Alla nyheter

2018-11-20

Sjukskrivning är inte enbart en försäkringsfråga

En aspekt som sällan eller aldrig diskuteras är att sjukskrivningen faktiskt också är en sjukvårdande åtgärd. En ordination av läkaren i arbetet för att förbättra patientens hälsotillstånd och helst återföra hen till hälsa och arbetsförhet. Debattartikel i Läkartidningen.

Läs mer
YTTRANDE
2018-11-14

God och nära vård – En primärvårdsreform (SOU 2018:39)

Neuro välkomnar många av utredningens förslag och anser att en primärvårdsreform är både bra och nödvändig. Neuro uppskattar att det i utredning finns fokus på samordning och fast vårdkontakt.

Läs mer
2018-11-14

Nya ledtrådar till uppkomsten av ms

En kartläggning av en viss sorts hjärnceller, oligodendrocyter, visar att de kan ha en betydande roll i utvecklingen av multipel skleros (ms). Upptäckten kan leda till nya behandlingsmetoder som inriktar sig på andra områden än enbart immunförsvaret.

Läs mer
2018-11-12

Balettakademiens Neurodans ger livslust i kropp och själ - Neuropodden

Ett dussin personer rör sig rytmiskt och vågformigt över golvet på Balettakademiens Neurodans. Den gemensamma nämnaren är att alla i danstruppen har neurologiska symtom, med olika grad av neuropatisk smärta och olika muskler som inte längre riktigt lyder viljan. Några är också rullstolsanvändare.

Läs mer
2018-11-05

Ida ville jobba efter sin stroke – fick kämpa med myndigheter i månader

Mer än tre år efter sin stroke ville Ida Forsberg, 23 år, börja arbeta igen. Det blev starten på en lång kamp med Försäkringskassan. Till slut tog Ida Forsberg saken i egna händer.

Läs mer
2018-11-01

Högkostnadsskydd för ämne som förbättrar gångförmågan

TLV beslutar att läkemedlet som förbättrar förmågan att gå ska ingå i högkostnadsskyddet för behandling av vuxna patienter med multipel skleros (ms). TLV skriver i sitt beslut att ms är en sjukdom där svårighetsgraden måste anses vara hög. Vidare bedömer myndigheten att kostnaden är rimlig.

Läs mer
2018-11-01

Als-konferens i Lund 10 oktober 2018

Inspelad föreläsning om den neurologiska diagnosen als, amyotrofisk lateralskleros. Ta del av de senaste forsknings- och behandlingsrönen från neurologer som är ledande forskare och kliniskt verksamma inom als.

Läs mer
2018-11-01

Mindre risk för Parkinson efter blindtarmsoperation

En blindtarmsoperation kan ha oväntade fördelar. En svensk studie visar att människor som har opererat bort blindtarmen har en lägre risk att utveckla Parkinsons sjukdom.

Läs mer
2,6 miljoner kronor
2018-10-31

Västerbottens läns landsting satsar på forskning

Tio forskare inom Västerbottens läns landsting tilldelas vardera 2,6 miljoner i så kallade spjutspetsmedel. Bland forskningsprojekten finns vitt skilda ämnen såsom ALS, ögonsjukdomar, tandlossning och allergier.

Läs mer
2018-10-25

Skidåkaren Per Elofsson drabbad av stroke

På instagram skriver Per Elofsson: Ja vad livet kan förändras! För tre veckor sedan var allt normalt, livet puffade på i lagom takt då vindögdheten slog till.

Läs mer
2018-10-25

Svårt modernisera vården

Ett slags parallellorganisation och en oförmåga att lyssna på professionerna, gör sjukvården till en koloss som har svårt att modernisera sig. Det menar Teresa Söderhjelm, forskare inom ledarskap och medarbetarskap vid Karolinska institutet.

Läs mer
2018-10-23

Allt färre drabbas av stroke

Antalet fall av stroke har minskat kraftigt under de senaste åtta åren. Det visar nya siffror från kvalitetsregistret Riksstroke. Slutsatsen är att de förebyggande åtgärder man använder har blivit bättre men också att vårdprocessen att snabbt få igång hela behandlingen har förbättrats.

Läs mer
2018-10-15

Frågor och svar om als

Många frågor från publiken förblev obesvarade vid Neuros konferens om amyotrofisk lateralskleros (als) 10 oktober i Lund. Men här kommer några av svaren i efterhand från Peter Andersen, professor i neurologi vid Norrlands universitetssjukhus, Umeå.

Läs mer
2018-10-15

Epilepsi, ms, parkinson – senaste forskningsrönen på DMs Neurologidag

69.000 vuxna och 12.000 barn har diagnosen epilepsi i Sverige. Fler än hela stadens Luleås invånare. Det här podcastreportaget i Neuropodden från Dagens Medicins Neurologidag 2018, fokuserar på epilepsiforskningen. Men rapporterar också om forskningsfronten för Parkinsons sjukdom och ms.

Läs mer
2018-10-11

Debattartikel i SvD: Fullständigt haveri i LSS-utredningen

I Svenska Dagbladet Debatt skriver Lise Lidbäck, förbundsordförande inom Neuro, tillsammans med 17 ledande personer inom funktionshinderrörelsen en stark artikel om effekterna av LSS-utredningen. Om förslagen blir verklighet innebär det slutet för personlig assistans.

Läs mer