En person som jobbar vid ett dragskåp med handskar och skyddskläder. Foto.
Tack vare generösa bidrag från våra givare kan Neuro varje år dela ut flera miljoner i bidrag till forskningsprojekt inom neurologiska sjukdomar - men det räcker tyvärr inte. Foto: Håkan Sjunnesson, Neuro..

Debatt: Hög tid att prioritera medicinsk forskning

Utan medicinsk forskning står Sverige utan kunskap att hantera kriser. Befolkningen är tydlig med att de vill prioritera forskning, det måste regeringen också vara. Det skriver Neuro tillsammans med 33 andra aktörer inom forskning och hälso- och sjukvård i en debattartikel på Altinget.

Inget av Sveriges partier har hittills uttalat att medicinsk forskning bör vara en prioritet i budgeten för år 2021. Det är häpnadsväckande ett år då hela världen sätter sitt hopp till medicinsk forskning för att förstå, vaccinera mot, diagnostisera och behandla covid-19. Kostnaderna för att bedriva medicinsk forskning har ökat under de senaste åren, samtidigt som resurserna minskar.

Vi uppmanar därför regeringen att säkerställa medel i kommande budget och forskningsproposition. Det behövs för att stärka Sveriges beredskap inför kommande pandemier, förbättra befolkningens hälsa och landets välstånd.