Nyheter
Ny hemsida om ryggmärgsskador
Varje år drabbas 200-300 personer i Sverige av en ryggmärgsskada. För många av dem och deras närstående innebär det mycket oro.
Den uppkopplade hjärnan
Genom att koppla ihop våra hjärnor med maskiner kan vi snart både bota allvarliga sjukdomar och ge människor syn och hörsel tillbaka. Men i botten finns också en dröm om tankeläsning och förhöjda förmågor.
Det gäller att se möjligheter istället för hinder
Tillsammans - det ligger en enorm kraft i detta ord. "Tillsammans" var vårt kongresstema och det ligger en enorm kraft i innebörden av detta ord.
Stort tack för ditt bidrag!
Neuroförbundet har fått 66 880 kronor som tack för alla som engagerat sig och svarat på den internationella enkäten som genomfördes av Spoonful of Sugar. Vi vill rikta ett stort varmt tack till alla som svarade på enkäten TaP-MS! Pengarna går till stöd för forskning runt ms och till vårt arbete för
Kropp & själ om hjärntrötthet
Stina drabbades av hjärntrötthet efter en hjärnoperation. Ett år efter operationen låg hon hemma med hörselkåpor för att stänga ute ljud från familjen. Det blev sakta bättre, idag kan hon arbeta och leva ett ganska normalt liv, även om det är långt ifrån hur det var tidigare.
David slår knock out på parkinsonsymtom
En pikant doft av decenniers träning möter i den legendariska boxningslokalen. Här har många unga fostrat till ett bra liv. Också David Löhr och andra med neurodiagnoser har nu hittat hit för konceptet Rock Steady Boxing, som minskar symtom.
Halv neuromiljon till Ingres als-forskning med Hensmålas stöd
Under Neuroförbundets kongress 2017 närvarade ett arrangörsteam från Hensmåla triathlon som fick äran att dela ut 500 000 kronor från Neuroförbundets fond (NHR-fonden) till den als-forskning som neurologen Caroline Ingre på KI ansvarar för.
500 000 från "Neurofonden” till Wickströms ms-träningsforskning
Under första dagen på Neuroförbundets kongress 2017 delades ett forskningsstipendium ut till fysioterapeuten Anne Wickström. Neurologen Fredrik Piehl delade ut stipendiet till studier som ska utforska vilken träning som är bra för olika ms-patienter.
Ny digital droppfotsortos gör även barfotagång möjlig
- Det känns behagligt skumt när jag nu kan gå igen trots droppfot, säger Lars som provar den nya peroneusstimulatorn. Det är en ny digital droppfotsstimulator vars pulser aktiverar muskeln som lyfter fotbladet. Under det närmaste året är den på gång ut till svenska konsumenter.
Det kan hända vem som helst - därför angår det oss alla
Det händer inte mig. Den tanken har nog slagit oss alla många gånger, när vi ser sjukdomar och annat elände omkring oss. Kanske är det också nödvändigt att kunna värja sig med sådana här tankar för att inte stora delar av det dagliga livet ska försvinna för oro för sådant som kanske aldrig händer.
Europakommissionen godkänner Kladribin
Neurologi i Sverige meddelar idag att Europakommissionen har godkänt kladribintabletter för behandling av högaktiv skovvis ms, multipel skleros, i 28 länder inom EU samt i Norge, Liechtenstein och på Island.
Den 8-10 september är det dags för Förbundskongress igen!
En alldeles fantastisk sommar, låt vara med lite skiftande väder börjar gå mot sitt slut. Det går att ana den krispiga klara höstluften, även om vi förhoppningsvis har ytterligare några härliga sommarveckor kvar. På förbundskansliet är de flesta av kollegorna tillbaka och vi är redo att starta en ov
Så ser ALS-forskningen 2017 ut med dr Andersens ögon
Äntligen verkar det som om ALS-forskarna börjar kunna se varför ALS, amyotrofisk lateralskleros uppstår i vissa människor och hur nya mer effektiva behandlingar skulle kunna gå till med genterapi.
Lex Maria: Böld på ryggen orsakade blodförgiftning
Patienten som är rullstolsburen efter en ryggmärgsskada kom till sjukhusets akutmottagning från hälsocentralen eftersom hen hade kraftig värk i ryggen. Fotograf: Jonas Lindsköld/Västerbottens läns landsting
Neurologiveckan 1: D-vitamin och rökning i fokus mot skovvis MS
Under Neurologiveckan-17 var multipel skleros en av de neurologiska diagnoserna som kom i fokus. Bland annat om D-vitamin i hög dos har positiv effekt på sjukdomsbilden och hur rökning påverkar. Lyssna på poddradiointervjun med Jan Hillert, Maria Bäärnhielm och Peter Sundström!