Alla nyheter

2018-06-18

Hur fungerar olika behandlingar på lång sikt?

COMBAT-MS är en forskningsstudie med målet att göra en vetenskaplig jämförelse av olika behandlingsalternativ för multipel skleros (ms). Syftet med COMBAT-MS är att ta fram information om långtidseffekter, patientnöjdhet och biverkningar för alla ms-behandlingar.

Läs mer
2018-06-18

Als-dagen: Caroline -en av hängivna neurologer som vill lösa als-gåtan

Den 21 juni uppmärksammas internationella als-dagen (amyotrofisk lateralskleros) och de närmaste åren blir mycket intressanta när det gäller als-forskningen. Mycket ny information har kommit fram i forskningen och flera nya läkemedel är på gång för kliniska försök, enligt neurologen Caroline Ingre

Läs mer
Debatt i GP
2018-06-08

Debatt: Säkra rätten till rehabilitering

I dag skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck en debattartikel i GP, tillsammans med Reumatiker- och Psoriasisförbundet. Bra rehabilitering innebär att människor ges möjlighet att träna rätt, må bättre, få en ökad livskvalitet och en större arbetsförmåga. Men i dag styrs tillgången till god rehabilit

Läs mer
2018-06-08

Neuro med i SKLs 1:a webbsända konferens om personcentrerad vård

SKL arbetar med personcentrerad vård som en viktig del i omställningen mot en nära vård. Och Neuro var med i premiär-webbinaret, där intresserade personer inom vård och politik över hela landet kunde vara med och chatta och se föreläsningarna. En fortbildningsmetod som sparar pengar, miljö och tid.

Läs mer
2018-06-04

ALSgalan 2018 - Därför är forskningen livsviktig enligt deltagarna

Als-insamlingsgalan den 2 juni 2018 på Djurönäsets kursgård i Stockholms skärgård fick stort genomslag. Både med flera hundra deltagare, rörande berättelser, styrkande forskningsföredrag och upplyftande musik, men också i media innan. Hör Neuropoddens reportage med artist- och deltagarintervjuer!

Läs mer
2018-05-29
2018-05-29

Test

Läs mer
2018-05-29

World MS day 2018

Runt om i världen bedrivs mycket forskning om ms och många patienter bidrar genom att medverka i kliniska studier. I dag på internationella ms-dagen uppmärksammas just resultat av forskningen de senaste åren extra mycket.

Läs mer
2018-05-29

Rekommendation av läkemedel vid ms tas bort ur Kloka listan

Stockholms läns läkemedelskommitté har beslutat att ta bort rekommendationen för vilka läkemedel som patienter med multipel skleros (MS) bör behandlas med. Bakgrunden är att läkemedelsbehandling som ges utanför godkänd rekommendation inte omfattas av Läkemedelsförsäkringen.

Läs mer
2018-05-29

Förenklat jakttillstånd för funktionsvarierade jägare på terrängfordon

Regeringen har ändrat i jaktförordningen och öppnar nu för viss jakt där skytten sitter på ett avstängt terrängfordon. Tillståndsprövningen för detta ska förenklas med regler som inte kan tolkas olika över landet. Neuro välkomnar att alla jaktintresserade kan utöva sitt fritidsintresse.

Läs mer
2018-05-28

Tabletter som visar stor behandlingseffekt

Enligt en studie publicerad i tidskriften Multiple Sclerosis Journal har kladribin-tabletter, som marknadsförs under namnet Mavenclad, stor behandlingseffekt vid högaktiv multipel skleros. Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet med generell subvention från och med den 23 mars 2018.

Läs mer
2018-05-28

Har du lyssnat på MS-podden?

Hanna Lind är en ung tjej som själv har ms. I mars 2018 startade hon en podcast för dig som har ms, känner någon som har ms, eller helt enkelt vill lära dig mer om ms.

Läs mer
2018-05-28

Nya långtidsdata för ocrelizumab

Efter fyra års kontinuerlig behandling med ocrelizumab som marknadsförs under namnet Ocrevus kunde en fortsatt minskning av underliggande sjukdomsaktivitet påvisas. Dessa nya data visar vilken effekt målstyrd B-cells behandling har på fördröjning av funktionsnedsättning vid ms.

Läs mer
2018-05-27

Ny version av My-Elins mamma har MS

I samband med Internationella MS-dagen den 30 maj lanserar läkemedelsbolaget Merck en uppdaterad version av barnboken My-Elins mamma har MS. Boken riktar sig särskilt till yngre barn som har en förälder med Multipel skleros (ms). I boken får vi följa My-Elin och hennes ms-sjuka mamma.

Läs mer
2018-05-27

Positiva resultat av studie om blodstamcellstransplantation

Patienter med aggressiv skovvis multipel skleros tycks kunna bli helt friska med hjälp av blodstamcellstransplantation eller sk högdosbehandling. Hittills har cirka 150 patienter med ms fått behandlingen, varav cirka två tredjedelar har klarat sig utan medicinering efter behandlingen.

Läs mer
2018-05-26

Neuropodden på Neurologiveckan18 om finansiering av dyra särläkemedel

Hur ska dyra särläkemedel för sällsynta diagnoser finansieras? Det var ett hett ämne under ett debattsamtal på scenen framför 200 neurologläkare under Neurologiveckan 2018 i Karlstad nyligen. Kristina Niemi, Neuro mötte neurologen Rayomond Press och Gustav Befrits i NT-rådet. Hör Neuropodden!

Läs mer