Alla nyheter

Rapport 2014:38
2015-09-30

Synpunkter på Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m. m. Rapport 2014:38

Neuroförbundet har inbjudits att lämna synpunkter på rubricerat förslag. Vi är en rikstäckande organisation av och för personer med neurologiska diagnoser. Dessa diagnoser kan leda till nedsatt rörelseförmåga men också medföra kognitiva svårigheter, extrem känslighet, inkontinens med mera.

Läs mer
2015-07-09

Beteendeterapi kan hjälpa mot ms-depression

Personer med ms drabbas i högre grad än normalbefolkningen av depressiva symtom. En forskningsstudie från Karolinska institutet KI, visar nu att ms-patienter efter en individuell kognitiv beteendeterapi (KBT), bättre kunde hantera känslor, tankar och sitt dagliga liv med ett större välbefinnande. Personen måste dock förbereda sig mentalt och skapa utrymme i vardagen, behandlingen tar tid och kan vara krävande.

Läs mer
2015-06-25

Skärgårdsresa i Bondstil eller i aluminiumbåt med bogport

Den stora svenska båtmässan "Allt för sjön 2015" kom med två nyheter för den som har en funktionsnedsättning men vill färdas på sjön. Dels en trailerbar öppen 7,5 meters aluminiumbåt med spetsig bogport och dels en 40-knops vattenjetamfibie, vilken också gör 70 km/h som terränggående fyrhjuling.

Läs mer
2015-06-23
2015-06-23

Strategier för behandlingsstudier vid myasthenia gravis

Den amerikanska neurologen David Richman publicerade i majnumret av JAMA Neurology en artikel om framtidens behandlingsstudier inom myasthenia gravis (MG) och kongenitala myasthena syndrom (CMS). Ett viktigt mål för behandlingsutveckling vid MG är att i detalj förstå aktiveringen av immunsystemet, något som framtida studier ämnar fokusera på.

Läs mer
2015-05-26

Därför valde riksdagsledamoten Sofia att berätta om sin ms

-Det är mycket att ta ställning till i vår oroliga värld nu för oss i utrikesutskottet, säger riksdagsledamoten Sofia Arkelsten. Hon utkämpar också ett inre arbete, mot den neurologiska diagnosen multipel skleros, ms hon lever med.

Läs mer
2015-05-15

Stora skillnader i MS-vården i landet

Uppsala sämst och Västerbotten bäst i ny rapport från Neuroförbundet Det finns stora brister i vårdkedjan vid MS och omfattande regionala skillnader i MS-vården mellan Sveriges landsting och regioner. Det visar en ny rapport från Neuroförbundet.

Läs mer
2015-04-22

Jag höll andan - hade inte riktigt vågat tro på ett resultat, men nu..

När jag blickar tillbaka på mitt liv det senaste halvåret konstaterar jag att det har varit minst sagt händelserikt. En allvarlig bilolycka som trots allt fick ett lyckligt slut, en resa genom vården som varit såväl hårresande som spännande och intressant. Men kanske mest betydelsefullt av allt. En

Läs mer
2015-04-15

Möjligt att reparera nervskador vid ms

En ny studie visar att det går att reparera myelinet, som ska skydda varje nerv. Studien ska presenteras vid American Academy of Neurologys årliga möte i Washington DC, 18 till 25 april. Detta bevisar att det är möjligt att reparera skadat myelin i den mänskliga hjärnan, ett stort framsteg.

Läs mer
2015-04-09

Tidiga minnesstörningar vid Parkinsons sjukdom

Parkinsons beskrivs främst som en rörelsesjukdom, med behandlingar som är mest inriktade på rörelsestörningar. Samtidigt vet man att många patienter med Parkinsons utvecklar parkinsondemens och att lindriga kognitiva problem är vanliga tidigt i sjukdomen.

Läs mer
2015-03-13

Sverige nästan ett u-land var gäller rehabilitering av ryggmärgskador

Claes Hultling är neurolog och driver ett center för ryggmärgsskadade.– Tyvärr är Sverige nästan ett u-land var gäller rehabilitering av ryggmärgskador. Vi skulle behöva en centraliserad vård, säger han.

Läs mer
2015-03-04

Livstids förvisning är lagens strängaste straff

Få saker kan få en människa att må så dåligt som uteslutning och känslan av att inte få höra till. Faktum är att det i denna stund finns tusentals oskyldigt dömda till förvisning i vårt land. Personer som dessutom i sitt utsatta läge inte kan göra något åt sin situation utan är helt i händerna på

Läs mer
2015-02-26

Nya insikter om genetiska/ärftliga faktorer för myastenia gravis

Den välrenommerade tidskriften JAMA Neurology publicerade nu i februarinumret en enorm studie om genetiska (ärftliga) faktorer för att insjukna i mg. Bakgrunden till studien är att genetiska faktorer anses till viss del ligga till grund för att utveckla mg.

Läs mer
2015-02-25

Film om Stephen Hawking Oscarsbelönad

"Birdman", med Michael Keaton i huvudrollen, tog hem priser i kategorierna Bästa film, Bästa foto, Bästa regi och Bästa originalmanus. Film om Stephen Hawking belönades med bästa manliga huvudroll.

Läs mer
2015-02-18

Försäkringskassan lovar personer med funktionsnedsättning enklare vardag

Försäkringskassan har presenterat resultatet av projektet "en enklare vardag" där bland andra Neuroförbundet har ingått i referensgruppen. - Vi får dagligen signaler från våra medlemmar om hur kontakterna med Försäkringskassan upplevs som krångliga. Därför ser vi fram emot att Försäkringskassan håller sina 6 löften, säger Lise Lidbäck Neuroförbundets ordförande.

Läs mer
2015-02-12

Pilotstudie: Effekter av antioxidanter vid FSHD

En första pilotstudie har visat att selen- och zink tillskott förbättrar skelettmuskelfunktioner hos patienter med FSHD, facioskapulohumeral muskesldystrofi. Forskarna föreslår därför att en antioxidant strategi, anpassad till FSHD, specifika "oxidativa stress", kan vara en relevant terapeutisk metod.

Läs mer