Alla nyheter

RNA i axoner
2019-01-24

Ny metod för att studera ALS bättre

Vid nervsjukdomen amyotrofisk lateralskleros, als, dör de motoriska nervcellerna, motorneuronen, vilket orsakar förlamning. Men långt innan motorneuronen dör förlorar de kontakten med musklerna, då deras utskott, axonerna, förtvinar.

Läs mer
2019-01-24

Neuro vill rusta oss alla till e-patienter för tillgång till e-hälsan

På 2019-års mässa ”Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa” i Kista norr om Stockholm medverkade Neuro i ett seminarium om e-hälsa, utifrån den e-hälsorapport som togs fram 2018. Neuros utredare Ida Malm höll presentationen av rapporten och Neuros e-hälsovision 2025. Hör reportaget i Neuropodden!

Läs mer
2019-01-23

Ivo vill veta när patienter "bollas runt"

Det är inte ovanligt att patienter med komplexa problem upplever att de bollas mellan olika instanser och att ingen tar något ansvar. Nu vill Inspektionen för vård och omsorg tillsammans med patienterna ta reda på var dessa brister finns.

Läs mer
2019-01-23

Effektiv behandling med blodstamcellstransplantation mot ms

Blodstamcellstransplantation har visat sig ge bättre effekt på skovvis ms än traditionell bromsmedicin. De resultaten kommer från en internationell studie som publiceras i Journal of the American medical association. Forskare från Akademiska sjukhuset har deltagit i arbetet.

Läs mer
2019-01-22

Muskelsjuka Måns får tillbaka sin medicin

15-åriga Måns Rundqvist i Ystad får åter rätt till bromsmedicinen han fått sedan 2008. Det efter att hans tillstånd kraftigt försämrats sedan den togs bort i våras.

Läs mer
2019-01-22

Fysisk träning som behandling vid myastenia gravis (mg)?

Neurostödd försking I somras hölls internationella kongressen för neuromuskulära sjukdomar i Wien, Österrike. Där föreläste Anna Rostedt Punga, docent och specialistläkare, Akademiska sjukhuset, Uppsala om två svenska studier som utförts avseende konditions- och styrketräning vid mg.

Läs mer
2019-01-22

Behandling för ökad styrka i muskler i nacke och svalg vid mg

Forskare i Tyskland har analyserat varför viss läkemedelsbehandling ger ökad styrka i muskler i nacke och svalg vid mg. Anna Rostedt Punga, docent och specialistläkare, Akademiska sjukhuset, Uppsala har skrivit och rapporterat från den internationella kongressen för neuromuskulära sjukdomar.

Läs mer
2019-01-21

En regeringsförklaring som lovar mycket – men som också bidrar till frågor

Det är bra att rehabilitering lyfts som avgörande insats i regeringsförklaringen, men det är långt från ord till handling. LSS måste också återupprättas och återställas till de ursprungliga intentionerna och dessutom vill vi se en lagstiftning utan diskriminerande åldersgränser.

Läs mer
2019-01-18

Hedersmedlemmen Allan Salmén i Neuro har avlidit

Minnesord: Hedersmedlemmen Allan Salmén i Neuroförbundet (Neuro) har avlidit i en ålder av 86 år. Han var ledamot i förbundsstyrelsen mellan åren 1973 – 1994. Under de flesta åren som kassaförvaltare och därmed också ledamot i förbundets presidium.

Läs mer
Epilepsikirurgi
2019-01-18

Ny teknisk utrustning underlättar vid kirurgi

För drygt ett år sedan invigdes en så kallad hybrid­sal i nybyggda Bild- och interventionscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Hybridsalen erbjuder, förutom en fullt utrustad modern operationssal, en intraoperativ magnetkamera, vilken gör det möjligt att uppdatera bildinform

Läs mer
2019-01-18

Nu kan Teres köpa elbil och anpassa den

Försäkringskassan tyckte inte att hon uppfyllde kraven för att beviljas bilstöd. Men med hjälp av Neuros rättsombud kunde Teres överklaga till förvaltningsrätten, som gav henne rätt. Försäkringskassan valde att inte överklaga utan har nu betalat ut både grundbidrag och anpassningsbidrag.

Läs mer
2019-01-11

Hon skapar bild av epilepsin inför operation

Patienter med epilepsi som ska behandlas med operation genomgår många olika undersökningar innan det är dags att ta beslut. Som biomedicinsk analytiker är det Pernilla Lindén Mickelssons jobb att sammanfoga all data till en enhetlig bild.

Läs mer
Så tycker vi!
2019-01-10

Så tycker Neuro om LSS-utredningen

Neuro samverkar i den här frågan med andra berörda förbund och aktörer inom Funktionsrätt Sverige, som redan 2016 satte samman en arbetsgrupp för att följa och komplettera den statliga översynen av assistansersättningen och LSS.

Läs mer
2019-01-10

Det råder panik i mitt sociala medieflöde

Idag släpptes LSS- utredningen som många inväntat. Det råder mer eller mindre panik i mitt sociala medieflöde. Många beskriver att domedagen kommit, att livet kommer att krossas i smulor. Att människovärdet förintats.

Läs mer
2019-01-08

Astrid fick rätt till aktivitetsersättning i förvaltningsrätten

Försäkringskassan anser plötsligt läkarintygen otillräckliga och antyder att omsorgen om barnet tyder på att Astrid har arbetsförmåga. Förvaltningsrätten håller inte med. Som medlem i Neuro är du inte ensam. Neuros rättsombud hjälpte Astrid att överklaga till förvaltningsrätten.

Läs mer