Alla nyheter

2015-02-18

Försäkringskassan lovar personer med funktionsnedsättning enklare vardag

Försäkringskassan har presenterat resultatet av projektet "en enklare vardag" där bland andra Neuroförbundet har ingått i referensgruppen. - Vi får dagligen signaler från våra medlemmar om hur kontakterna med Försäkringskassan upplevs som krångliga. Därför ser vi fram emot att Försäkringskassan håller sina 6 löften, säger Lise Lidbäck Neuroförbundets ordförande.

Läs mer
2015-02-12

Pilotstudie: Effekter av antioxidanter vid FSHD

En första pilotstudie har visat att selen- och zink tillskott förbättrar skelettmuskelfunktioner hos patienter med FSHD, facioskapulohumeral muskesldystrofi. Forskarna föreslår därför att en antioxidant strategi, anpassad till FSHD, specifika "oxidativa stress", kan vara en relevant terapeutisk metod.

Läs mer
2015-02-09

"LSS-pappan" Vilhelm Ekensteen hedersdoktor vid Lunds universitet

Samhällsdebattören och författaren Vilhelm Ekensteen kommer att bli utnämnd till hedersdoktor vid Lunds universitet den 29 maj i år. Han är "pappa" till LSS och assistansreformen, som kom till för 20 år sedan. -Det är ett erkännande och en bekräftelse som förstås känns mycket tillfredsställande.

Läs mer
SVCR ger bidrag till hjälpmedel
2015-02-05

SVCR ger bidrag till hjälpmedel

Du som vill söka bidrag till hjälpmedel eller annat ändamål som SVCR kan lämna bidrag till kan göra det före den 1 mars. Bidrag lämnas endast till behövande personer med fysiskt rörelsehinder, syn- eller hörselskada.

Läs mer
2015-02-03

Louise Hoffsten: Jag vill sprida hopp

Louise Hoffsten har slutat att vara arg på sin sjukdom, ms. Nu vill hon visa andra att det går att leva med den. "Det kanske låter pretentiöst, men jag vill sprida hopp", säger hon.

Läs mer
2015-01-26

Louise Hoffsten släpper en ny bok

Louise Hoffsten släpper en ny bok om hur hon gått vidare med livet efter sin förra bok "Blues". Att hon har lärt sig att leva med ms-sjukdomen i stället för att kämpa mot den.

Läs mer
2014
2014-11-28

Första Ice Bucket utdelningen i Sverige till världsledande ALS forskning

Neurostödd försking Neurofonden har delat ut Sveriges första miljon, från Ice Bucket insamlingen, till världsledande ALS-forskning.

Läs mer
2014-11-21

Fampyra ingår inte i högkostnadsskyddet

Fampyra (fampridin) för behandling av gångförmågan hos vuxna patienter med ms kommer inte att ingå i högkostnadsskyddet. Företaget som marknadsför produkten har enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket inte visat att nyttan motsvarar kostnaden.

Läs mer
2014-11-18

Jag är inte ensam – min berättelse

Denna dag ska det ske - jag ska äntligen få veta vad som orsakar allt mitt ramlande, min klumpighet och mina tilltagande gångsvårigheter. Jag är 26 år gammal och mitt liv pågår för fullt. Har en underbar liten son på drygt ett år och dagarna innan har jag och min man fått veta att ytterligare ett

Läs mer
Vanligast i Sverige
2014-10-28

Ny diagnostik ger bättre behandling vid diabetesneuropati

Vi har idag behandling mot smärtan, men inget som påverkar förloppet. Många behandlingar inklusive god glukoskontroll, har fallerat vid diabetes neuropati. Vid typ 1 diabetes fungerar glukoskontroll som behandling enligt neurofysiologi, dock ej vid typ 2.

Läs mer
2014-10-13

Stamcellstransplantation av egna celler - behandling vid myastenia gravis

En så kallad stamcellstransplantation har nyligen genomförts vid Akademiska sjukhuset i Uppsala för första gången i Sverige på ett fall av mycket svårkontrollerad myastenia gravis, mg. För en liten grupp patienter med mycket aggressiv och svårbehandlad mg är detta ett sista-handsalternativ.

Läs mer
2014-09-19
2014-09-19

Delegerande överläkaren som vill se hela vårdsystemet granskat

- Jag som neurolog kan inte alltid vården bäst. Vi vill hitta lösningar för patienten och då använder vi alla personer i vårdkedjan så effektivt som möjligt, säger Anders Svenningsson, överläkare på Neurocentrum på NUS. Han vill se en granskning av vad som driver dagens vård.

Läs mer
2014-09-17

Massiv forskningssatsning om progressiv MS i nio länder

Samarbetsorganisationen "Progressiva MS Alliance" har delat ut 22 forskningsbidrag till forskare i nio länder. Umeå Universitet och Karolinska Institutet är två av bidragstagarna. För den skovvisa formen av ms, multipel skleros finns det flera effektiva behandlingar, men för den progressiva formen av MS, saknas det än så länge.

Läs mer
2014-05-26

Nya båtar för funktionshindrade dyra men gör skärgården tillgänglig

Lättskötta aluminiumbåtar kommer på bred front. Det visade inte minst årets stora svenska vårbåtmässa. Två märken presenterade modeller för personer med önskemål om lättillgänglighet, fritidsbåtar som går att borda med rullstol eller fyrhjuling. Hör webbradioreportaget!

Läs mer
2014-05-22

Umeåmodellen ger patientfokus och skräddarsydd vård i tid

Vid Neurocentrum i Umeå har vårdkön kortats genom att sjuksköterskorna utbildats till fler uppgifter. Neurologerna delegerar uppgifter och "onödiga" läkarbesök har ersatts med sjuksköterskesamtal. Patienterna träffar rätt personal vid rätt tidpunkt. Hör webbradiointervjun!

Läs mer