Nyheter
Temahelg om myastenia gravis (mg)
I höst arrangerar vi en temahelg om mg i Sigtuna den 4-6 oktober 2018. Alla medlemmar och anhöriga är välkomna att ansöka om att delta. Under temahelgen kan du ta del av flera intressanta föreläsningar.
Strokerehab en av fokusämnena i Neuropodden från Vitalismässan 2018
Strokedagen 2018 den 8 maj: För den som ska rehabilitera sig efter en stroke, finns en hel del fina hjälpmedel att tillgå. Det framkom inte minst på årets stora E-Hälsomötesplats Vitalis nyligen, som samlade 5000 personer från vården och den digitala industrin. Hör Neuropoddens reportage därifrån!
Svårigheter att andas vid myastenia gravis (mg)
Andningssvårigheter vid myastenia gravis (mg) kan antingen bero på direkt trötthet/svaghet i den viljemässigt styrda andningsmuskeln, diafragman, eller i de kringliggande musklerna som styr in- och utandning. Läs artikel av Anna Rostedt Punga, docent docent och specialistläkare.
Neuro – hjärna i framtiden
Nu tar Neuroförbundet flera steg för att växa som oberoende organisation samt bidra till att sätta neurologin på kartan.
Synpunkter angående förslag till ändring i förordningen (1982:198) om flyttning av fordon i vissa fall samt till ändring i förordningen (1976:1128) om felparkeringsavgift
Neuroförbundet har inbjudits att lämna synpunkter på rubricerat förslag. Vi har tidigare yttrat oss över Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om parkeringstillstånd för rörelsehindrade, TSF 2013-161. Yttrandena bifogas.
Närsjukvårdsutredare positiv till rapporten "Vägen till världsklass..."
Läkaren Anna Nergårdh, leder regeringens utredning "Samordnad utveckling för god och nära vård". Hon besökte nyligen Neuros kansli, där hon positiv tog emot den nya rapporten "Vägen till världsklass - så får vi en bättre vård för personer med långvariga sjukdomar". Den är framtagen av Neuro och fem
Polyneuropati - hör Neuropodden om störning på långa nervtrådar
Var 20:e person över 60 år har polyneuropati. Kristin Samuelsson är en av de få svenska neurologer som fördjupat sig forskningsmässigt i denna vanliga neurologiska diagnos. Parallellt med att hon är läkare på neurologmottagningen på Karolinska sjukhuset är hon i färd med att författa en avhandling
Lundaforskare världspionjärer i stamcellsforskning mot Parkinson
Vid Lunds universitet står vaggan för pionjärarbetet i världen när det gäller stamcellsforskning för att hitta behandlingar mot Parkinsons sjukdom. Hör Neuropoddens reportage där professorerna Håkan Widner och Anders Björklund intervjuas om det spännande historiska arbetet vid Lunds universitet.
Anders gjorde skidåkning möjlig för alla med Totalskidskolan
Totalskidskolans grundare heter Anders Ohlsson. En hängiven skidåkare, som 1976 bröt ryggen. Han överlevde bilolyckan och med förlamad underkropp, blev den första sorgen att aldrig mer kunna åka skidor. Trodde han då. 30 år senare har han bevisat motsatsen många gånger om som skidlärare och utrustni
Botad av blodstamcellstransplantation?
Även om en blodstamcellstransplantation bara lämpar sig för patienter i tidigt skede av aggressiv, skovis förlöpande multipel skleros anser Joachim Burman att denna behandlingsmöjlighet borde övervägas för fler patienter. Ida Berner har skrivit en bok om sin berättelse som är en solskenshistoria.
Daclizumab dras in efter biverkningar
Daclizumab (som marknadsförs under namnet Zinbryta) dras in efter larm om biverkningar. Orsaken är tolv fall av allvarlig hjärninflammation men även risk för andra biverkningar som leverskador.
Stephen Hawking har gått ur tiden efter 55 år med als
Den brittiske fysikprofessorn Stephen Hawking har gått ur tiden. Och vem vet, kanske skedde det genom ett av rymdens svarta hål, in till nästa parallella universum, som han forskade om. Hawking blev 76 år och levde med sjukdomen als i 55 år. Det som intresserar forskare är vad i Hawkings gener
Förslaget till första riktlinjerna för epilepsivård nu på remiss
Förslaget till historiska riktlinjer när det gäller epilepsivården i Sverige är nu ute på remiss. Och de pekar på att tidig operation kan bota betydligt fler med epilepsi. -Det här kan innebära stora förbättringar för många av de 81000 i Sverige som lever med epilepsi, säger Anne Thelander
Premiär för NEURO:s ordförande på topp 100-vårdmaktlista
Årligen utser MedTech Magazine 100 människor som i dessa dagar har störst inflytande i vårdfrågor i Sverige. För första gången har Lise Lidbäck ordförande för Neuro kvalat in. - Det visar att vårt arbete för våra medlemmar ger resultat och att patientperspektivet blir allt viktigare i vårddebatten.
Är det verkligen lönsamt för samhället att allt färre får möjligheten
Lägger ifrån mig min telefon med en djup suck. Ännu ett samtal som upprör och skär i hjärtat.