Britt-Christine Abrahamsson Arnesson har andningshjälp via syrgasmarsk.
På fotot syns Lennarts bror Bengt Arnesson längst till vänster, Gunnel Arnesson längst till höger, Lennart står längst bak och hans avlidna syster i mitten: Britt-Christine Abrahamsson Arnesson.

Systerns ALS ledde till engagemang

, Alfred Skogberg

Lennart Arnessons syster drabbades av ALS och levde med sjukdomen i 15 år innan hon avled i november 2021. Här berättar han om systern och Hensmåla Triathlon, som är ett arrangemang för att samla in medel till stöd för forskning kring ALS.

”År 2012 tänkte jag och några kompisar att vi skulle prova på det här med mini-triathlon. Vi var 16 personer. Min syster var då sjuk i ALS och jag tänkte att vi skulle arrangera något bra för att samla in pengar till ALS-forskning.

År 2013 var det 96 startande och vi fick ihop cirka 36 000 kr. Sedan har vi fortsatt och fram till nu har vi samlat in nära 900 000 kronor. Det här loppet blir troligen det sista. Det har varit roligt men allt har sin tid och nu är min syster borta.

Min syster var 11 år äldre än jag. Hon bodde i Karlskrona och levde med sjukdomen i 15 år. Hon kunde prata fram till slutet men fick lunginflammation och sedan gick det inte längre.

Gå med i dag!

Som medlem i Neuro tar du ställning för vår vision: ett samhälle där alla människor med neurologisk diagnos har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra. Det vi kallar: Rätten till ett värdigt liv! Med dig som medlem blir Neuro en ännu starkare kraft när vi uppvaktar politiker, beslutsfattare och makthavare.

Med vårt engagemang hoppas jag kunna bidra till ALS-forskningen så att det så snart som möjligt finns en bot eller bromsmedicin mot ALS.

Det värmer att det är så många som sluter upp. Vi är cirka 80 personer engagerade på olika sätt med arrangemanget. Det är alltifrån folk som klipper gräs till andra som bakar bröd och ytterligare andra som är vägvakter och engagemanget ger energi.

Triathlon-loppet går av stapeln den 23 juli. Vill man anmäla sig går man in på hensmalatriathlon.se Vi har en gräns på 160 individuella deltagare och 40 lag. Förhoppningsvis blir det fullt. Vi hoppas även att vi lyckas nå målet med en miljon insamlade kronor.”

Berättat för Alfred Skogberg

Vill man inte delta på ett minitriathlon så kan man cykla 9 km runt den fina Stora Hensjön i sin egen takt den 17 juli. Halvvägs på rundan står fikat uppdukat. Ett arrangemang som ger tre goda ting: motion, fika och ett bidrag till ALS-forskningen.