Alla nyheter

2017-08-28

Det kan hända vem som helst - därför angår det oss alla

Det händer inte mig. Den tanken har nog slagit oss alla många gånger, när vi ser sjukdomar och annat elände omkring oss. Kanske är det också nödvändigt att kunna värja sig med sådana här tankar för att inte stora delar av det dagliga livet ska försvinna för oro för sådant som kanske aldrig händer.

Läs mer
2017-08-25
2017-08-25

Europakommissionen godkänner Kladribin

Neurologi i Sverige meddelar idag att Europakommissionen har godkänt kladribintabletter för behandling av högaktiv skovvis ms, multipel skleros, i 28 länder inom EU samt i Norge, Liechtenstein och på Island.

Läs mer
2017-08-17

Den 8-10 september är det dags för Förbundskongress igen!

En alldeles fantastisk sommar, låt vara med lite skiftande väder börjar gå mot sitt slut. Det går att ana den krispiga klara höstluften, även om vi förhoppningsvis har ytterligare några härliga sommarveckor kvar. På förbundskansliet är de flesta av kollegorna tillbaka och vi är redo att starta en ov

Läs mer
2017-05-23

Så ser ALS-forskningen 2017 ut med dr Andersens ögon

Äntligen verkar det som om ALS-forskarna börjar kunna se varför ALS, amyotrofisk lateralskleros uppstår i vissa människor och hur nya mer effektiva behandlingar skulle kunna gå till med genterapi.

Läs mer
2017-05-18

Lex Maria: Böld på ryggen orsakade blodförgiftning

Patienten som är rullstolsburen efter en ryggmärgsskada kom till sjukhusets akutmottagning från hälsocentralen eftersom hen hade kraftig värk i ryggen. Fotograf: Jonas Lindsköld/Västerbottens läns landsting

Läs mer
2017-05-12

Neurologiveckan 1: D-vitamin och rökning i fokus mot skovvis MS

Under Neurologiveckan-17 var multipel skleros en av de neurologiska diagnoserna som kom i fokus. Bland annat om D-vitamin i hög dos har positiv effekt på sjukdomsbilden och hur rökning påverkar. Lyssna på poddradiointervjun med Jan Hillert, Maria Bäärnhielm och Peter Sundström!

Läs mer
2017-05-08

Efter 2 stroke tar det ändå skruv för Daniel med servokraft

Strokedagen 9 maj: Efter två stroke skulle man kunna tro att även en 35-åring är utslagen. Men det gäller inte mekanikern Daniel Nilsson i Bromölla. Han är på benen igen och med hjälp av en robotinspirerad servohandske, kan han fortsätta jobba som mekaniker och hålla på med sin favoritsysselsättning

Läs mer
2017-05-04
2017-05-04

Ny studie om kroniskt trötthetssyndrom

Det pågår forskningsstudier av immunmodifierande behandling för patienter med kroniskt trötthetssyndrom ME/CFS. Det finns indikationer på att ME/CFS är en typ av autoimmun sjukdom.

Läs mer
2017-04-18

Tarmfloran påverkar hjärnan

Hur vår hjärna mår bestäms till stor del av vår tarmflora. Mår magen bra mår även hjärnan bra, skulle man kunna säga. Sambandet mellan tarmfloran och hjärnan har på senare år varit av stort intresse för forskare.

Läs mer
2017-04-11

A-typisk Parkinson - diagnoser som behöver lyftas på Parkinsondagen 11

Det var en solig vårkväll 2003. Jag satt på en stenbänk utanför mitt jobb och samtalade med några kollegor när telefonen ringde. Det var en av mina systrar som berättade att vår mamma äntligen hade fått en förklaring och en diagnos på sina mystiska symptom. Det var PSP - Progressiv Supranukleär Pare

Läs mer
Relationen mellan stress och anfall
2017-04-04

Stress är vanlig trigger för anfall vid epilepsi

Patienter med epilepsi står inför många utmaningar, men kanske de svåraste är oförutsägbarheten av anfall. En av de vanligast rapporterade orsakerna till anfall är stress. Ny forskning undersöker hur stressrelaterade anfall kan reduceras med hjälp av lågriskbehandlingar.

Läs mer
2017-03-23

Rehabilitering handlar om livet!

Nu har våren gjort sitt intåg på allvar och vi är många som njutningsfullt vänder våra vinterbleka ansikten mot den härliga solen, som lyser allt starkare för var dag. Jag upphör aldrig att förundras över hur naturen vaknar upp vår efter vår.

Läs mer
2017-02-20

Det är först när vi människor organiserar oss, som vi på allvar kan på

Den 8–10 september kommer representanter från lokal föreningar från hela vårt avlånga land att samlas till förbundskongress, för att tillsammans utvärdera de senaste fyra åren. Det kommer också att fattas viktiga beslut om inriktningen för de kommande fyra årens mandatperiod.

Läs mer
2017-02-16

Historien om Emma

Idag vill jag berätta historien om Emma. En ung kvinna med en synnerlig livskraft och styrka. Hon lever också med en mycket svår neurologisk muskelsjukdom - Spinal Muskelatrofi typ 2, som har givit henne synnerligen svaga muskler och med tiden en extremt svår smärtproblematik.

Läs mer
2017-02-08

Stamcellsbehandling för ryggmärgsskador hittills utopisk

Det sprids artiklar om "lovande forskning med stamceller för att kunna behandla ryggmärgsskador" på nätet. Nu senaste från Australien. Men docent Claes Hultling vid Spinaliskliniken, själv ryggmärgsskadad, bromsar allt för stora förhoppningar om att tekniken blir verklighet inom överskådlig framtid.

Läs mer