Nyheter
Hör Neuropodden om Neuros vårdpolitiska krav i riksdagsvalet 2018
Inför riksdagsvalet 2018 har Neuro ställt krav på politikerna att se till att den neurologiska rehabiliteringen ska få en högre status och bli tillgänglig för alla som behöver den i landet. I den här Neuropodden ger Neuros ordförande Lise Lidbäck sin syn på vad riksdagspolitikerna måste göra nu.
Neuroordförande: Äntligen är LSS och assistansfrågan med i valdebatten
Neuros ordförande säger ifrån: Äntligen är LSS-reformen & assistansfrågorna med i valdebatten på allvar. I morgon kan det handla om dig eller mig! Nermonteringen av en av de bästa svenska frihetsreformerna i modern tid, har accelererat de senaste åren. Men Neuro kommer aldrig att ge upp LSS-kampen!
208 tävlade i 6:e Hensmåla Triathlon för als-forskningen via Neuro
För sjätte året i rad arrangerades Hensmåla Triathlon runt Stora Hensjön i södra Småland. De tävlande börjar med 340 meter simning i sjön, därefter cyklar de direkt 9,2 kilometer och sprang 6,5 kilometers. Överskottet på 125.000 kronor i årets tävling går till als-forskningen via Neurofonden.
300 000 från Neuro till forskare med fokus på att åldras med Parkinson
Ett av Neurofondens stora forskningsbidrag 2018 har delats ut till professor Susanne Iwarssons forskning om boendemiljöer för personer med funktionsnedsättningar, som vid Parkinsons sjukdom. Hennes forskargrupp vid CASE, Lunds universitet, stöds med 300.000 kronor från Neurofonden.
Socialdepartementet fick del av Neuros rehabrapport
En delegation från Neuro fick en hel timmes möte med två nyckelmedarbetare på Socialdepartementet och kunde berätta om Neuros senaste rehabundersökning. Den har förbundet genomfört i en stor medlemsundersökning, med bekymmersamma resultat som pekar på avsevärda brister.
Så tycker partierna om neuro-rehabilitering
Den 9 september 2018 hålls tre val i Sverige; på kommunal, landstings och riksdagsnivå och några av valets viktigaste frågor har visat sig bli vård och rehabilitering. Reflex Magasin ställde två viktiga frågor för många av Neuros medlemmar till de åtta nuvarande riksdagspartierna.
Effekt av läkemedel kan fördröja behov av rullstol med sju år
Ny behandling vid primärprogressiv ms förväntas fördröja behov av rullstol med sju år. För en person som har primärprogressiv ms, där funktionsnedsättning ackumuleras dubbelt så fort som vid skovvis ms, betyder sju år utan behov av rullstol att tiden kan förlängas för ett oberoende liv.
Lösningsmedel och rökning kopplas till ökad risk för MS
Personer med vissa genvarianter som är kopplade till multipel skleros (MS) har mycket större risk att insjukna i MS om de även har exponerats för färg, lack eller andra lösningsmedel, visar en studie från Karolinska Institutet som publiceras i tidskriften Neurology. Om de dessutom varit rökare..
Först år 2072 kommer Sverige följa lagen
Neuros medlemmar vittnar om att färre än var femte person har en individuell rehabiliteringsplan trots att man har rätt till det enligt lag. Med dagens utveckling kommer lagen kommer att följas först år 2072, skriver Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuro, på Dagens Samhälles debattsida.
Snart bär det av till hetluften i Almedalen!
I år kommer Neuro att delta i både paneler och samtal som handlar om rehabilitering, arbetsliv, forskning, personcentrerad sjukvård och nya behandlingsmetoder, för att nämna några. Vi är efterfrågade - och det känns viktigt inför höstens opinionsarbete.
Neuros ordförande Lise Lidbäck tar plats på Maktlistan
Med en placering som nummer 33 när Dagens Medicin listar sjukvårdens 100 mäktigaste, får Neuro en starkare röst, och det betyder samtidigt en starkare röst för Neuros medlemmar och för den personcentrerade neurosjukvården.
Neuro: Användare måste ingå vid upphandling av bästa inkontinensskydd
Tillgången av olika former av inkontinensskydd är väldigt viktig för många människor, som har problem med läckande blåsa och tarm. Men tillgången är klart begränsad. Därför har Neuro och andra patientorganisationer gått ut i ett gemensamt upprop för att patienterna själva ska få vara med i processen
Mekanism som styr risk för att få multipel skleros är identifierad
Nu har forskare vid Karolinska Institutet upptäckt en ny mekanism för en känd riskgen som triggar igång multipel skleros (ms) genom så kallad epigenetisk reglering. De fann även en skyddande genvariant som minskar risken för ms. Maja Jagodic, forskare vid Karolinska Institutet förklarar.
Hur fungerar olika behandlingar på lång sikt?
COMBAT-MS är en forskningsstudie med målet att göra en vetenskaplig jämförelse av olika behandlingsalternativ för multipel skleros (ms). Syftet med COMBAT-MS är att ta fram information om långtidseffekter, patientnöjdhet och biverkningar för alla ms-behandlingar.
Als-dagen: Caroline -en av hängivna neurologer som vill lösa als-gåtan
Den 21 juni uppmärksammas internationella als-dagen (amyotrofisk lateralskleros) och de närmaste åren blir mycket intressanta när det gäller als-forskningen. Mycket ny information har kommit fram i forskningen och flera nya läkemedel är på gång för kliniska försök, enligt neurologen Caroline Ingre