Alla nyheter

2016-10-25

Anders kan jobba och resa tack vare sin personliga assistans

I den väldiga industrihallen håller Anders Jonsson koll på tusentals komponenter till lastarmar för jordbrukstraktorer. Sedan 1988 är han anställd på det branschledande företaget. "Min kunskap i tyska var vägen in och jag stortrivs. Fast det är klart att en del kunder först hajar till, när de möter

Läs mer
Stipendium på 250 000 kr
2016-10-24

Rätt patient med ME/CFS ska få rätt behandling

Stipendiet på 250 000 kr inom me går till docent och överläkare Gunnar L Olsson, Karolinska universitetssjukhuset Solna för projektet "Prevalens och påverkan av psykoneuroimmunologiska faktorer vid Myalgisk encefalomyelit/Kroniskt trötthetssyndrom ME/CFS"

Läs mer
2016-10-14

Gåtan om effekten av fysisk träning vid Myasthenia Gravis behöver ett svar

Neurostödd försking Neuroförbundet stödjer forskning med 250 000 kronor Hittills saknas större vetenskapliga studier om hur fysisk träning påverkar muskeltröttheten och sjukdomsförloppet vid Myasthenia Gravis (MG), både på kort sikt och över tid.

Läs mer
EPILEPSI
2016-10-14

Kognitiv försämring, som observeras hos många patienter med Temporallobsepilepsi

Forskare knutna till Warren Alpert och Rhode Island Hospital i Providence rapporterade nyligen att kognitiv försämring, som observeras hos många patienter med Temporallobsepilepsi, också är förknippad med symtom på depression.

Läs mer
2016-10-14
2016-10-14

Synpunkter på Utvidgat skydd mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet

- Neuroförbundet tillstyrker den föreslagna ändringen. - Neuroförbundet menar dessutom att, juridisk definition av skälighet i enlighet med FN-kommittén yrkande, måste fastställas. - Neuroförbundet efterlyser fortsatt förändringsarbete för att reducera möjligheterna att med hjälp av skälighetsbedömningar undvika att vidta åtgärder. - Neuroförbundet föreslår information om när lagen faktiskt gäller och exempel på bra åtgärder. Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.registrator@regeringskansliet.se anna.scholin@regeringskansliet.se

Läs mer
2016-10-10
2016-10-10

Nya rehabiliteringsteknik hjälper patienter med ryggmärgsskador att lära sig att gå igen

Santa Barbara Cottage Rehabilitation Hospital, neuromuskulära Research Laboratory regissören Reggie Edgerton aktiestrategier på Empowerment genom medicinsk rehabilitering händelse.

Läs mer
2016-10-06

Neuroförbundet gav 500 000 till progressiv ms-forskning

Neurostödd försking Neuroförbundet har delat ut en halv miljon kronor till forskningen om progressiv ms 2016, som International Progressive MS Alliance står bakom. Stipendiet lämnades över av Neuroförbundets Roger Lindahl och Kent Andersson i samband med MSIF möte i London.

Läs mer
2016-09-20

Susanne bloggar om sin ms & stamcellstransplantation

Susanne Liljedahl genomgår just nu en blodstamcelltransplantation mot aggressiv skovvis ms.

Läs mer
2016-09-15

Stefan är svensk lagkapten i Rios fullkontaktsport på hjul

Fullkontaktsporten rullstolsrugby passar många med rörelsehinder i överkroppen, för det måste man ha. - Denna sport ger mig så mycket, säger Stefan Jansson, en av sportens eldsjälar. Själv har han diagnosen CMT och har spelat sedan 14-årsåldern. Nu i svenska landslaget som tävlar under Paralympics 2

Läs mer
2016-09-15

Möjligt att förutsäga hur multipel skleros utvecklas

Immunceller hos patienter med multipel skleros fungerar annorlunda än celler från friska individer. Den skillnaden har forskare vid Linköpings universitet utnyttjat för att utveckla en metod som kan förutsäga sjukdomsaktivitet vid multipel skleros.

Läs mer
Lättläst om MS hos barn
2016-09-13

Ny publikation förklarar den senaste förståelsen av MS hos barn

MS brukar betraktas som en vuxendiagnos, men barn och tonåringar kan också utveckla den. I själva verket har barn så unga som två år fått diagnosen barndoms MS (även kallad barn/pediatrisk MS).

Läs mer
Genuttryck
2016-08-08

Nyutvecklad metod möjliggör analys av enstaka nervceller i vävnader

Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en ny teknik som gör det möjligt att plocka ut enstaka celler ur en vävnad och analysera genuttrycket i så lite som en enda cell.

Läs mer
2016-06-30
2016-06-30

Vissa former av ms ärvs

Forskare, säger att de har visat att ms kan uppstå från en enda genetisk mutation på en gen som kallas NR1H3. Den producerar i sin tur ett protein som fungerar som en "on-off switch" för andra gener. Resultaten har publicerats i tidskriften Neuron.

Läs mer
2016-06-30

Forskare avslöjar myter om D-vitamin

Vi bombarderas ständigt med motstridiga rubriker om kost och annonser för produkter som lovar att göra eller hålla oss friska. En forskargrupp har undersökt 10 vanliga påståenden om D-vitamin, och fann att de flesta av dem saknar bevis, men vissa kan innehålla korn av sanning. De publicerade sina resultat i Journal of General Internal Medicine .

Läs mer
2016-06-30

Samband mellan ms och lägre nivåer av goda tarm bakterier

Om du blir ombedd att lista problem som dåliga tarmbakterier kan orsaka, skulle de flesta sannolikt namnge magproblem som förstoppning, gasbildning, eller diarré. Forskare säger nu att dåliga tarmbakterier eller en otillräcklig mängd goda bakterier även kan ha en direkt koppling till multipel sklero

Läs mer