Alla nyheter

VAL 2018
2018-08-23

Så tycker partierna om neuro-rehabilitering

Den 9 september 2018 hålls tre val i Sverige; på kommunal, landstings och riksdagsnivå och några av valets viktigaste frågor har visat sig bli vård och rehabilitering. Reflex Magasin ställde två viktiga frågor för många av Neuros medlemmar till de åtta nuvarande riksdagspartierna.

Läs mer
2018-07-04

Effekt av läkemedel kan fördröja behov av rullstol med sju år

Ny behandling vid primärprogressiv ms förväntas fördröja behov av rullstol med sju år. För en person som har primärprogressiv ms, där funktionsnedsättning ackumuleras dubbelt så fort som vid skovvis ms, betyder sju år utan behov av rullstol att tiden kan förlängas för ett oberoende liv.

Läs mer
Tre riskfaktorer
2018-07-04

Lösningsmedel och rökning kopplas till ökad risk för MS

Personer med vissa genvarianter som är kopplade till multipel skleros (MS) har mycket större risk att insjukna i MS om de även har exponerats för färg, lack eller andra lösningsmedel, visar en studie från Karolinska Institutet som publiceras i tidskriften Neurology. Om de dessutom varit rökare..

Läs mer
2018-07-04

Först år 2072 kommer Sverige följa lagen

Neuros medlemmar vittnar om att färre än var femte person har en individuell rehabiliteringsplan trots att man har rätt till det enligt lag. Med dagens utveckling kommer lagen kommer att följas först år 2072, skriver Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuro, på Dagens Samhälles debattsida.

Läs mer
2018-06-28

Snart bär det av till hetluften i Almedalen!

I år kommer Neuro att delta i både paneler och samtal som handlar om rehabilitering, arbetsliv, forskning, personcentrerad sjukvård och nya behandlingsmetoder, för att nämna några. Vi är efterfrågade - och det känns viktigt inför höstens opinionsarbete.

Läs mer
2018-06-27

Neuros ordförande Lise Lidbäck tar plats på Maktlistan

Med en placering som nummer 33 när Dagens Medicin listar sjukvårdens 100 mäktigaste, får Neuro en starkare röst, och det betyder samtidigt en starkare röst för Neuros medlemmar och för den personcentrerade neurosjukvården.

Läs mer
2018-06-25

Neuro: Användare måste ingå vid upphandling av bästa inkontinensskydd

Tillgången av olika former av inkontinensskydd är väldigt viktig för många människor, som har problem med läckande blåsa och tarm. Men tillgången är klart begränsad. Därför har Neuro och andra patientorganisationer gått ut i ett gemensamt upprop för att patienterna själva ska få vara med i processen

Läs mer
2018-06-19

Mekanism som styr risk för att få multipel skleros är identifierad

Nu har forskare vid Karolinska Institutet upptäckt en ny mekanism för en känd riskgen som triggar igång multipel skleros (ms) genom så kallad epigenetisk reglering. De fann även en skyddande genvariant som minskar risken för ms. Maja Jagodic, forskare vid Karolinska Institutet förklarar.

Läs mer
2018-06-18

Hur fungerar olika behandlingar på lång sikt?

COMBAT-MS är en forskningsstudie med målet att göra en vetenskaplig jämförelse av olika behandlingsalternativ för multipel skleros (ms). Syftet med COMBAT-MS är att ta fram information om långtidseffekter, patientnöjdhet och biverkningar för alla ms-behandlingar.

Läs mer
2018-06-18

Als-dagen: Caroline -en av hängivna neurologer som vill lösa als-gåtan

Den 21 juni uppmärksammas internationella als-dagen (amyotrofisk lateralskleros) och de närmaste åren blir mycket intressanta när det gäller als-forskningen. Mycket ny information har kommit fram i forskningen och flera nya läkemedel är på gång för kliniska försök, enligt neurologen Caroline Ingre

Läs mer
Debatt i GP
2018-06-08

Debatt: Säkra rätten till rehabilitering

I dag skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck en debattartikel i GP, tillsammans med Reumatiker- och Psoriasisförbundet. Bra rehabilitering innebär att människor ges möjlighet att träna rätt, må bättre, få en ökad livskvalitet och en större arbetsförmåga. Men i dag styrs tillgången till god rehabilit

Läs mer
2018-06-08

Neuro med i SKLs 1:a webbsända konferens om personcentrerad vård

SKL arbetar med personcentrerad vård som en viktig del i omställningen mot en nära vård. Och Neuro var med i premiär-webbinaret, där intresserade personer inom vård och politik över hela landet kunde vara med och chatta och se föreläsningarna. En fortbildningsmetod som sparar pengar, miljö och tid.

Läs mer
2018-06-04

ALSgalan 2018 - Därför är forskningen livsviktig enligt deltagarna

Als-insamlingsgalan den 2 juni 2018 på Djurönäsets kursgård i Stockholms skärgård fick stort genomslag. Både med flera hundra deltagare, rörande berättelser, styrkande forskningsföredrag och upplyftande musik, men också i media innan. Hör Neuropoddens reportage med artist- och deltagarintervjuer!

Läs mer
2018-05-29
2018-05-29

Test

Läs mer
2018-05-29

World MS day 2018

Runt om i världen bedrivs mycket forskning om ms och många patienter bidrar genom att medverka i kliniska studier. I dag på internationella ms-dagen uppmärksammas just resultat av forskningen de senaste åren extra mycket.

Läs mer