Svartvit bild av en hjärna.
Att något skulle vara hjärnbaserat låter toppen! Men om man ska vara lite petig så är det rätt svårt att göra något utan att involvera hjärnan.

Språkkrönika: Nu ska allt gärna handla om hjärnan

Förleden ”hjärn-” och ”neuro-” blir allt vanligare i språket. Nu ska allt gärna handla om hjärnan, konstaterar Karin Skagerberg i sin språkkrönika i Dagens Nyheter och Språktidningen.

"Nyligen läste jag en artikel där några nederländska utbildningsforskare vände sig mot uttrycket hjärnbaserat lärande, eftersom de menade att lärande per definition är hjärnbaserat – vilket man väl får hoppas att de har alldeles rätt i.

Deras jämförelser med att vi i så fall lika gärna kan tala om benbaserade promenader, munbaserat ätande eller öronbaserat lyssnande är välfunna exempel i samma stil.

Dessa kan kanske sägas vara en variant av extrema tautologier – upprepningar av samma sak fast med andra ord, vilket blir lite tårta på tårta (vilket för övrigt är ett uttryck som i sig inte är en tautologi, utan en upprepning av samma ord för att beskriva att något blir lite kaka på kaka)."