Alla nyheter

2021-11-10

De dansar med parkinson i Helsingfors

Dans för Parkinson är en metod och ett redskap för att träna och dansa med personer som har Parkinsons sjukdom. Nu i november ska en grupp från Sverige delta i en hälsokonferens i Helsingfors.

Läs mer
2021-11-10

Neuro ställer frågor inför riksdagsvalet 2022

Hej Fanette Caudron, som är nyanställd utredare på Neuro! Du har redan påbörjat arbetet inför näst års riksdagsval. Berätta kort – vad är det för frågor du ställer till de politiska partierna för Neuros räkning?

Läs mer
2021-11-10

Neuro genomför en organisationsöversyn

Hej Annika S Meiling och Angeli S Hederberg. Ni ska stödja förbundet i den organisationsöversyn som kongressen 2021 tagit beslut om. Berätta, vad ska ni göra?

Läs mer
2021-11-10

Kurs i neurologi för tandläkare

Hallå där Annika Johansson på Västra kursnämnden inom Tandläkarförbundet! Ni anordnar en kurs i neurologi för tandläkare. Berätta mer – varför ordnar ni denna kurs och varför är den viktig?

Läs mer
2021-11-09

Skräddarsydd rollator med ny teknik vid parkinson

Vi fick in ett tips om en specialdesignad rollator, speciellt för personer med parkinson (som styrs med en smartphone). Rollatorn skickar rytmiska signaler i form av ljus, ljud eller vibration.

Läs mer
2021-11-08

Appen som diagnostiserar Parkinsons sjukdom

Appar i mobiltelefonen kan ge viktiga data om ditt hälsotillstånd och samtidigt bespara dig flera sjukhusbesök.

Läs mer
2021-11-08

Patienter med normaltryckshydrocefalus riskerar att dö i förtid

Covid-19-pandemin har lett till begränsad operationskapacitet och ökande väntetider för elektiva operationer. Många svårt sjuka patienter riskerar försämring under tiden de står i kö – däribland de med idiopatisk normaltryckshydrocefalus (iNPH), skriver fyra läkare i en debattartikel i Läkartidningen.

Läs mer
2021-11-03

Stora forskningsbidraget 2021: MS och graviditet

Neurostödd försking Många av dem som diagnosticeras med MS är kvinnor i fertil ålder. Därför är graviditet en angelägen fråga. Katharina Fink är en av mottagarna av årets stora forskningsbidrag från Neuro och forskar om just MS och graviditet.

Läs mer
2021-11-01

Ledande ALS-experter går samman

De absolut bästa experterna från ledande forskningscenter runtom i världen har gått samman med patientorganisationer, välgörenhetsorganisatörer och läkemedelsföretag i ett unikt internationellt samarbete för att hitta ett botemedel mot ALS.

Läs mer
2021-11-01

Svar om SMA-screening av nyfödda ännu inte klart

Ska nyfödda i Sverige screenas för sjukdomen spinal muskelatrofi, SMA? Svaret från Socialstyrelsen dröjer. Inkludera den svåra ärftliga muskelsjukdomen spinal muskelatrofi i nyföddhetsscreeningen. Det förslaget lämnade specialister på sjukdomen redan 2019 till Socialstyrelsen. Myndigheten påbörjade utredningen, men pausade den sedan på grund av pandemin.

Läs mer
2021-11-01

Trigeminussmärta: En operation blev hennes räddning

– Smärtan var inte konstant men kom ofta och när den satte fart var det som det svartnade för ögonen. Det kändes som om det lagt sig en strömkabel över ansiktet. Nu förstår jag varför el används som tortyrredskap, säger hon allvarligt och tillägger: Jag fortsatte att stå ut, värre än så här trodde jag inte att det kunde bli säger Anna-Lena Jilborg till tidskriften Allas..

Läs mer
2021-11-01

Träning kan försämra amyotrofisk lateralskleros (ALS)

En ny studie visar att hårt arbete kan öka risken för att utveckla amyotrofisk lateral skleros (ALS), en obotlig neurologisk sjukdom. Inga tecken på ökad ALS-risk sågs bland vuxna som rutinmässigt svettas genom att spela lagsporter eller delta i hårda gympass. Inte heller var ökad ALS-risk förknippad med mindre intensiva fritidsaktiviteter, till exempel löpning, cykling eller promenader. Men forskarna observerade att ansträngande fysisk aktivitet på jobbet var kopplad till högre ALS -risk.

Läs mer
2021-11-01

Ingen ska behöva tacka nej till ett ortopedtekniskt hjälpmedel för att det är för dyrt

Det behövs en översyn av egenavgifterna för ortopedtekniska hjälpmedel. Målsättningen bör vara att de ska vara enhetliga och låga över hela landet. Dessutom behövs det införas i ett enhetligt högkostnadsskydd för hjälpmedel i samtliga regioner, skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck tillsammans med flera ortopedingenjörer och ordföranden för intresseorganisationer på Dagens Samhälle Debatt.

Läs mer
2021-10-29

Drygt fem miljoner till forskning om läkemedel

Sara Liin, universitetslektor vid Linköpings universitet, får 5,2 miljoner kronor till ett projekt om strukturbaserad design och utveckling av nya läkemedel mot hjärtarytmi och epilepsi.

Läs mer
2021-10-28

ABC om Cervikal myelopati

Cervikal myelopati karaktäriseras av balanssvårigheter och klumpighet i armar och ben. Den tidiga symtombilden förväxlas ofta med ett normalt åldrande. Utan kirurgisk behandling förvärras ofta symtomen med oåterkallelig neurologisk påverkan som följd.

Läs mer