Alla nyheter

2018-10-15

Epilepsi, ms, parkinson – senaste forskningsrönen på DMs Neurologidag

69.000 vuxna och 12.000 barn har diagnosen epilepsi i Sverige. Fler än hela stadens Luleås invånare. Det här podcastreportaget i Neuropodden från Dagens Medicins Neurologidag 2018, fokuserar på epilepsiforskningen. Men rapporterar också om forskningsfronten för Parkinsons sjukdom och ms.

Läs mer
2018-10-11

Debattartikel i SvD: Fullständigt haveri i LSS-utredningen

I Svenska Dagbladet Debatt skriver Lise Lidbäck, förbundsordförande inom Neuro, tillsammans med 17 ledande personer inom funktionshinderrörelsen en stark artikel om effekterna av LSS-utredningen. Om förslagen blir verklighet innebär det slutet för personlig assistans.

Läs mer
2018-10-08

De förutsäger epileptiska anfall med artificiell intelligens, AI

Australiensiska forskare har med hjälp av artificiell intelligens (AI), lyckats förutsäga epileptiska anfall en stund innan det slår till. Upptäckten skulle kunna leda till ett bärbart larm för personer med epilepsi.

Läs mer
2018-10-04

400 000 kronor till forskning om polyneuropati

Neurostödd försking Neurofonden har delat ut 400 000 kronor till forskning om den vanliga med lite beforskade neurologiska diagnosen idiopatisk polyneuropati. Mottagaren av bidraget är Dr. Rayomand Press och hans Team Neuro på Karolinska universitetssjukhuset, som vill lista ut orsakerna till sjukdomsutvecklingen.

Läs mer
2018-10-04

Neuro stödjer intressant studie om att börja behöva använda rullstol

Neurostödd försking Inför faktum att behöva börja använda rullstol, har en tankeväckande intervjustudie gjorts på Rehab Station Sthlm med stöd av Neurofonden. Den fokuserar på hur personer med diagnosen ms, uppfattar den nya livssituationen där rullstol måste ingå naturligt. Reaktionerna är både negativa och positiva.

Läs mer
2018-10-02

125 000 kronor från Hensmåla Triathlon till nya als-forskningscentret

Neurostödd försking I år blev överskottet 125 000 kronor efter det 6:e Hensmåla Triathlon i Småland. Summan har nu levererats till Neurofonden, för att dedikerad slussas vidare till nya kliniska als-forskningscentret för alla als-patienter i landet, på Karolinska sjukhuset i Stockholm, Als Treatment Center Karolinska.

Läs mer
2018-09-25

Elektrisk stimulering hjälper ryggmärgsskadad att gå

Amerikanska forskare har tagit fram ny teknologi som gör att förlamade kan styra sina ben igen och ta några steg. Med hjälp av elektrisk stimulering av ryggmärgsskadan förs signaler från hjärnan över till musklerna som patienterna då kan styra med vilja.

Läs mer
2018-09-21

Välbehandlad spelar Emma Lundh sin viktigaste match mot skovvis ms

Hon är anfallare och har spelat i landslaget, varit fotbollsproffs i engelska Liverpool och är sedan 2017 en av spelarna i damallsvenska klubben Vittsjö GIK. Men för Emma Lundh är ändå hennes hittills svåraste matchmotståndare ms, multipel skleros. Hör den exklusiva intervjun i Neuropodden!

Läs mer
2018-09-19

Varför ska man bli medlem i Neuro?

Lyssna gärna på MS-podden! I "avsnitt 24. Neuro och Helene" kan du höra om allt viktigt arbete som Neuro gör och vad du får och bidrar till som medlem. Helene som själv har ms och arbetar som kommunikatör på Neuro berättar också lite privat.

Läs mer
2018-09-14

Neurofonden stödjer sensorutveckling för optimerad Parkinsonbehandling

Neurostödd försking Att utveckla sensorer för mer precis och objektiv mätning av olika kroppsymtom. Det är Filip Bergquist och hans neuroforskarteams målsättning, för att skapa effektivare och mer individuella behandlingar mot olika symtom vid Parkinsons sjukdom. Därför bidrar Neurofonden med 300.000 kronor.

Läs mer
2018-09-06

Hör Neuropodden om Neuros vårdpolitiska krav i riksdagsvalet 2018

Inför riksdagsvalet 2018 har Neuro ställt krav på politikerna att se till att den neurologiska rehabiliteringen ska få en högre status och bli tillgänglig för alla som behöver den i landet. I den här Neuropodden ger Neuros ordförande Lise Lidbäck sin syn på vad riksdagspolitikerna måste göra nu.

Läs mer
2018-08-31

Neuroordförande: Äntligen är LSS och assistansfrågan med i valdebatten

Neuros ordförande säger ifrån: Äntligen är LSS-reformen & assistansfrågorna med i valdebatten på allvar. I morgon kan det handla om dig eller mig! Nermonteringen av en av de bästa svenska frihetsreformerna i modern tid, har accelererat de senaste åren. Men Neuro kommer aldrig att ge upp LSS-kampen!

Läs mer
2018-08-31

208 tävlade i 6:e Hensmåla Triathlon för als-forskningen via Neuro

För sjätte året i rad arrangerades Hensmåla Triathlon runt Stora Hensjön i södra Småland. De tävlande börjar med 340 meter simning i sjön, därefter cyklar de direkt 9,2 kilometer och sprang 6,5 kilometers. Överskottet på 125.000 kronor i årets tävling går till als-forskningen via Neurofonden.

Läs mer
2018-08-28

300 000 från Neuro till forskare med fokus på att åldras med Parkinson

Neurostödd försking Ett av Neurofondens stora forskningsbidrag 2018 har delats ut till professor Susanne Iwarssons forskning om boendemiljöer för personer med funktionsnedsättningar, som vid Parkinsons sjukdom. Hennes forskargrupp vid CASE, Lunds universitet, stöds med 300.000 kronor från Neurofonden.

Läs mer
2018-08-24

Socialdepartementet fick del av Neuros rehabrapport

En delegation från Neuro fick en hel timmes möte med två nyckelmedarbetare på Socialdepartementet och kunde berätta om Neuros senaste rehabundersökning. Den har förbundet genomfört i en stor medlemsundersökning, med bekymmersamma resultat som pekar på avsevärda brister.

Läs mer