Nyheter
Skidåkaren Per Elofsson drabbad av stroke
På instagram skriver Per Elofsson: Ja vad livet kan förändras! För tre veckor sedan var allt normalt, livet puffade på i lagom takt då vindögdheten slog till.
Svårt modernisera vården
Ett slags parallellorganisation och en oförmåga att lyssna på professionerna, gör sjukvården till en koloss som har svårt att modernisera sig. Det menar Teresa Söderhjelm, forskare inom ledarskap och medarbetarskap vid Karolinska institutet.
Tvingades lämna jobbet, nu är hon tillbaka igen
Petra Nilsson fick sin MS diagnos år 2000 och tvingades lämna sitt jobb. Idag är hon tillbaka på arbetsmarknaden igen efter en lyckad cellgiftsbehandling.
Allt färre drabbas av stroke
Antalet fall av stroke har minskat kraftigt under de senaste åtta åren. Det visar nya siffror från kvalitetsregistret Riksstroke. Slutsatsen är att de förebyggande åtgärder man använder har blivit bättre men också att vårdprocessen att snabbt få igång hela behandlingen har förbättrats.
Frågor och svar om als
Många frågor från publiken förblev obesvarade vid Neuros konferens om amyotrofisk lateralskleros (als) 10 oktober i Lund. Men här kommer några av svaren i efterhand från Peter Andersen, professor i neurologi vid Norrlands universitetssjukhus, Umeå.
Epilepsi, ms, parkinson – senaste forskningsrönen på DMs Neurologidag
69.000 vuxna och 12.000 barn har diagnosen epilepsi i Sverige. Fler än hela stadens Luleås invånare. Det här podcastreportaget i Neuropodden från Dagens Medicins Neurologidag 2018, fokuserar på epilepsiforskningen. Men rapporterar också om forskningsfronten för Parkinsons sjukdom och ms.
Debattartikel i SvD: Fullständigt haveri i LSS-utredningen
I Svenska Dagbladet Debatt skriver Lise Lidbäck, förbundsordförande inom Neuro, tillsammans med 17 ledande personer inom funktionshinderrörelsen en stark artikel om effekterna av LSS-utredningen. Om förslagen blir verklighet innebär det slutet för personlig assistans.
De förutsäger epileptiska anfall med artificiell inteligens, AI
Australiensiska forskare har med hjälp av artificiell intelligens (AI), lyckats förutsäga epileptiska anfall en stund innan det slår till. Upptäckten skulle kunna leda till ett bärbart larm för personer med epilepsi.
400 000 kronor till forskning om polyneuropati
Neurofonden har delat ut 400 000 kronor till forskning om den vanliga med lite beforskade neurologiska diagnosen idiopatisk polyneuropati. Mottagaren av bidraget är Dr. Rayomand Press och hans Team Neuro på Karolinska universitetssjukhuset, som vill lista ut orsakerna till sjukdomsutvecklingen.
Neuro stödjer intressant studie om att börja behöva använda rullstol
Inför faktum att behöva börja använda rullstol, har en tankeväckande intervjustudie gjorts på Rehab Station Sthlm med stöd av Neurofonden. Den fokuserar på hur personer med diagnosen ms, uppfattar den nya livssituationen där rullstol måste ingå naturligt. Reaktionerna är både negativa och positiva.
125 000 kronor från Hensmåla Triathlon till nya als-forskningscentret
I år blev överskottet 125 000 kronor efter det 6:e Hensmåla Triathlon i Småland. Summan har nu levererats till Neurofonden, för att dedikerad slussas vidare till nya kliniska als-forskningscentret för alla als-patienter i landet, på Karolinska sjukhuset i Stockholm, Als Treatment Center Karolinska.
Elektrisk stimulering hjälper ryggmärgsskadad att gå
Amerikanska forskare har tagit fram ny teknologi som gör att förlamade kan styra sina ben igen och ta några steg. Med hjälp av elektrisk stimulering av ryggmärgsskadan förs signaler från hjärnan över till musklerna som patienterna då kan styra med vilja.
Välbehandlad spelar Emma Lundh sin viktigaste match mot skovvis ms
Hon är anfallare och har spelat i landslaget, varit fotbollsproffs i engelska Liverpool och är sedan 2017 en av spelarna i damallsvenska klubben Vittsjö GIK. Men för Emma Lundh är ändå hennes hittills svåraste matchmotståndare ms, multipel skleros. Hör den exklusiva intervjun i Neuropodden!
Varför ska man bli medlem i Neuro?
Lyssna gärna på MS-podden! I "avsnitt 24. Neuro och Helene" kan du höra om allt viktigt arbete som Neuro gör och vad du får och bidrar till som medlem. Helene som själv har ms och arbetar som kommunikatör på Neuro berättar också lite privat.
Neurofonden stödjer sensorutveckling för optimerad Parkinsonbehandling
Att utveckla sensorer för mer precis och objektiv mätning av olika kroppsymtom. Det är Filip Bergquist och hans neuroforskarteams målsättning, för att skapa effektivare och mer individuella behandlingar mot olika symtom vid Parkinsons sjukdom. Därför bidrar Neurofonden med 300.000 kronor.