2018-05-29

Rekommendation av läkemedel vid ms tas bort ur Kloka listan

Stockholms läns läkemedelskommitté har beslutat att ta bort rekommendationen för vilka läkemedel som patienter med multipel skleros (MS) bör behandlas med. Bakgrunden är att läkemedelsbehandling som ges utanför godkänd rekommendation inte omfattas av Läkemedelsförsäkringen.

Läs mer
2018-05-29

Förenklat jakttillstånd för funktionsvarierade jägare på terrängfordon

Regeringen har ändrat i jaktförordningen och öppnar nu för viss jakt där skytten sitter på ett avstängt terrängfordon. Tillståndsprövningen för detta ska förenklas med regler som inte kan tolkas olika över landet. Neuro välkomnar att alla jaktintresserade kan utöva sitt fritidsintresse.

Läs mer
2018-05-28

Tabletter som visar stor behandlingseffekt

Enligt en studie publicerad i tidskriften Multiple Sclerosis Journal har kladribin-tabletter, som marknadsförs under namnet Mavenclad, stor behandlingseffekt vid högaktiv multipel skleros. Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet med generell subvention från och med den 23 mars 2018.

Läs mer
2018-05-28

Har du lyssnat på MS-podden?

Hanna Lind är en ung tjej som själv har ms. I mars 2018 startade hon en podcast för dig som har ms, känner någon som har ms, eller helt enkelt vill lära dig mer om ms.

Läs mer
2018-05-28

Nya långtidsdata för ocrelizumab

Efter fyra års kontinuerlig behandling med ocrelizumab som marknadsförs under namnet Ocrevus kunde en fortsatt minskning av underliggande sjukdomsaktivitet påvisas. Dessa nya data visar vilken effekt målstyrd B-cells behandling har på fördröjning av funktionsnedsättning vid ms.

Läs mer
2018-05-27

Ny version av My-Elins mamma har MS

I samband med Internationella MS-dagen den 30 maj lanserar läkemedelsbolaget Merck en uppdaterad version av barnboken My-Elins mamma har MS. Boken riktar sig särskilt till yngre barn som har en förälder med Multipel skleros (ms). I boken får vi följa My-Elin och hennes ms-sjuka mamma.

Läs mer
2018-05-27

Positiva resultat av studie om blodstamcellstransplantation

Patienter med aggressiv skovvis multipel skleros tycks kunna bli helt friska med hjälp av blodstamcellstransplantation eller sk högdosbehandling. Hittills har cirka 150 patienter med ms fått behandlingen, varav cirka två tredjedelar har klarat sig utan medicinering efter behandlingen.

Läs mer
2018-05-26

Neuropodden på Neurologiveckan18 om finansiering av dyra särläkemedel

Hur ska dyra särläkemedel för sällsynta diagnoser finansieras? Det var ett hett ämne under ett debattsamtal på scenen framför 200 neurologläkare under Neurologiveckan 2018 i Karlstad nyligen. Kristina Niemi, Neuro mötte neurologen Rayomond Press och Gustav Befrits i NT-rådet. Hör Neuropodden!

Läs mer
2018-05-25

Neuros regionala kunskapsdagar 2018 är igång på Scandic Star i Lund

Neuros regionala kunskapsdagar 2018 är igång och på Scandic Star i Lund samlas just nu drygt 40 personer med olika uppdrag i Neuros lokala och regionala föreningar i södra och västra Sverige för två dagars fortbildning.

Läs mer
2018-05-25

Neuroordförande: Nya bilstödet stjälper i stället för hjälper

I Sveriges Radios program Plånboken i P1 om bilstödet, medverkade Lise Lidbäck, ordförande för Neuro och hon hävdar att det nuvarande bilstödet måste förändras på nytt. Bilstödets nya kravregler på lämpliga bilmodeller har nämligen skärpts, vilket gör bilköpet dyrare samtidigt som bidraget halverats

Läs mer
2018-05-21

E-hälsorapport från Neuro pekar på skriande patientutbildningsbehov

E-hälsa är temat för Neurorapporten 2018. Alltså de förutsättningar för bästa möjliga hälsa och ökad tillgänglighet till vården som digitaliseringen erbjuder. Det handlar om kontakter mellan patienter och vårdgivare, patienter emellan liksom vårdgivare emellan. Och mycket patientutbildning behövs nu

Läs mer
2018-05-17

TK MC-klubb, Jamtland Lodge har samlat in över 7300 till Neuro

Över 7300 kronor har Templar Knights Motorcycle Club - Jamtland Lodge samlat in under 2017 till Neuro Jämtland-Härjedalen. -Samarbetet med TKMC betyder mycket för oss för det hjälper oss att nå ut till fler om vår verksamhet, säger Jenny Jonsson ordförande i Neuro Jämtland-Häjedalen.

Läs mer
2018-05-14

Neuros rättsombudskoordinator: Därför ökar sjukpenningmål i Förvaltningsrätten

Antalet sjukpenningmål i Förvaltningsrätten har nästan fördubblats på ett år enligt SR Ekot och det är inget som förvånar Neuros rättsombudskoordinator Magnus Andersson: -De medlemmar vi bistår hamnar i kläm och bollas mellan myndigheter, orimligt, hävdar han.

Läs mer
2018-05-09

Inbjudan till Neuropromenaden 12 maj

Lördag den 12 maj, kl 13 samlas vi på flera platser i Sverige och går för ökad medvetenhet om att en halv miljon svenskar lever med neurologisk diagnos och för att samla in pengar till forskning. Varmt välkommen att delta och bidra!

Läs mer
2018-05-07

Temahelg om myastenia gravis (mg)

I höst arrangerar vi en temahelg om mg i Sigtuna den 4-6 oktober 2018. Alla medlemmar och anhöriga är välkomna att ansöka om att delta. Under temahelgen kan du ta del av flera intressanta föreläsningar.

Läs mer