Alla nyheter

2018-12-16

Om tålamodet att vara närstående – hör psykoterapeut i Neuropodden

När en allvarlig neurologisk diagnos slår till och drabbar en person, påverkas hela den personens familj. Den som är skadad eller sjuk har sin kris att hantera men det gäller också den som är anhörig. Hör den fördjupande intervjun med Lennart Björklund, psykoterapeut i Neuropodden.

Läs mer
2018-12-14

Balansträning vid Parkinsons sjukdom

Neurostödd försking Balansträning för personer med Parkinsons sjukdom visade sig vara kostnadseffektiv i en hälsoekonomisk studie utförd av Conran Joseph, postdoc i Erika Franzéns forskargrupp vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS).

Läs mer
2018-12-14

Vi välkomnar två nya föreningar!

Neuro växer. Fler vill engagera sig för att förbättra neurosjukvården, rehabiliteringen och forskningen. Första gången på nästan 10 år har det bildats, inte bara en utan, två föreningar. Neuro Rehab C-län och Neuro Ung med MS.

Läs mer
2018-12-14

Fick ersättning för rullstol till rullstolsdans

Att dansa rullstolsdans är visserligen ett eget val, men kammarrätten noterar att dansen är viktig för Gudrun ur ett psykologiskt och socialt perspektiv, även om den inte är medicinskt nödvändig. Gudrun beviljas rätt till handikappersättning med 53 procent av prisbasbeloppet, retroaktivt från och med januari 2015. Neuros rättsombudskoordinator Magnus Andersson ser ärendet som principiellt viktigt.

Läs mer
Nya gener funna
2018-12-13

11 nya gener kopplade till epilepsi

En ny forskningsstudier som publicerats i Nature Communications ökar kunskapen om de biologiska orsakerna bakom epilepsi och kan också ge kunskaper som bidrar till utvecklingen av nya behandlingar för tillståndet, skriver Lifescience Sweden.

Läs mer
Kompendium
2018-12-11

Höstseminarium Valjeviken 12-14 sep 2018

Höstens polyneuropati-seminarium genomfördes på Valjevikens Folkhögskola under tiden 12-14 september enligt i stort sett samma program som under det mycket uppskattade vårseminariet 23-25 maj.

Läs mer
2018-12-07

3 december: Neuro-ordförande kräver åter att assistansen återupprätta

Lise Lidbäck ordförande för Neuro talade med ilska på Internationella funktionshinderdagen under manifestationen i Stockholm. Hon som övriga talare kräver att den personliga assistansreformen inom LSS återupprättas. -En svår olycka, en sjukdom, en medfödd funktionsnedsättning kan hända oss alla.

Läs mer
2018-12-07

Ny undersökning visar på stora brister i epilepsivården

Personer med epilepsi får inte den vård de behöver och bristande anfallskontroll och biverkningar av medicineringen är ett stort problem. Det visar en undersökning bland mer än 1 300 personer med epilepsi som Svenska Epilepsiförbundet låtit genomföra.

Läs mer
2018-12-05

Nu hos läsarna, Reflex Magasin 4 2018 med tema - så kan du påverka!

Neuros vällästa medlemstidning Reflex Magasin nummer 4-2018 har nu nått ut till alla medlemmar runt om i landet och det är som vanligt en tidning fylld av intressanta artiklar; om tarmbakteriernas betydelse för hjärnans hälsa, forskning om diagnosen polyneuropati och flera Neuromedlemmars storverk.

Läs mer
2018-12-03

Låsningar för vårdens digitalisering - e-patienter på lika villkor

- Neuro uppmanar regering och landsting att redan idag starta arbetet med att rusta alla medborgare att bli e-patienter på lika villkor, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande för Neuro och fortsätter: - Neuro vill gärna bidra med kompetens till såväl politik som profession med patientföreträdare.

Läs mer
2018-11-28

Skaparen av TV-serien om Svamp Bob har avlidit i sjukdomen als

Skaparen av den kända tecknade seriefiguren SpongeBob, Svampbob fyrkant, Stephen Hillenburg, har avlidit i den uppmärksammade neurologiska sjukdomen als, amyotrofisk lateralskleros. Det rapporterar Dagens Nyheter, The Independent och Barn-tv-kanalen Nickelodeon, en av kanalerna där serien visas.

Läs mer
2018-11-28

Positiva effekter av amning

Mödrar som ammar löper en minskad risk för att drabbas av stroke senare i livet, enligt en ny amerikansk observationsstudie. I Studien har data från mer än 80 000 kvinnor analyserats.

Läs mer
2018-11-28

Promenader minskar risk för allvarlig stroke

Fysisk aktivitet minskar inte bara risken för att drabbas av stroke – den som går en halvtimme om dagen löper också mindre risk för att en stroke blir allvarlig, visar en studie publicerad i tidskriften Neurology.

Läs mer
2018-11-27

Berätta din epilepsihistoria med video

Internationella epilepsidagen infaller varje år den andra måndagen i februari. Inför nästa år, 2019, har World Epilepsy Day utlyst en videotävling. Vinn upp till 500 US$ med din personliga historia.

Läs mer
2018-11-22

Debattartikel: Regeringens LSS-förslag strider mot FN-konventionen

Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuro har tillsammans med 19 organisationer inom funktionshinderrörelsen följt den pågående LSS-utredningen och fått ta del av dess slutliga förslag, som kommer att presenteras i betänkandet den 10 januari. I dagens Metro publiceras hela debattartikeln.

Läs mer