Alla nyheter

2019-01-21

En regeringsförklaring som lovar mycket – men som också bidrar till frågor

Det är bra att rehabilitering lyfts som avgörande insats i regeringsförklaringen, men det är långt från ord till handling. LSS måste också återupprättas och återställas till de ursprungliga intentionerna och dessutom vill vi se en lagstiftning utan diskriminerande åldersgränser.

Läs mer
2019-01-18

Hedersmedlemmen Allan Salmén i Neuro har avlidit

Minnesord: Hedersmedlemmen Allan Salmén i Neuroförbundet (Neuro) har avlidit i en ålder av 86 år. Han var ledamot i förbundsstyrelsen mellan åren 1973 – 1994. Under de flesta åren som kassaförvaltare och därmed också ledamot i förbundets presidium.

Läs mer
Epilepsikirurgi
2019-01-18

Ny teknisk utrustning underlättar vid kirurgi

För drygt ett år sedan invigdes en så kallad hybrid­sal i nybyggda Bild- och interventionscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Hybridsalen erbjuder, förutom en fullt utrustad modern operationssal, en intraoperativ magnetkamera, vilken gör det möjligt att uppdatera bildinform

Läs mer
2019-01-18

Nu kan Teres köpa elbil och anpassa den

Försäkringskassan tyckte inte att hon uppfyllde kraven för att beviljas bilstöd. Men med hjälp av Neuros rättsombud kunde Teres överklaga till förvaltningsrätten, som gav henne rätt. Försäkringskassan valde att inte överklaga utan har nu betalat ut både grundbidrag och anpassningsbidrag.

Läs mer
2019-01-11

Hon skapar bild av epilepsin inför operation

Patienter med epilepsi som ska behandlas med operation genomgår många olika undersökningar innan det är dags att ta beslut. Som biomedicinsk analytiker är det Pernilla Lindén Mickelssons jobb att sammanfoga all data till en enhetlig bild.

Läs mer
Så tycker vi!
2019-01-10

Så tycker Neuro om LSS-utredningen

Neuro samverkar i den här frågan med andra berörda förbund och aktörer inom Funktionsrätt Sverige, som redan 2016 satte samman en arbetsgrupp för att följa och komplettera den statliga översynen av assistansersättningen och LSS.

Läs mer
2019-01-10

Det råder panik i mitt sociala medieflöde

Idag släpptes LSS- utredningen som många inväntat. Det råder mer eller mindre panik i mitt sociala medieflöde. Många beskriver att domedagen kommit, att livet kommer att krossas i smulor. Att människovärdet förintats.

Läs mer
2019-01-08

Astrid fick rätt till aktivitetsersättning i förvaltningsrätten

Försäkringskassan anser plötsligt läkarintygen otillräckliga och antyder att omsorgen om barnet tyder på att Astrid har arbetsförmåga. Förvaltningsrätten håller inte med. Som medlem i Neuro är du inte ensam. Neuros rättsombud hjälpte Astrid att överklaga till förvaltningsrätten.

Läs mer
2019-01-07

Ingen ska behöva vänta i tio år på en diagnos

Primärvården är i stort behov av reformering. Utredningen God och Nära vård har kommit med en mängd förbättringsförslag, men det behövs mer, skriver företrädare för bland annat Neuro.

Läs mer
2018-12-20

Ny metod för att undersöka dopaminsystemet

Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en ny metod för att med PET-kamera undersöka dopaminsystemet hos patienter med Parkinsons sjukdom. Metoden, som mäter nivåerna av proteinet dopamintransportören, skulle kunna förbättra diagnostiseringen av Parkinsons sjukdom.

Läs mer
2018-12-19

Hon rider medelsvår dressyr med cp-skada

27-åriga Katja Stensson har en cp-skada i högra hjärnhalvan. En funktionsnedsättning som ger henne sämre koordination, balans, styrka, finmotorik och känsel – med andra ord allt en ryttare kan tänkas behöva.

Läs mer
2018-12-19

Lise Lidbäck: Ett skakigt och händelserikt år 2018

År 2018 går mot sitt slut och det är snart dags att inleda helgfirandet. För oss på förbundskansliet har december månad varit brådare än vanligt, då flyttlasset gått från våra gamla lokaler i centrala Stockholm till ett betydligt lugnare och lummigare Sundbyberg. Vi håller nu som bäst på att..

Läs mer
13 medaljer
2018-12-17

Förre förbundskaptenen drabbad av parkinson

När Bengt Johansson tog över som svensk förbundskapten för herrarnas handbollslandslag 1988 blev det starten på en svensk storhetsperiod med framgångar som bara överträffats av Frankrike. Landslaget fick snabbt smeknamnet "Bengan Boys" och tog under Bengt Johanssons ledning 13 medaljer i stora

Läs mer
Blev 40 år
2018-12-17

Hockeyspelaren Scott Matzka död i als

Amerikanen Scott Matzka nådde som längst till AHL på den nordamerikanska kontinenten. Via tyska andra- och tredjeligan och fyra säsonger i danska Odense Bulldogs kom han till Örebro hockey inför säsongen 2009-10.

Läs mer
2018-12-16

Ny musik hjälper parkinsonsjuka att promenera

Specialkomponerad musik med en viss rytm kan göra det lättare för parkinsonsjuka att röra på sig. I Danmark har man låtit personer med Parkinsons sjukdom lyssna på musik när de promenerar.

Läs mer