Alla nyheter

2015-05-15

Stora skillnader i MS-vården i landet

Uppsala sämst och Västerbotten bäst i ny rapport från Neuroförbundet Det finns stora brister i vårdkedjan vid MS och omfattande regionala skillnader i MS-vården mellan Sveriges landsting och regioner. Det visar en ny rapport från Neuroförbundet.

Läs mer
2015-04-22

Jag höll andan - hade inte riktigt vågat tro på ett resultat, men nu..

När jag blickar tillbaka på mitt liv det senaste halvåret konstaterar jag att det har varit minst sagt händelserikt. En allvarlig bilolycka som trots allt fick ett lyckligt slut, en resa genom vården som varit såväl hårresande som spännande och intressant. Men kanske mest betydelsefullt av allt. En

Läs mer
2015-04-15

Möjligt att reparera nervskador vid ms

En ny studie visar att det går att reparera myelinet, som ska skydda varje nerv. Studien ska presenteras vid American Academy of Neurologys årliga möte i Washington DC, 18 till 25 april. Detta bevisar att det är möjligt att reparera skadat myelin i den mänskliga hjärnan, ett stort framsteg.

Läs mer
2015-04-09

Tidiga minnesstörningar vid Parkinsons sjukdom

Parkinsons beskrivs främst som en rörelsesjukdom, med behandlingar som är mest inriktade på rörelsestörningar. Samtidigt vet man att många patienter med Parkinsons utvecklar parkinsondemens och att lindriga kognitiva problem är vanliga tidigt i sjukdomen.

Läs mer
2015-03-13

Sverige nästan ett u-land var gäller rehabilitering av ryggmärgskador

Claes Hultling är neurolog och driver ett center för ryggmärgsskadade.– Tyvärr är Sverige nästan ett u-land var gäller rehabilitering av ryggmärgskador. Vi skulle behöva en centraliserad vård, säger han.

Läs mer
2015-03-04

Livstids förvisning är lagens strängaste straff

Få saker kan få en människa att må så dåligt som uteslutning och känslan av att inte få höra till. Faktum är att det i denna stund finns tusentals oskyldigt dömda till förvisning i vårt land. Personer som dessutom i sitt utsatta läge inte kan göra något åt sin situation utan är helt i händerna på

Läs mer
2015-02-26

Nya insikter om genetiska/ärftliga faktorer för myastenia gravis

Den välrenommerade tidskriften JAMA Neurology publicerade nu i februarinumret en enorm studie om genetiska (ärftliga) faktorer för att insjukna i mg. Bakgrunden till studien är att genetiska faktorer anses till viss del ligga till grund för att utveckla mg.

Läs mer
2015-02-25

Film om Stephen Hawking Oscarsbelönad

"Birdman", med Michael Keaton i huvudrollen, tog hem priser i kategorierna Bästa film, Bästa foto, Bästa regi och Bästa originalmanus. Film om Stephen Hawking belönades med bästa manliga huvudroll.

Läs mer
2015-02-18

Försäkringskassan lovar personer med funktionsnedsättning enklare vardag

Försäkringskassan har presenterat resultatet av projektet "en enklare vardag" där bland andra Neuroförbundet har ingått i referensgruppen. - Vi får dagligen signaler från våra medlemmar om hur kontakterna med Försäkringskassan upplevs som krångliga. Därför ser vi fram emot att Försäkringskassan håller sina 6 löften, säger Lise Lidbäck Neuroförbundets ordförande.

Läs mer
2015-02-12

Pilotstudie: Effekter av antioxidanter vid FSHD

En första pilotstudie har visat att selen- och zink tillskott förbättrar skelettmuskelfunktioner hos patienter med FSHD, facioskapulohumeral muskesldystrofi. Forskarna föreslår därför att en antioxidant strategi, anpassad till FSHD, specifika "oxidativa stress", kan vara en relevant terapeutisk metod.

Läs mer
2015-02-09

"LSS-pappan" Vilhelm Ekensteen hedersdoktor vid Lunds universitet

Samhällsdebattören och författaren Vilhelm Ekensteen kommer att bli utnämnd till hedersdoktor vid Lunds universitet den 29 maj i år. Han är "pappa" till LSS och assistansreformen, som kom till för 20 år sedan. -Det är ett erkännande och en bekräftelse som förstås känns mycket tillfredsställande.

Läs mer
SVCR ger bidrag till hjälpmedel
2015-02-05

SVCR ger bidrag till hjälpmedel

Du som vill söka bidrag till hjälpmedel eller annat ändamål som SVCR kan lämna bidrag till kan göra det före den 1 mars. Bidrag lämnas endast till behövande personer med fysiskt rörelsehinder, syn- eller hörselskada.

Läs mer
2015-02-03

Louise Hoffsten: Jag vill sprida hopp

Louise Hoffsten har slutat att vara arg på sin sjukdom, ms. Nu vill hon visa andra att det går att leva med den. "Det kanske låter pretentiöst, men jag vill sprida hopp", säger hon.

Läs mer
2015-01-26

Louise Hoffsten släpper en ny bok

Louise Hoffsten släpper en ny bok om hur hon gått vidare med livet efter sin förra bok "Blues". Att hon har lärt sig att leva med ms-sjukdomen i stället för att kämpa mot den.

Läs mer
2014
2014-11-28

Första Ice Bucket utdelningen i Sverige till världsledande ALS forskning

Neurostödd försking Neurofonden har delat ut Sveriges första miljon, från Ice Bucket insamlingen, till världsledande ALS-forskning.

Läs mer