Alla nyheter

2017-12-20

Farlig och ineffektiv metod

För närmare tio år sedan sände ett kanadensiskt TV-program häpnadsväckande bilder av människor som "botades" från ms på ett helt nytt sätt. Den italienske kärlkirurgen Paolo Zamboni utvidgade blodkärl i hals/nacke på personer med ms och påstod att de blev fria från ms-symtom.

Läs mer
2017-12-14

Mer än 1000 har testat spelet om Parkinsons

Neurologiska diagnoser som Parkinson, Multipel skleros och ALS kan drabba oss alla, i olika skeden av livet. Hur skulle din vardag påverkas om det drabbade dig? Spelet Vardagskampen ger dig en inblick i livet med Parkinsons sjukdom. Spela det i mobilen eller på din dator och utmana dina vänner att göra samma sak.

Läs mer
2017-12-05

Ny massiv manifestation för LSS- och assistansräddning

Den 3 december 2017 uppmärksammades den internationella funktionshinderdagen och på ett 20-tal platser runt om i Sverige hölls manifestationer för andra året i rad för att rädda och återupprätta LSS och den personliga assistansen.

Läs mer
Så tycker Neuro
2017-12-01

Nästa steg mot en mer jämlik hälsa

Mot bakgrund av den medlemsenkät som genomförts med anledning av betänkandet om jämlik hälsa, kan Neuroförbundet visa att:

Läs mer
Jämlik hälsa
2017-11-30

Nästa steg mot en mer jämlik hälsa (1)

Läs mer
2017-11-30

Ny behandling av fintrådspolyneuropati

I en ny studie vid Harvard Medical School har forskare verksamma vid Massachusetts General Hospital, identifierat det första effektiva behandlingsalternativet för vissa fall av ett nervskadat symtom, som kan orsakas av autoimmun sjukdom.

Läs mer
2017-11-30

Se filmen "My dream is alive"!

"My dream is alive" är en film som ger hopp och kraft att fortsätta med ditt liv och dina drömmar även om du fått diagnosen multipel skleros - ms. Idag finns så mycket hjälp att få tack vara forskningens framsteg.

Läs mer
2017-11-16

En hink vatten släcker inte en övertänd LSS-lagstiftning!

Det pågår ett krig i Sverige. Det är svårt att föreställa sig detta i en demokrati som på alla sätt säger sig värna mänskliga rättigheter, men så är det. Det har pågått länge, men det är först nu som de pågående striderna om rätten att leva som andra på allvar har blivit ett begrepp för det svenska

Läs mer
2017-11-13

Rekommendation att godkänna ocrelizumab

Det vetenskapliga rådet inom europeiska läkemedelsmyndigheten är positiv till att ocrelizumab (som marknadsförs under namnet Ocrevus) godkänns för behandling av två olika former av multipel skleros (MS).

Läs mer
2017-11-01

Sveriges Funktionshinderrörelse är enad i den här frågan

"Moster Vivan hade MS. Hon låg sedan 10 år tillbaka sängbunden på andra våningen i min barndomskamrats hem. Det var sent 60-tal och runt om i Sverige fanns det många som i likhet med moster Vivan blev vårdade i hemmet av anhöriga. Det enda alternativet som fanns var långvården."

Läs mer
2017-10-30

MS-fatigue

Få kraften att räcka till. Informationskampanj om MS-fatigue - den utmattning eller orkeslöshet som är annorlunda än vanlig trötthet och som är ett vanligt symtom vid multipel skleros (ms).

Läs mer
Mänskliga rättigheter
2017-10-25

Synpunkter på På lika villkor

Det finns en rad politiska beslut som pekar i samma riktning: för att ge alla förutsättningar att tillgodogöra sig sina mänskliga rättigheter måste hjälpmedelsförsörjningen fungera så att den enskilde har tillgång till ändamålsenliga hjälpmedel, tekniker och metoder. På lika villkor! ger en bra bild

Läs mer
2017-10-20

Zebrafisken kan läka ryggmärgsskador

Forskare vid University of Edinburgh har i fiskar med ryggmärgsskador identifierat viktiga molekyler som triggar skadade nervtrådar att återskapa sig själva.

Läs mer
2017-10-20

Implantat i ryggmärgen för nya nervtrådar

För behandling av komplett ryggmärgsskada har forskare vid Karolinska Institutet tillsammans med biotech-företaget BioArctic Neuroscience inlett ett EU-finansierat forskningsprojekt.

Läs mer
2017-10-20

Ny hemsida om ryggmärgsskador

Varje år drabbas 200-300 personer i Sverige av en ryggmärgsskada. För många av dem och deras närstående innebär det mycket oro.

Läs mer