Alla nyheter

2018-11-01

Als-konferens i Lund 10 oktober 2018

Inspelad föreläsning om den neurologiska diagnosen als, amyotrofisk lateralskleros. Ta del av de senaste forsknings- och behandlingsrönen från neurologer som är ledande forskare och kliniskt verksamma inom als.

Läs mer
2018-11-01

Mindre risk för Parkinson efter blindtarmsoperation

En blindtarmsoperation kan ha oväntade fördelar. En svensk studie visar att människor som har opererat bort blindtarmen har en lägre risk att utveckla Parkinsons sjukdom.

Läs mer
2,6 miljoner kronor
2018-10-31

Västerbottens läns landsting satsar på forskning

Tio forskare inom Västerbottens läns landsting tilldelas vardera 2,6 miljoner i så kallade spjutspetsmedel. Bland forskningsprojekten finns vitt skilda ämnen såsom ALS, ögonsjukdomar, tandlossning och allergier.

Läs mer
2018-10-25

Skidåkaren Per Elofsson drabbad av stroke

På instagram skriver Per Elofsson: Ja vad livet kan förändras! För tre veckor sedan var allt normalt, livet puffade på i lagom takt då vindögdheten slog till.

Läs mer
2018-10-25

Svårt modernisera vården

Ett slags parallellorganisation och en oförmåga att lyssna på professionerna, gör sjukvården till en koloss som har svårt att modernisera sig. Det menar Teresa Söderhjelm, forskare inom ledarskap och medarbetarskap vid Karolinska institutet.

Läs mer
2018-10-23

Allt färre drabbas av stroke

Antalet fall av stroke har minskat kraftigt under de senaste åtta åren. Det visar nya siffror från kvalitetsregistret Riksstroke. Slutsatsen är att de förebyggande åtgärder man använder har blivit bättre men också att vårdprocessen att snabbt få igång hela behandlingen har förbättrats.

Läs mer
2018-10-15

Frågor och svar om als

Många frågor från publiken förblev obesvarade vid Neuros konferens om amyotrofisk lateralskleros (als) 10 oktober i Lund. Men här kommer några av svaren i efterhand från Peter Andersen, professor i neurologi vid Norrlands universitetssjukhus, Umeå.

Läs mer
2018-10-15

Epilepsi, ms, parkinson – senaste forskningsrönen på DMs Neurologidag

69.000 vuxna och 12.000 barn har diagnosen epilepsi i Sverige. Fler än hela stadens Luleås invånare. Det här podcastreportaget i Neuropodden från Dagens Medicins Neurologidag 2018, fokuserar på epilepsiforskningen. Men rapporterar också om forskningsfronten för Parkinsons sjukdom och ms.

Läs mer
2018-10-11

Debattartikel i SvD: Fullständigt haveri i LSS-utredningen

I Svenska Dagbladet Debatt skriver Lise Lidbäck, förbundsordförande inom Neuro, tillsammans med 17 ledande personer inom funktionshinderrörelsen en stark artikel om effekterna av LSS-utredningen. Om förslagen blir verklighet innebär det slutet för personlig assistans.

Läs mer
2018-10-08

De förutsäger epileptiska anfall med artificiell intelligens, AI

Australiensiska forskare har med hjälp av artificiell intelligens (AI), lyckats förutsäga epileptiska anfall en stund innan det slår till. Upptäckten skulle kunna leda till ett bärbart larm för personer med epilepsi.

Läs mer
2018-10-04

400 000 kronor till forskning om polyneuropati

Neurostödd försking Neurofonden har delat ut 400 000 kronor till forskning om den vanliga med lite beforskade neurologiska diagnosen idiopatisk polyneuropati. Mottagaren av bidraget är Dr. Rayomand Press och hans Team Neuro på Karolinska universitetssjukhuset, som vill lista ut orsakerna till sjukdomsutvecklingen.

Läs mer
2018-10-04

Neuro stödjer intressant studie om att börja behöva använda rullstol

Neurostödd försking Inför faktum att behöva börja använda rullstol, har en tankeväckande intervjustudie gjorts på Rehab Station Sthlm med stöd av Neurofonden. Den fokuserar på hur personer med diagnosen ms, uppfattar den nya livssituationen där rullstol måste ingå naturligt. Reaktionerna är både negativa och positiva.

Läs mer
2018-10-02

125 000 kronor från Hensmåla Triathlon till nya als-forskningscentret

Neurostödd försking I år blev överskottet 125 000 kronor efter det 6:e Hensmåla Triathlon i Småland. Summan har nu levererats till Neurofonden, för att dedikerad slussas vidare till nya kliniska als-forskningscentret för alla als-patienter i landet, på Karolinska sjukhuset i Stockholm, Als Treatment Center Karolinska.

Läs mer
2018-09-25

Elektrisk stimulering hjälper ryggmärgsskadad att gå

Amerikanska forskare har tagit fram ny teknologi som gör att förlamade kan styra sina ben igen och ta några steg. Med hjälp av elektrisk stimulering av ryggmärgsskadan förs signaler från hjärnan över till musklerna som patienterna då kan styra med vilja.

Läs mer
2018-09-21

Välbehandlad spelar Emma Lundh sin viktigaste match mot skovvis ms

Hon är anfallare och har spelat i landslaget, varit fotbollsproffs i engelska Liverpool och är sedan 2017 en av spelarna i damallsvenska klubben Vittsjö GIK. Men för Emma Lundh är ändå hennes hittills svåraste matchmotståndare ms, multipel skleros. Hör den exklusiva intervjun i Neuropodden!

Läs mer