Nyheter
Neuro stödjer epilepsiforskningsprojekt 2019 för mer jämlik vård
Den 11 februari uppmärksammas epilepsidagen. Bland de forskningsprojekt Neuro stödjer 2019, handlar ett om det spelar någon roll för den epilepsibehandling man får, beroende på den socioekonomiska samhällsstatus patienten har. AT-läkaren Klara Andersson i Göteborg samordnar studien.
Neuro bidrar till 1a riktlinjerna för epilepsivård och forskning
Socialstyrelsen presenterar nu i februari 2019 de första nationella prioriteringsriktlinjerna för epilepsivården i Sverige, som också Neuro medverkat till. Dessutom stödjer Neuro epilepsiforskning ekonomiskt.
Brukarorganisationer ställer krav på regeringen
Assistanskoll har frågat 10 brukarorganisationer om hur de ser på LSS-utredningens förslag och vad de nu förväntar sig av regeringen och överenskommelsen om assistans med Centern och Liberalerna.
Föreningen Borgen i Göteborgsföreningen Neuro firade 30 aktiva år
I Kungälv strax norr om Göteborg har Neuros medlemmar i 30 år varit verksamma i en liten aktiv lokalförening inom den stora moderföreningen Neuro Göteborg. En fråga föreningen driver hårt är tillgängligheten i staden. Medlemmarna kallar sin lokalförening Borgen, vilket inte är så långsökt.
Jens fixade jourreparationer för elrullstolar i Västra Götaland
Efter enträget lobbyarbete har Neuromedlemmen Jens Sahlin gått i spetsen i det regionala arbetet med systerorganisationer för att få till jourreparationer på elrullstolar i hela Västra Götaland. De lyckades men många år i ohälsosam metallarbetarmiljö märks tydligt i Jens Sahlins förlamade kropp.
Ny metod kan diagnostisera hjärntrötthet
Det går att hitta och objektivt ställa diagnos på trötthet (fatigue/hjärntrötthet) efter skallskada visar en avhandling från Umeå universitet.
Björn Natthiko Lindeblad diagnostiserad med als
Han levde som buddhistmunk i Thailand under 16 år. I höstas fick han diagnosen als. P4 Halland intervjuar honom om hur han hanterat beskedet.
Leva och fungera lockar åter med hjälpmedelsbuffé för aktivt liv
Larvband som gör den manuella rullstolsanvändaren terränggående, en digital underbensortos som förhindrar droppfot och minnescykla i barndomskvarteren. Det var några av ingredienserna i receptet för den senaste Leva och fungeramässan i Göteborg. Den gav mersmak och nu är det dags igen 26-28 mars
Vissa celler reparerar skador i hjärnan
En ny studie visar att det sker en väldigt begränsad nybildning av celler i hjärnan som kan återskapa myelin hos patienter med sjukdomen multipel skleros (ms). Fynden stöder vikten av att behandla ms tidigt i sjukdomsförloppet då de angripna cellerna kan reparera skador, men inte ersättas av nya.
Forskningsprojekt om sjukdomen dystrofia myotonika typ 1
Se filmen som visar forskningsprojektet om sjukdomen dystrofia myotonika typ 1, som har fått stöd av Neurofonden. I projektet följer man en grupp patienter med sjukdom DM typ 1 och mäter hur deras muskelfunktion och hälsa utvecklas under en femårsperiod.
Sara Hectors tävling till stöd för als-forskningen
I slutet av mars, 24/3, arrangeras Sara Hector ALS Challenge i Kungsberget utanför Ockelbo.
Ny metod för att studera ALS bättre
Vid nervsjukdomen amyotrofisk lateralskleros, als, dör de motoriska nervcellerna, motorneuronen, vilket orsakar förlamning. Men långt innan motorneuronen dör förlorar de kontakten med musklerna, då deras utskott, axonerna, förtvinar.
Neuro vill rusta oss alla till e-patienter för tillgång till e-hälsan
På 2019-års mässa ”Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa” i Kista norr om Stockholm medverkade Neuro i ett seminarium om e-hälsa, utifrån den e-hälsorapport som togs fram 2018. Neuros utredare Ida Malm höll presentationen av rapporten och Neuros e-hälsovision 2025. Hör reportaget i Neuropodden!
Ivo vill veta när patienter "bollas runt"
Det är inte ovanligt att patienter med komplexa problem upplever att de bollas mellan olika instanser och att ingen tar något ansvar. Nu vill Inspektionen för vård och omsorg tillsammans med patienterna ta reda på var dessa brister finns.
Effektiv behandling med blodstamcellstransplantation mot ms
Blodstamcellstransplantation har visat sig ge bättre effekt på skovvis ms än traditionell bromsmedicin. De resultaten kommer från en internationell studie som publiceras i Journal of the American medical association. Forskare från Akademiska sjukhuset har deltagit i arbetet.