Alla nyheter

2017-10-20

Zebrafisken kan läka ryggmärgsskador

Forskare vid University of Edinburgh har i fiskar med ryggmärgsskador identifierat viktiga molekyler som triggar skadade nervtrådar att återskapa sig själva.

Läs mer
2017-10-20

Implantat i ryggmärgen för nya nervtrådar

För behandling av komplett ryggmärgsskada har forskare vid Karolinska Institutet tillsammans med biotech-företaget BioArctic Neuroscience inlett ett EU-finansierat forskningsprojekt.

Läs mer
2017-10-20

Ny hemsida om ryggmärgsskador

Varje år drabbas 200-300 personer i Sverige av en ryggmärgsskada. För många av dem och deras närstående innebär det mycket oro.

Läs mer
2017-10-11

Den uppkopplade hjärnan

Genom att koppla ihop våra hjärnor med maskiner kan vi snart både bota allvarliga sjukdomar och ge människor syn och hörsel tillbaka. Men i botten finns också en dröm om tankeläsning och förhöjda förmågor.

Läs mer
2017-10-03

Det gäller att se möjligheter istället för hinder

Tillsammans - det ligger en enorm kraft i detta ord. "Tillsammans" var vårt kongresstema och det ligger en enorm kraft i innebörden av detta ord.

Läs mer
2017-09-20

Stort tack för ditt bidrag!

Neurostödd försking Neuroförbundet har fått 66 880 kronor som tack för alla som engagerat sig och svarat på den internationella enkäten som genomfördes av Spoonful of Sugar. Vi vill rikta ett stort varmt tack till alla som svarade på enkäten TaP-MS! Pengarna går till stöd för forskning runt ms och till vårt arbete för

Läs mer
2017-09-14

Kropp & själ om hjärntrötthet

Stina drabbades av hjärntrötthet efter en hjärnoperation. Ett år efter operationen låg hon hemma med hörselkåpor för att stänga ute ljud från familjen. Det blev sakta bättre, idag kan hon arbeta och leva ett ganska normalt liv, även om det är långt ifrån hur det var tidigare.

Läs mer
2017-09-12

David slår knock out på parkinsonsymtom

En pikant doft av decenniers träning möter i den legendariska boxningslokalen. Här har många unga fostrat till ett bra liv. Också David Löhr och andra med neurodiagnoser har nu hittat hit för konceptet Rock Steady Boxing, som minskar symtom.

Läs mer
2017-09-09

Halv neuromiljon till Ingres als-forskning med Hensmålas stöd

Neurostödd försking Under Neuroförbundets kongress 2017 närvarade ett arrangörsteam från Hensmåla triathlon som fick äran att dela ut 500 000 kronor från Neuroförbundets fond (NHR-fonden) till den als-forskning som neurologen Caroline Ingre på KI ansvarar för.

Läs mer
2017-09-08

500 000 från "Neurofonden” till Wickströms ms-träningsforskning

Neurostödd försking Under första dagen på Neuroförbundets kongress 2017 delades ett forskningsstipendium ut till fysioterapeuten Anne Wickström. Neurologen Fredrik Piehl delade ut stipendiet till studier som ska utforska vilken träning som är bra för olika ms-patienter.

Läs mer
2017-08-30

Ny digital droppfotsortos gör även barfotagång möjlig

- Det känns behagligt skumt när jag nu kan gå igen trots droppfot, säger Lars som provar den nya peroneusstimulatorn. Det är en ny digital droppfotsstimulator vars pulser aktiverar muskeln som lyfter fotbladet. Under det närmaste året är den på gång ut till svenska konsumenter.

Läs mer
2017-08-28

Det kan hända vem som helst - därför angår det oss alla

Det händer inte mig. Den tanken har nog slagit oss alla många gånger, när vi ser sjukdomar och annat elände omkring oss. Kanske är det också nödvändigt att kunna värja sig med sådana här tankar för att inte stora delar av det dagliga livet ska försvinna för oro för sådant som kanske aldrig händer.

Läs mer
2017-08-25
2017-08-25

Europakommissionen godkänner Kladribin

Neurologi i Sverige meddelar idag att Europakommissionen har godkänt kladribintabletter för behandling av högaktiv skovvis ms, multipel skleros, i 28 länder inom EU samt i Norge, Liechtenstein och på Island.

Läs mer
2017-08-17

Den 8-10 september är det dags för Förbundskongress igen!

En alldeles fantastisk sommar, låt vara med lite skiftande väder börjar gå mot sitt slut. Det går att ana den krispiga klara höstluften, även om vi förhoppningsvis har ytterligare några härliga sommarveckor kvar. På förbundskansliet är de flesta av kollegorna tillbaka och vi är redo att starta en ov

Läs mer
2017-05-23

Så ser ALS-forskningen 2017 ut med dr Andersens ögon

Äntligen verkar det som om ALS-forskarna börjar kunna se varför ALS, amyotrofisk lateralskleros uppstår i vissa människor och hur nya mer effektiva behandlingar skulle kunna gå till med genterapi.

Läs mer