Alla nyheter

2017-05-04
2017-05-04

Ny studie om kroniskt trötthetssyndrom

Det pågår forskningsstudier av immunmodifierande behandling för patienter med kroniskt trötthetssyndrom ME/CFS. Det finns indikationer på att ME/CFS är en typ av autoimmun sjukdom.

Läs mer
2017-04-18

Tarmfloran påverkar hjärnan

Hur vår hjärna mår bestäms till stor del av vår tarmflora. Mår magen bra mår även hjärnan bra, skulle man kunna säga. Sambandet mellan tarmfloran och hjärnan har på senare år varit av stort intresse för forskare.

Läs mer
2017-04-11

A-typisk Parkinson - diagnoser som behöver lyftas på Parkinsondagen 11

Det var en solig vårkväll 2003. Jag satt på en stenbänk utanför mitt jobb och samtalade med några kollegor när telefonen ringde. Det var en av mina systrar som berättade att vår mamma äntligen hade fått en förklaring och en diagnos på sina mystiska symptom. Det var PSP - Progressiv Supranukleär Pare

Läs mer
Relationen mellan stress och anfall
2017-04-04

Stress är vanlig trigger för anfall vid epilepsi

Patienter med epilepsi står inför många utmaningar, men kanske de svåraste är oförutsägbarheten av anfall. En av de vanligast rapporterade orsakerna till anfall är stress. Ny forskning undersöker hur stressrelaterade anfall kan reduceras med hjälp av lågriskbehandlingar.

Läs mer
2017-03-23

Rehabilitering handlar om livet!

Nu har våren gjort sitt intåg på allvar och vi är många som njutningsfullt vänder våra vinterbleka ansikten mot den härliga solen, som lyser allt starkare för var dag. Jag upphör aldrig att förundras över hur naturen vaknar upp vår efter vår.

Läs mer
2017-02-20

Det är först när vi människor organiserar oss, som vi på allvar kan på

Den 8–10 september kommer representanter från lokal föreningar från hela vårt avlånga land att samlas till förbundskongress, för att tillsammans utvärdera de senaste fyra åren. Det kommer också att fattas viktiga beslut om inriktningen för de kommande fyra årens mandatperiod.

Läs mer
2017-02-16

Historien om Emma

Idag vill jag berätta historien om Emma. En ung kvinna med en synnerlig livskraft och styrka. Hon lever också med en mycket svår neurologisk muskelsjukdom - Spinal Muskelatrofi typ 2, som har givit henne synnerligen svaga muskler och med tiden en extremt svår smärtproblematik.

Läs mer
2017-02-08

Stamcellsbehandling för ryggmärgsskador hittills utopisk

Det sprids artiklar om "lovande forskning med stamceller för att kunna behandla ryggmärgsskador" på nätet. Nu senaste från Australien. Men docent Claes Hultling vid Spinaliskliniken, själv ryggmärgsskadad, bromsar allt för stora förhoppningar om att tekniken blir verklighet inom överskådlig framtid.

Läs mer
2017-01-26

Till våra patienter med ALS och deras anhöriga

Under 2015 och 2016 har många ALS patienter och deras anhöriga ställt frågor angående nya medicinska behandlingar för amyotrofisk lateral skleros (ALS). Flera av dessa nya behandlingar har fått mycket uppmärksamhet i media och på sociala medier.

Läs mer
2017-01-24

Så prioriterar Neuroförbundet 3 miljoner till forskningsprojekt 2017

Neurostödd försking 2017 delar Neuroförbundets forskningsfond ut nästan 3 miljoner kronor till 44 intressanta forskningsprojekt inom neurologisfären. Läkaren Claes Hultling har under tio år fram till senaste årsskiftet varit sammankallande i forskningsfonden och så här motiverar han forskningsfonden prioriteringar i år

Läs mer
2016-12-30

Ny försäkringsförmedlare för olycksfallsförsäkringen och nytt försäkringsbolag

Som medlem i Neuroförbundet har du möjlighet att teckna försäkring som annars är svår att få för personer med en neurologisk diagnos. Erbjudandet gäller en Olycksfalls- och sjukvårdsförsäkring.

Läs mer
2016-12-19

Samband hemoglobin och hjärnatrofi vid ms

Ett läckage av ett protein som kallas hemoglobin från skadade röda blodkroppar kan vara associerad med hjärnatrofi vid multipel skleros. Det visar en ny forskningsrapport publicerad på Wellcome Open Research och omskriven i medicalnewstoday.com

Läs mer
2016-12-19
2016-12-19

MS - Urinträngningar med inkontinens!

Urinträngningar med inkontinens associerades med en signifikant ökning av risken för återkommande fall hos personer med mild till måttlig relapserande remitterande multipel skleros (RRMS), rapporterade forskare.

Läs mer
2016-12-19

Rullstol med på flyget går utmärkt och här är tipsen inför resan

- Det går mycket bra att flyga för den som behöver ha med sig någon form av rullstol eller annat förflyttningshjälpmedel. Men det är några saker du bör förbereda, säger Maria Acrén, ledsagningsansvarig på Arlanda flygplats. Det finns också en ny instruktionsfilm om detta via Swedavias webbplats, i v

Läs mer
2016-12-16
2016-12-16

Ryggmärgsskada och neurologiska bortfall

En av de mest förödande tillstånd som leder till långsiktig försämring är en ryggmärgsskada (NKI) med betydande neurologiska underskott. Under de senaste tre decennierna har ofullständiga ryggmärgsskador ökat dramatiskt, vilket motsvarar 50% av alla skador i 1991 till 66% år 2016, enligt National SCI Database.

Läs mer