Alla nyheter

2018-12-05

Nu hos läsarna, Reflex Magasin 4 2018 med tema - så kan du påverka!

Neuros vällästa medlemstidning Reflex Magasin nummer 4-2018 har nu nått ut till alla medlemmar runt om i landet och det är som vanligt en tidning fylld av intressanta artiklar; om tarmbakteriernas betydelse för hjärnans hälsa, forskning om diagnosen polyneuropati och flera Neuromedlemmars storverk.

Läs mer
2018-12-03

Låsningar för vårdens digitalisering - e-patienter på lika villkor

- Neuro uppmanar regering och landsting att redan idag starta arbetet med att rusta alla medborgare att bli e-patienter på lika villkor, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuro och fortsätter: - Neuro vill gärna bidra med kompetens till såväl politik som profession med patientföreträdare.

Läs mer
2018-11-28

Skaparen av TV-serien om Svamp Bob har avlidit i sjukdomen als

Skaparen av den kända tecknade seriefiguren SpongeBob, Svampbob fyrkant, Stephen Hillenburg, har avlidit i den uppmärksammade neurologiska sjukdomen als, amyotrofisk lateralskleros. Det rapporterar Dagens Nyheter, The Independent och Barn-tv-kanalen Nickelodeon, en av kanalerna där serien visas.

Läs mer
2018-11-28

Positiva effekter av amning

Mödrar som ammar löper en minskad risk för att drabbas av stroke senare i livet, enligt en ny amerikansk observationsstudie. I Studien har data från mer än 80 000 kvinnor analyserats.

Läs mer
2018-11-28

Promenader minskar risk för allvarlig stroke

Fysisk aktivitet minskar inte bara risken för att drabbas av stroke – den som går en halvtimme om dagen löper också mindre risk för att en stroke blir allvarlig, visar en studie publicerad i tidskriften Neurology.

Läs mer
2018-11-27

Berätta din epilepsihistoria med video

Internationella epilepsidagen infaller varje år den andra måndagen i februari. Inför nästa år, 2019, har World Epilepsy Day utlyst en videotävling. Vinn upp till 500 US$ med din personliga historia.

Läs mer
2018-11-22

Debattartikel: Regeringens LSS-förslag strider mot FN-konventionen

Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuro har tillsammans med 19 organisationer inom funktionshinderrörelsen följt den pågående LSS-utredningen och fått ta del av dess slutliga förslag, som kommer att presenteras i betänkandet den 10 januari. I dagens Metro publiceras hela debattartikeln.

Läs mer
2018-11-21

Forskare vill ersätta dysfunktionella celler i hjärnan

En studie från Karolinska Institutet stöder teorin att ersättning av dysfunktionella immunceller i hjärnan kan bli ett behandlingsalternativ vid neurodegenerativa sjukdomar som amyotrofisk lateralskleros (als) och alzheimer. I studien, som publicerats i Nature Communications, bytte forskarna ut immu

Läs mer
2018-11-20

Litet organ kan spela viktig roll i immunförsvaret under graviditet

Nu har forskare vid Linköpings universitet studerat hur mammans immunförsvar förändras under normal graviditet. Närmare bestämt har de undersökt vilken roll det lilla organet tymus (brässen) spelar för immunregleringen under graviditet. Upptäckten kan visa sig ha betydelse för autoimmuna sjukdomar.

Läs mer
2018-11-20

Sjukskrivning är inte enbart en försäkringsfråga

En aspekt som sällan eller aldrig diskuteras är att sjukskrivningen faktiskt också är en sjukvårdande åtgärd. En ordination av läkaren i arbetet för att förbättra patientens hälsotillstånd och helst återföra hen till hälsa och arbetsförhet. Debattartikel i Läkartidningen.

Läs mer
YTTRANDE
2018-11-14

God och nära vård – En primärvårdsreform (SOU 2018:39)

Neuro välkomnar många av utredningens förslag och anser att en primärvårdsreform är både bra och nödvändig. Neuro uppskattar att det i utredning finns fokus på samordning och fast vårdkontakt.

Läs mer
2018-11-14

Nya ledtrådar till uppkomsten av ms

En kartläggning av en viss sorts hjärnceller, oligodendrocyter, visar att de kan ha en betydande roll i utvecklingen av multipel skleros (ms). Upptäckten kan leda till nya behandlingsmetoder som inriktar sig på andra områden än enbart immunförsvaret.

Läs mer
2018-11-12

Balettakademiens Neurodans ger livslust i kropp och själ - Neuropodden

Ett dussin personer rör sig rytmiskt och vågformigt över golvet på Balettakademiens Neurodans. Den gemensamma nämnaren är att alla i danstruppen har neurologiska symtom, med olika grad av neuropatisk smärta och olika muskler som inte längre riktigt lyder viljan. Några är också rullstolsanvändare.

Läs mer
2018-11-05

Ida ville jobba efter sin stroke – fick kämpa med myndigheter i månader

Mer än tre år efter sin stroke ville Ida Forsberg, 23 år, börja arbeta igen. Det blev starten på en lång kamp med Försäkringskassan. Till slut tog Ida Forsberg saken i egna händer.

Läs mer
2018-11-01

Högkostnadsskydd för ämne som förbättrar gångförmågan

TLV beslutar att läkemedlet som förbättrar förmågan att gå ska ingå i högkostnadsskyddet för behandling av vuxna patienter med multipel skleros (ms). TLV skriver i sitt beslut att ms är en sjukdom där svårighetsgraden måste anses vara hög. Vidare bedömer myndigheten att kostnaden är rimlig.

Läs mer