Alla nyheter

2016-06-29

Dålig sömn kan förvärra kognitionen vid ms

Amerikanska forskare rapporterar ett samband mellan sömnapné och kognitiva problem hos personer som lider av multipel skleros. Tydligast blev det vad gäller uppmärksamhet, flera aspekter av minne och även beslutsfattande, arbetsminne och problemlösning.

Läs mer
2016-06-13
2016-06-13

Unga män med MS löper större risk för psykisk sjukdom

KÖPENHAMN - Patienter med multipel skleros, särskilt män som diagnostiserats i tidig vuxen ålder, löper större risk för schizofreni, psykoser och bipolär sjukdom, har danska forskare funnit.

Läs mer
TYP 1
2016-05-11

Dystrofia myotonika typ 1

Diagnostik och uppföljning av vuxna patienter med dystrofia myotonika typ 1 (DM1) är en utmaning för sjukvården – dels på grund av den stora variationen i svårighetsgrad och det faktum att symtomatologin innefattar ett stort antal olika organsystem – dels och kanske främst på grund av att patientern

Läs mer
2016-05-10

Dr. Stefan vände Eurovision-Petras smärta till nytt livshopp -94

Det blev ett känslofyllt möte när den ryggskadade TV-programledaren och Neuroförbundsmedlemmen Petra Mede för första gången mötte läkaren Stefan Stråhle igen. För 22 år sedan gav han henne nytt framtidshopp genom sitt mänskliga bemötande. Och nu har hon för andra gången varit programledare för musik

Läs mer
2016-04-26

Medicin som kan bota MS och typ 1 -diabetes utvecklas på Medeon

Forskaren Thomas Bäckström har gjort upptäckter som kan leda till ny medicin för behandling av kroniska sjukdomar som exempelvis multipel skleros, MS. Genom att nyttja en egen teknik, som kombinerar två redan kända läkemedelssubstanser, hoppas han kunna ta fram de första läkemedlen som kan bota sjukdomarna.

Läs mer
2016-04-22

Lena har kunnat jobba efter lyckad hjärnkirurgi mot epilepsin

Trots sin epilepsi har Lena Andersson jobbat hela livet tack vare förstående arbetsgivare. Både tidigare som undersköterska i humanvården och de senaste 29 åren som veterinärassistent. För 15 år opererades hon för sin epilepsi. -En lyckad operation och efter den fick jag ett helt nytt liv.

Läs mer
2016-04-18

Vilken rullstol får man ta med sig på tåget?

I lördags kväll skulle jag åka från Katrineholm till Stockholm med X 2000. Jag hade åkt dit på förmiddagen utan några som helst problem och humöret var på topp. Jag hade haft fantastisk dag med Neuro på Stan där jag haft förmånen att träffa såväl förtroendevalda som medlemmar, kollegor och intresser

Läs mer
2016-04-11
2016-04-11

Ny metod kan bota MS

MS, Multipel Skleros, är en mycket allvarlig och kronisk nervsjukdom. Hittills har den ansetts obotlig, men på senare tid har man börjat behandla MS-patienter med så kallad blodstamcellstransplantation.

Läs mer
2016-04-11

Leifs ögonstenar vid Gavleåns träd synliggör sällsynta PSP

Parkinsondagen 2016: Leif Westlund har skapat hundratals "ögonstenar" i Gävle för att sprida kunskap om den sällsynta diagnosen PSP, progressiv supranukleär pares. Den innebär parkinsonliknande symtom, men är mer progressiv än den traditionella Parkinsons sjukdom. Poddariointervju!

Läs mer
ms & parkinson
2016-04-04

Remissyttrande: Socialstyrelsens förslag till nationella riktlinjer

Alla med neurologisk diagnos har behov av rehabilitering. Rehabiliteringen ska vara både livslång och livsinriktad. Upprättande av en individuell rehabiliteringsplan och teamarbete är förutsättningar för bra rehabilitering.

Läs mer
2016-03-30

I nya Reflex: Johanna fixar kombon jobb, familj & assistans 24-7

Johanna Andersson är entreprenör och Neuroförbundets andra vice ordförande. En driven projektledare, som bojkottar otillgängliga krogar och har en indiskdoftande butik. Hon har personlig assistans dygnet runt och är arbetsledare för assistenterna. -Min egentid och mitt familjeliv är jätteviktigt och det fungerar bra med mitt assistanstänk.

Läs mer
MND
2016-03-01

Nya riktlinjer för vård av personer med motorneuronsjukdom i England

En ny riktlinje för hantering och skötsel av motorneuronsjukdom (MND) har publicerats av Institutet för hälsa och vård Excellence (NICE).

Läs mer
2016-02-29

Sällsynta dagen: Roy är en av knappt 300 med Kennedys sjukdom

Sällsynta dagen 29 februari: Roy Riddestorm är en av bara knappt 300 i landet som har den sällsynta diagnosen Kennedys sjukdom. -Det finns ingen bromsmedicin och först fick jag fel träningsråd med tyngder. Men det gäller att bara träna mjukt och hålla igång de muskler som fungerar, säger Roy.

Läs mer
2016-02-29

Att vara Sällsynt är inte ovanligt!

– Jag har ett svar till dig! Hjärtat rusade upp i halsgropen. Jag sitter i väntrummet på Centrum för Klinisk Genetik på Karolinska Sjukhuset i Solna. Det är den 10 mars 2015 och i den bleka solstrimman som letar sig fram på golvet står en leende läkare med några papper i handen.

Läs mer
2016-02-25

Mg-veckan: Nya behandlingar mot myastenia gravis, mg, på gång

Forskningen kring den neurologiska diagnosen myastenia gravis, MG vinner mark och nya behandlingar utprovas. 2500 personer i Sverige har diagnosen och ett par internationella prövningar pågår med biologiska läkemedel. Nu har också blodstamcellstransplantation använts för första gången med positivt

Läs mer